Dit is waarom RWE Nederland op onze lijst van grote vervuilers staat

Heb je weleens van RWE gehoord? Deze energiereus noemt zichzelf leider in de levering van duurzame energie. Maar in 2021 waren ze nog de grootste CO2-uitstoter van Europa. Lees meer over RWE in Nederland en hun bijdrage aan gevaarlijke klimaatverandering.

We lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilende bedrijven onderzoeken. Wat blijkt? De klimaatplannen zijn onvoldoende. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan.

Wat doet RWE?

RWE is een van oorsprong Duits energiebedrijf. Het is nu ook actief in andere landen in Europa. Omdat RWE veel bruin- en steenkool gebruikt, behoort het bedrijf tot de grootste CO2-uitstoters van Europa.

RWE heeft in Nederland 5 grote elektriciteitscentrales. Daarvan maken 3 centrales elektriciteit uit aardgas. De Amercentrale in Geertruidenberg en de Eemshavencentrale zijn kolencentrales, waar ze ook biomassa gebruiken. 

Hoeveel CO2 stoot RWE Nederland uit?

RWE Nederland stootte in 2020 in totaal ongeveer 7 megaton CO2 uit. Dat is ongeveer net zoveel als 350.000 huishoudens bij elkaar, iets meer dan alle huishoudens van de gemeente Rotterdam. In 2019 stootte RWE in Nederland 9 en in 2018 ongeveer 11 megaton CO2 uit. Het lijkt er dus op dat de CO2-uitstoot van RWE de afgelopen jaren minder is geworden. Hoe ze dat doen? RWE heeft de laatste jaren veel kolen vervangen door biomassa. En de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van biomassa hoeft volgens de overheid niet meegerekend te worden.

RWE wil meer biomassa, maar dat is niet duurzaam

RWE maakt in de Amercentrale in Geertruidenberg en in de Eemshavencentrale elektriciteit van kolen en biomassa. Biomassa is een brandstof die wordt gemaakt van houtachtig materiaal, zoals van bomen, houtafval van bomen die gekapt zijn, van stro of landbouwresten. RWE krijgt geld van de overheid om meer kolen te vervangen door biomassa.

Dat klinkt misschien mooi, maar het verbranden van biomassa is allesbehalve CO2-neutraal. Bij de verbranding komt er zelfs méér CO2 vrij dan bij kolen. Daarnaast komt veel stikstof vrij wat schadelijk is voor onze natuur. En schadelijke stoffen waar omwonenden last van hebben.

En dan is er nóg een probleem met biomassa. Er is namelijk helemaal niet genoeg afvalhout in Nederland. Daarom haalt RWE hout uit andere landen. Dat kost ook energie. En er worden bossen voor onze energiecentrales beschadigd, onder andere in Estland en Letland. Dat is slecht voor de biodiversiteit én het klimaat.

>Hier lees je meer over biomassa

Waarom bouwde RWE toch nog een kolencentrale?

Alsof ze nog nooit van klimaatverandering hadden gehoord, opent RWE in 2015 een nieuwe kolencentrale in de Eemshaven. Maar over een paar jaar moet de centrale alweer dicht. Nederland heeft in 2019 een wet aangenomen die het verbranden van kolen voor elektriciteit vanaf 2030 verbiedt. De Nederlandse overheid ziet in dat we anders de klimaatdoelen van Parijs niet halen. Dat is laat, maar beter laat dan nooit. 

RWE is het niet eens met de sluiting en heeft de overheid aangeklaagd. Ze willen 1,4 miljard euro ter compensatie. Dat betekent dus dat RWE de Nederlandse belastingbetalers wil laten opdraaien voor hun eigen beslissing.

>Hier lees je meer over deze eis van RWE 

De toekomstplannen van RWE

In hun duurzaamheidsrapport zegt RWE in 2040 CO2-neutraal te willen zijn in heel Europa. Dus dan zou het bedrijf helemaal geen CO2 meer uitstoten. Het doel voor 2030 is een halvering van hun directe CO2-uitstoot en een vermindering van hun indirecte CO2 uitstoot met 30%. Hun belangrijkste plan is het langzaamaan sluiten van hun kolencentrales.

Goede plannen toch?  Hier zijn de 2 belangrijkste bezwaren: 

  1. RWE wil kolen vervangen door biomassa. Het klimaatakkoord van Parijs telt de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van biomassa niet mee. Dus op papier lijkt wat RWE wil doen een grote vermindering van de CO2-uitstoot op te leveren. In werkelijkheid gaat er nog steeds CO2 de lucht in, waardoor het klimaat verder opwarmt.
  2. RWE heeft bovendien nog 3 energiecentrales in Nederland die aardgas verbranden. Ook daar warmt de aarde verder door op. RWE heeft dit jaar een plan gemaakt om die centrales in de toekomst minder lang te laten draaien. Maar het is nog maar de vraag of dat genoeg is.

Kortom, zijn er nog wat punten waarmee RWE rekening moet houden om tot een goed klimaatplan te komen.

Samen pakken we grote vervuilers aan

We lieten het klimaatplan van RWE onderzoeken. Wat blijkt? Het klimaatplan is zwaar onvoldoende. RWE is een van de grootste vervuilers van Europa. Bij de manier waarop zij elektriciteit maken, komen veel broeikasgassen vrij. 

Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan.

Foto: de Amercentrale, een grote energiecentrale met rokende schoorsteen en een elektriciteitsmast. Op het bord ervoor staat: RWE.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...