Boer heeft 43 cent per liter nodig voor eerlijke melk

Bijna tweederde van de melkveehouders vreest dat zij de lage melkprijs van rond de 30 cent per liter niet veel langer volhouden. Dit blijkt uit een peiling die wij samen met boerenorganisatie Netwerk GRONDig hebben laten uitvoeren onder ruim 2000 melkveehouders. De prijs die boeren voor hun melk krijgen, moet voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering naar minimaal 43 cent per liter. Met vier cent extra kunnen boeren melk duurzamer produceren. Zeven cent meer is nodig voor een financieel gezond bedrijf.

Meer voor meer

Cock Verweij (28) uit Weesp heeft 130 melkkoeien: “Met 11 cent erbij kunnen de koeien ook volgend jaar nog in de wei en is er ruimte voor weidevogels. Dan kan ik mijn koeien bijvoeren met soja uit Europa in plaats van soja uit Zuid-Amerika waarvoor op grote schaal is ontbost. En met die 11 cent extra kan ik de mestkringloop op mijn bedrijf sluiten. Ik ben boer in hart en nieren, alleen als de melkprijs omhoog gaat, kan mijn bedrijf financieel en vanuit milieuperspectief overleven."

Supermarkt

Terwijl de melkprijs voor boeren het afgelopen jaar met zo'n 20 procent  daalde, bleef de prijs in de supermarkt vrijwel gelijk. Supermarkten pakken nu het grootste deel van de winst. Is dat eerlijk?

 “Supermarkten moeten nu echt kiezen voor duurzaamheid en een eerlijke prijs,” zegt Bart van Opzeeland, campagneleider Voedsel. “Liever melken ze milieu, boer en koe uit tot op het bot.”

Samen met boeren vragen we supermarkt om  eerlijke prijs

Vlak voor de Nationale Voedseltop van het ministerie van Economische Zaken ondertekenen boerenorganisaties Netwerk GRONDig, Dutch Dairymen Board, Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Milieudefensie een manifest. Met dit manifest willen we bij supermarkten een eerlijke prijs afdwingen: een gegarandeerde minimumprijs van 37 cent voor boeren en zes cent extra voor het milieu en de natuur en koeien in de wei.

Eerlijke melk

Consumenten zijn bereid om meer te betalen voor duurzamer geproduceerde melk. Dat bleek al uit onderzoek dat we eerder lieten doen. Supermarkten moeten volgens de ondertekenaars van het manifest contracten met melkfabrieken als FrieslandCampina openbreken om de prijs aan te passen. “Alleen zo krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn melk en wordt rekening gehouden met het milieu. Alle twee keihard nodig,” stelt van Opzeeland.

Steun onze campagne voor eerlijke melk

Update: onze campagne voor eerlijke is eind februari 2018 afgerond. We hebben maar liefst 55.000 handtekeningen verzameld! Meer info vind je hier.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...