Demonstreren werkt: Geen Nederlands geld meer naar olie en gas in buitenland

Groot nieuws! Nederland steekt binnenkort geen geld meer in olie en gas buiten onze grenzen. Het besluit volgde nog geen 2 dagen na de Klimaatmars in Amsterdam. Voor wie nog twijfelde: demonstreren heeft zin!

Bij de start van de Klimaattop (COP26) in Glasgow zei Rutte bij de 'klimaatkoplopers' te willen horen. Maar toen landen als de Verenigde Staten en Canada bekend maakten om te stoppen met buitenlandse investeringen in olie en gas, ging Nederland niet mee met deze kopgroep. Het demissionaire kabinet wilde dit besluit eigenlijk overlaten aan een nieuwe regering. Nu, 2 dagen na de Klimaatmars in Amsterdam en maanden aan politieke druk vanuit Milieudefensie en andere organisaties, komt Nederland op deze beslissing terug.

Om van Nederland echt een koploper te maken en klimaatverandering te stoppen is een lange adem nodig. Als lid maak je Milieudefensie sterker in de strijd voor onze idealen.  

Klimaatmars: 40.o00 veranderaars

De hoofdboodschap van de Klimaatmars van 2021 was: stop fossiele subsidies, divesteer van fossiel en blokkeer nieuwe fossiele projecten. Ruim 40.000 veranderaars en tientallen organisaties sloten zich aan en liepen mee in Amsterdam. Het is duidelijk: de politiek heeft de druk gevoeld. Deze draai van het demissionaire kabinet laat zien: samen demonstreren voor het klimaat werkt!

Wordt Nederland écht een koploper?

Het is mooi dat Nederland eindelijk luistert naar de internationale roep om actie. Want hoe sneller Nederland stopt met geld steken in buitenlandse olie- en gasprojecten, hoe sneller armere landen de overstap kunnen maken naar duurzame energie.

Het is wel belangrijk dat de Nederlandse financiering van dit soort projecten écht stopt. Zonder allerlei voorwaarden en kleine lettertjes. Alleen zo wordt Nederland een klimaatkoploper die zich volop inzet voor een duurzame toekomst voor iedereen. Ook voor hen die het het hardst geraakt worden door klimaatverandering. 

Klimaatplicht voor grote vervuilers

Maar we zijn er nog niet. Grote vervuilers doen nog steeds veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Er moet daarom een wettelijke verplichting komen om CO2 te reduceren: een klimaatplicht voor grote vervuilers.

Daarvoor is er nog meer druk nodig op de politiek. En als de Klimaatmars 1 ding laat zien, is het dat het zin heeft om van je te laten horen.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...