Dit zijn onze 9 hoogtepunten van 2021

Wat hield jou bezig in 2021? Er mocht weinig en veel ging niet door. Toch waren er lichtpuntjes, óók voor het klimaat. Aan elke vrijwilliger, lid of donateur en iedereen die de straat opging of zich uitsprak voor het klimaat: dankjewel! Samen hebben we veel successen behaald. Geniet nog even na van een bijzonder jaar.

Bekijk de video:

1. Shell moet olievervuiling in Nigeria opruimen

Winst_Shell_Nigeria.jpeg

Na 13 jaar is er eindelijk gerechtigheid voor de Nigerianen. Nooit eerder veroordeelde een Nederlandse rechter een Nederlandse multinational voor wandaden in het buitenland. De Nigeriaanse boeren krijgen een schadevergoeding en Shell wordt verplicht om nieuwe olielekken te voorkomen.

2. Geen biobrandstof meer uit soja- en palmolie

Geen biobranstof uit palmolie en sojaolie.jpg

Vanaf 1 januari 2022 is het in Nederland verboden biobrandstoffen te maken van soja- en palmolie. Dat is geweldig nieuws voor mensen, bossen en het klimaat! Het is ook een duidelijk signaal richting Europa: stop met de inzet van deze schadelijke biobrandstoffen.

3. Nederland stopt financiering buitenlandse olie- en gasprojecten

Olie en gasindustrie.jpg

Aan het begin van de Klimaattop in Glasgow wilde de Nederlandse regering er nog niks over zeggen. Maar 2 dagen na de Klimaatmars in Amsterdam was de Nederlandse regering om. Na jarenlang politieke druk van Milieudefensie, Both Ends en Oil Change International hebben we succes!

Het nieuwe kabinet gaat in 2022 beleid presenteren om een einde te maken aan de financiering van olie- en gasprojecten in het buitenland. Dat biedt meer ruimte en geld voor duurzame energie!

4. In Indonesië kreeg Hemsi een groot deel van zijn land terug

Hemsi strijdt voor zijn land.jpg

16 jaar activisme samen met WALHI (onze zusterorganisatie in Indonesië), bedreigingen en een onterechte gevangenisstraf zijn niet voor niks geweest. Boer Hemsi krijgt een groot deel van zijn land terug! Dat land was hem afgenomen door de grootste palmolieproducent van Indonesie: PT Astra Agro Lestari. Hij is strijdbaarder dan ooit om ook het land van andere boeren in zijn regio terug te krijgen.

Hemsi zegt: “No matter how many terrors or subpoenas were sent to me. No matter how many times they put me to jail. I will never stop defending my rights. I know the truth is in front of me. I invite my friends to keep fighting so that our rights are not taken arbitrarily by these companies.”

5. Geen kankerverwekkende benzine meer naar Afrika

Straatbeeld_Uganda.jpg

In 2016 kaartte Milieudefensie dit schandaal al aan bij de politiek. In 2021 is er eindelijk succes. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eist dat het exporteren van kankerverwekkende brandstoffen naar Afrika zo snel mogelijk stopt. 

Nederlandse bedrijven als Shell en Vitol exporteren brandstoffen naar Afrika die soms wel 400 keer zoveel kankerverwekkende stoffen bevatten dan binnen Europa is toegestaan. Je leest het goed: 400 keer. Dat dit eindelijk verboden wordt, is geweldig.

6. In Liberia krijgen plantagearbeiders eindelijk schadevergoeding

Plantagearbeider Liberia (1).jpg

Een zeldzame overwinning van plantagearbeiders in Liberia. Een jaar lang zaten ze vast na protest tegen palmoliebedrijf Golden Veroleum. Na jaren duwen en trekken, samen met onze zusterorganisatie SDI en goede advocaten in Liberia, krijgen ze eindelijk een schadevergoeding.

Het geld is zeer welkom in de gemeenschap. En een signaal dat je door samenwerking een vuist kan maken tegen de machtige palmolie-industrie.

7. Dankzij ons rapport zegt WNF vertrouwen in soja-keurmerk op

Inheemse boer getroffen door ontbossing voor soja.jpg

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zegt het vertrouwen op in een keurmerk dat bedoeld was om ontbossing tegen te gaan. 'Het keurmerk heeft niet gewerkt,' zei het WNF in het televisieprogramma Zembla. Aanleiding was een rapport van Milieudefensie dat in november werd gepubliceerd (Een schimmige sojaketen: Hoe Nederlands vlees en zuivel ontbossing voeden). Daaruit bleek dat de grootste vlees-, zuivel- en veevoerbedrijven van Nederland ontbossing bij de productie van veevoersoja niet aanpakken.

De vlees-, zuivel- en veevoerbedrijven verscholen zich jarenlang achter het vrijwillige keurmerk voor duurzame soja : de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Het WNF is 1 van de oprichters van RTRS.

8. De gewonnen Klimaatzaak tegen Shell verandert de wereld

Shell team in Glasgow.jpg

De Klimaatzaak tegen Shell was veruit de grootste klapper van het jaar. Een historische overwinning mét domino-effect, die de wereld gaat veranderen.

Tijdens de klimaattop in Glasgow presenteerden we de handleiding How we defeated Shell. Daar was veel belangstelling voor. Met deze handleiding kunnen organisaties en advocaten over de hele wereld grote vervuilers stevig aanpakken. In Duitsland, Frankrijk en Italië zijn er al vergelijkbare zaken in de maak!

9. Ruim 40.000 mensen bij de klimaatmars in Amsterdam

Klimaatmars - Klimaatplicht voor grote vervuilers.jpg

Samen gaven we tijdens de Klimaatmars op 6 november een krachtig signaal: wij zijn klaar met de blabla van onze overheid. Wij willen een eerlijk en goed klimaatbeleid! Wij willen een Klimaatplicht voor grote vervuilers!

Milieudefensie gelooft in de kracht van mensen. Daarom is samen voor ons essentieel. De saamhorigheid tijdens de mars was overweldigend. Het staat symbool voor onze beweging die groeit en bloeit. 

Word lid

In 2022 gaan we door! Omdat het hard nodig is. Ons doel: klimaat op 1! Hoe? Door 30 grote vervuilers in Nederland aan te pakken en te pleiten voor een klimaatplicht. Samen krijgen we ook dat voor elkaar.

Geïnspireerd geraakt?  Word ook lid van Milieudefensie.

 

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...