english

Daarom zijn er regels nodig. Stop landjepik in Indonesië

Hemsi uit Indonesië werd op een dag wakker en zag dat zijn land was ingepikt door een palmoliegigant. Lees zijn verhaal. En steun de oproep aan de politiek. Zodat er een wet komt die zorgt dat Nederlandse banken en pensioenfondsen ons geld niet meer in dit soort bedrijven stoppen.

Niets houdt vervuilende bedrijven, banken en pensioenfondsen nu tegen. Zij maken winst ten koste van het milieu, mensenrechten, de laatste oerwouden en het klimaat. Jij kunt helpen dat te voorkomen. Roep onze overheid op om een klimaatplicht voor grote vervuilers in te voeren. Zodat ze actief bijdragen aan de oplossing van de klimaatcrisis.  Doe je mee?

Gestolen oogst

Hemsi verheugde zich; vandaag zou hij zijn palmvruchten oogsten. Met de opbrengst kan hij zijn gezin onderhouden. Maar het loopt anders die dag.

Hemsi komt aan bij zijn akker en ziet dat zijn palmolienoten geplukt worden. Dat doen arbeiders van een dochtermaatschappij van 1 van de grootste palmolieproducenten van Indonesië: PT Astra Agro Lestari. Een bedrijf dat vanuit Nederland wordt gefinancierd door pensioenfonds ABP. Hemsi jaagt de arbeiders met een machete in zijn hand van zijn land en doet aangifte bij de politie. Duidelijke zaak, zou je denken, maar het palmoliebedrijf doet ook aangifte.

hemsi.jpg

Hemsi met zijn aanklacht

Hemsi belandt in de gevangenis

Hemsi kan aantonen dat het zijn land is, waar hij de arbeiders van af heeft gejaagd. Hij heeft de juiste papieren en betaalt keurig zijn belastingen. Het palmoliebedrijf kan dat niet. Maar Hemsi moet 5 maanden de cel in . Waarom? Omdat 1 van de scooters van de mannen die zijn palmnoten kwamen stelen is beschadigd tijdens de vlucht. Daarnaast wordt hij veroordeeld voor activistische praktijken.

Wie is hier nu schuldig?

Na 5 maanden in de cel, is Hemsi weer thuis. Het palmoliebedrijf heeft ondertussen brutaal een hek om zijn akker gezet. Als Hemsi dit weghaalt, wordt hij gewaarschuwd. De politie zegt dat hij opnieuw de bak in draait als hij schade veroorzaakt aan het eigendom van iemand anders.

Hemsi sluit zich aan bij andere boeren en onze zusterorganisatie Walhi. Samen trekken ze naar Jakarta om hun zaak daar voor de rechter te brengen. Die zaak loopt nu. Er is goede hoop dat het palmoliebedrijf wordt veroordeeld voor de schade en angst die het heeft veroorzaakt. Maar de politie blijft Hemsi ondertussen intimideren. Ze staan geregeld voor zijn deur en dreigen hem opnieuw op te pakken.

hemsi2.jpg

Hemsi bij een klimaatstaking in Indonesië

Teken de oproep aan de politiek

Nederlandse investeerders, zoals ING, stoppen geld in de palmolie-industrie. De misstanden zijn groot. Oerbos verdwijnt. Mensen worden van hun land verdreven en dieren als orang-oetans raken hun leefomgeving kwijt. ING weet van de misstanden, maar doet niets. En daar willen wij verandering in brengen.

Roep de politiek op om een klimaatplicht voor grote vervuilers in te voeren. Zodat ze actief bijdragen aan de oplossing van de klimaatcrisis en dit soort praktijken stoppen.

 

Grote vervuilers, kom met een klimaatplan

Het is de hoogste tijd dat de grote vervuilers met een klimaatplan komen. Dat ze laten zien hoe ze hun CO2-uitstoot zo snel mogelijk afbouwen. Want ze maken de wereld ziek. Alleen zo voorkomen we de ergste klimaatrampen nog. Samen zorgen we dat ze kiezen voor een gezonde bedrijfsvoering die wel houdbaar is. Dit is onze laatste kans. Doe je mee?

Loading...