english

Saboteurs of Shell? Waarom het niet uitmaakt wie de olieramp in Nigeria veroorzaakt

Als je uit het vliegtuig stapt, ruik je het meteen: olie. De olieramp in de Nigerdelta is overal. Maar er zijn geen reddingsteams en niemand ruimt op. Milieudefensie strijdt al 10 jaar in de rechtbank voor een oplossing. Shell roept dat het door sabotage komt. Wij zeggen: slecht onderhouden oliepijpen. Maar doet dat ertoe?

Deze olieramp was te voorkomen

Boeren en vissers uit de Nigerdelta zagen hun landbouwgrond onvruchtbaar worden. Er zit geen vis meer in hun rivieren. In hun drinkwater zit olie. In de media wordt vaak gezegd dat saboteurs verantwoordelijk zijn voor de lekkende oliepijpen, en niet Shell. En dat Shell daarom niet verantwoordelijk zou zijn. Wij zijn het daar niet mee eens. Want als oliebedrijven zich anders hadden opgesteld zouden er nu geen saboteurs zijn. En was er ook geen olieramp.

Help ons winnen, steun onze rechtszaak

papilou met flesje olie achter zijn huis in ikarama - copyright Milieudefensie

Waarom de bevolking in opstand kwam

De bewoners van de Nigerdelta kwamen in de jaren '60 in opstand, omdat zij niet profiteerden van de olie-inkomsten. De opstandelingen eisten scholen voor hun kinderen, banen in de olie-industrie, ziekenhuizen en wegen.

De mensen in de Nigerdelta hoopten dat de olie voorspoed zou brengen. Dat ook zij zouden delen in de rijkdom. Maar bedrijven als Shell en een handvol corrupte ministers gingen er met de buit vandoor. En de bevolking kreeg er een olieramp voor terug.

De gevolgen van de olieramp

17 miljoen liter olie lekte er de afgelopen decennia weg. Bijna niet te bevatten. Daardoor is de helft van de landbouwgrond in de Nigerdelta al onvruchtbaar. En zwemt er geen vis meer in de rivieren. De kans dat vrouwen een miskraam krijgen is 2 keer zo groot als in de rest van het land. Baby’s lopen 2 keer zoveel kans om te sterven voor ze 1 zijn. En als ze het overleven zijn ze ongezonder dan hun leeftijdsgenootjes.

Onschuldige mensen zijn het slachtoffer

In de media gaat het vooral om 1 vraag: veroorzaakten saboteurs de olielekkages of was het nalatigheid van Shell? Wij stellen dat Shell, ongeacht de oorzaak, verantwoordelijk is voor wat er uit zijn eigen pijpleidingen lekt. Maar we stellen ook een andere vraag. Is het gek dat iemand in opstand komt als je zijn eten, zijn inkomen en zijn kinderen afpakt? 

Shell gedraagt zich in de media graag als slachtoffer. Anderen stelen hun olie. Maar valt Shell dan niets te verwijten? Shell heeft zichzelf verrijkt en corrupte ministers laten profiteren. Daarmee heeft het bedrijf zich niet geliefd gemaakt en bijgedragen aan de opstand.

Begrijp ons goed. Wij keuren geweld af. Er is veel mis in de Nigerdelta. Maar het geweld is niet uit de lucht komen vallen. Onschuldige mensen zijn daar nu het slachtoffer van.

Zo had het ook kunnen gaan

Bedrijven als Shell kiezen vaak voor snelle winst. Ze investeren niet in wegen, scholen, en ziekenhuizen. Wat zou er zijn gebeurd als Shell dit wel had gedaan? Er waren minder mensen dood gegaan. Er was geen olieramp geweest. En Shell was minder geld kwijt aan rechtszaken en schoonmaakacties.

Maar minstens zo belangrijk: Shell zou hebben bijgedragen aan betere leefomstandigheden van miljoenen mensen. Terwijl ze geld verdienden. Dan hadden ze echt iets om trots op te zijn.

Steun onze rechtszaak

We hebben je steun nodig. Alleen met jouw bijdrage kunnen wij dit taaie gevecht bij de rechtbank volhouden.

Help ons winnen

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...