english

Lancering handleiding: hoe je van een bedrijf als Shell kan winnen

Na het winnen van onze klimaatzaak tegen Shell staat de telefoon roodgloeiend. Mensen van over de hele wereld vragen ons: hoe heb je dat aangepakt? Vandaag tijdens de COP in Glasgow, lanceren wij een handleiding. Zo kan iedereen ons voorbeeld volgen.

Hoe we Shell versloegen

Toen we in 2018 aan deze zaak begonnen verklaarde iedereen ons voor gek. Wie haalde het in zijn hoofd om een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld aan te pakken? We schreven fondsen aan met de vraag of ze deze rechtszaak wilden sponsoren. Iedereen zei 'nee'. Kranten schreven dat we de rechtsstaat niet serieus namen. En toen, op 26 mei, bewezen we dat ze ongelijk hadden. Want we wonnen! In de handleiding: How we defeated Shell, vertellen we precies hoe we dit hebben aangepakt.

Juichende directeur van Milieudefensie komt uit de rechtszaal. In zijn handen de uitspraak alsof het een trofee is.

We willen het domino-effect

De handleiding wordt vandaag gelanceerd op de Klimaattop in Glasgow en verschijnt in het Engels en Spaans. In 60 pagina’s leggen we uit wat er allemaal bij een rechtszaak als deze komt kijken.

We willen vooral maatschappelijke organisaties en advocaten in het buitenland inspireren om gelijksoortige rechtszaken aan te spannen tegen grote vervuilers in hun eigen land. In landen als Frankrijk, Duitsland en Italië zijn er rechtszaken aangekondigd. Des te meer zaken er gewonnen worden, des te groter de kans dat ook andere grote vervuilers verplicht moeten verduurzamen.

5 tips uit onze handleiding

We geven je een voorproefje van wat je kan verwachten van de handleiding:

 

1. Zorg dat de rechtszaak breed gedragen wordt in de samenleving

Vanaf dag 1 riepen we mensen op mede-eiser te worden in onze rechtszaak. Uiteindelijk sloten 17.379 mensen en 6 organisaties zich bij ons aan. Hiermee gaven we een duidelijk signaal af. Deze rechtszaak is er een van het volk. Inwoners van Nederland vinden dat het anders kan en dat het anders moet.

2. Verander de publieke opinie

Zoals je aan het begin van dit artikel hebt kunnen lezen stond de media niet direct aan onze kant. Onze webinars en persconferenties, begrijpelijke rapporten en filmpjes brachten daar verandering in. We lieten zien dat wat wij eisten helemaal niet zo radicaal, maar juist heel redelijk was.

Twitterbericht van Trouw met het verschil tussen 2018, toen ze ons niet geloofden en 2021 toen we de rechtszaak wonnen.

3. Vraag het publiek mee te betalen

Rechtszaken tegen een miljardenbedrijf kosten extreem veel geld. En omdat geen enkele instantie geld wilde geven, moesten we dat zelf ophoesten. We verkochten T-shirts, mensen organiseerden fietstochten, we vroegen onze leden en mede-eisers voor een bijdrage. Het ging bijna altijd om kleine donaties. Toch hebben we op die manier in 2 jaar tijd ruim 650 duizend euro op weten te halen.

4. Huur een topadvocaat en onderzoeksteam in

Roger Cox is de advocaat van de Klimaatzaak. Eerder won hij de Urgenda rechtszaak tegen de staat. Zijn team van 4 advocaten spitten samen met 5 onderzoekers  van Milieudefensie onderzoeken en Shell jaarplannen door. Ze keken naar andere rechtszaken die als basis konden dienen voor de Klimaatzaak. Wil je een succesvolle rechtszaak voeren, wees dan bereid uren met je neus in rapporten door te brengen.

5. Heb een lange adem

Zaken als deze kosten tijd. We gokken ongeveer 5 jaar. Dat betekent dat je een lange adem moet hebben. Dat je genoeg geld bij elkaar krijgt om het 5 jaar vol te houden.

6. Geloof!

Bovenstaande klinkt misschien soms ontmoedigend. Maar geloof in je zaak en schrijf geschiedenis! De Klimaatzaak tegen Shell bewijst dat het kan. Dat we de wereld kunnen veranderen met rechtszaken. Dus zie je het even niet zitten? Denk dan aan die mensen van Milieudefensie in Amsterdam. Die 3 jaar keihard werkten aan een zaak waarvan iedereen zei dat we hem niet konden winnen. Die op 26 mei alle voorkanten van alle belangrijke kranten ter wereld haalden. 

Ook wij hadden dit nooit durven dromen.

Juichend team van Milieudefensie samen met advocaat Roger Cox voor het Paleis van Justitie

 

Steun onze rechtszaak

Shell gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Wij zijn ervan overtuigd dat we opnieuw kunnen winnen. Wil je ons steunen? Want alle kleine beetjes maakt zomaar 650.000 euro. Steun ons met een gift.

 

De handleiding: How we defeated Shell vind je hier

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...