Als je uit het vliegtuig stapt, ruik je het meteen: olie. De olieramp in de Nigerdelta is overal. Maar er zijn geen reddingsteams en niemand ruimt op. Milieudefensie strijdt al 10 jaar in de rechtbank voor een oplossing. Shell roept dat het door sabotage komt. Wij zeggen: slecht onderhouden oliepijpen. Maar doet dat ertoe?
Boeren en vissers uit de Nigerdelta zagen hun landbouwgrond onvruchtbaar worden. Er zit geen vis meer in hun rivieren. In hun drinkwater zit olie. In de media wordt vaak gezegd dat saboteurs verantwoordelijk zijn voor de lekkende oliepijpen, en niet Shell. En dat Shell daarom niet verantwoordelijk zou zijn. Wij zijn het daar niet mee eens. Want als oliebedrijven zich anders hadden opgesteld zouden er nu geen saboteurs zijn. En was er ook geen olieramp.
De bewoners van de Nigerdelta kwamen in de jaren '60 in opstand, omdat zij niet profiteerden van de olie-inkomsten. De opstandelingen eisten scholen voor hun kinderen, banen in de olie-industrie, ziekenhuizen en wegen.
De mensen in de Nigerdelta hoopten dat de olie voorspoed zou brengen. Dat ook zij zouden delen in de rijkdom. Maar bedrijven als Shell en een handvol corrupte ministers gingen er met de buit vandoor. En de bevolking kreeg er een olieramp voor terug.
17 miljoen liter olie lekte er de afgelopen decennia weg. Bijna niet te bevatten. Daardoor is de helft van de landbouwgrond in de Nigerdelta al onvruchtbaar. En zwemt er geen vis meer in de rivieren. De kans dat vrouwen een miskraam krijgen is 2 keer zo groot als in de rest van het land. Baby’s lopen 2 keer zoveel kans om te sterven voor ze 1 zijn. En als ze het overleven zijn ze ongezonder dan hun leeftijdsgenootjes.
In de media gaat het vooral om 1 vraag: veroorzaakten saboteurs de olielekkages of was het nalatigheid van Shell? Wij stellen dat Shell, ongeacht de oorzaak, verantwoordelijk is voor wat er uit zijn eigen pijpleidingen lekt. Maar we stellen ook een andere vraag. Is het gek dat iemand in opstand komt als je zijn eten, zijn inkomen en zijn kinderen afpakt?
Shell gedraagt zich in de media graag als slachtoffer. Anderen stelen hun olie. Maar valt Shell dan niets te verwijten? Shell heeft zichzelf verrijkt en corrupte ministers laten profiteren. Daarmee heeft het bedrijf zich niet geliefd gemaakt en bijgedragen aan de opstand.
Begrijp ons goed. Wij keuren geweld af. Er is veel mis in de Nigerdelta. Maar het geweld is niet uit de lucht komen vallen. Onschuldige mensen zijn daar nu het slachtoffer van.
Bedrijven als Shell kiezen vaak voor snelle winst. Ze investeren niet in wegen, scholen, en ziekenhuizen. Wat zou er zijn gebeurd als Shell dit wel had gedaan? Er waren minder mensen dood gegaan. Er was geen olieramp geweest. En Shell was minder geld kwijt aan rechtszaken en schoonmaakacties.
Maar minstens zo belangrijk: Shell zou hebben bijgedragen aan betere leefomstandigheden van miljoenen mensen. Terwijl ze geld verdienden. Dan hadden ze echt iets om trots op te zijn.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?