english

Nederland sluit kolencentrale om klimaat te redden - nu moeten we 1,4 miljard betalen

Het Duitse energiebedrijf RWE eist 1,4 miljard van Nederland. Omdat ons land hun kolencentrale wil sluiten. Dat gebeurt niet zomaar, maar omdat kolen heel slecht zijn voor het klimaat. Hoe kan dat? En welke rol speelt het Energy Charter Treaty daarbij? Hier lees je het.

Zij gingen gewoon door met vervuilen

RWE wil geld zien. Want het bedrijf moet vanaf 2030 stoppen met het verbranden van vervuilende kolen in hun centrale in Groningen. RWE en andere vervuilers verdienen veel geld aan kolenstroom, terwijl al heel lang duidelijk is hoe schadelijk dat is voor ons en onze planeet.

Wij namen als brave burgers onze verantwoordelijkheid door duurzamer te leven. En deze vervuilers gingen gewoon door met het ontwrichten van ons klimaat. En net nu er eindelijk een verbod komt op kolenstroom, houden deze bedrijven hun hand op voor nog meer geld. Dat moet onmiddellijk stoppen. Doe je mee?

Verdrag beschermt grote vervuilers

Dankzij het Energy Charter Treaty komen fossiele bedrijven weg met het vervuilen van onze planeet. . Dit verdrag beschermt grote vervuilers namelijk tegen zo ongeveer elke overheidsmaatregel die de waarde van hun investering verlaagt. Als
overheden deze rechten van bedrijven schenden, kunnen ze een schadeclaim verwachten. En die claims komen niet terecht bij een onpartijdige rechter, maar bij scheidsrechters die geneigd zijn multinationals te bevoordelen.

Energiechartavertrag-aktion-versionen14.jpg

Waarom is dit verdrag ooit getekend?

Je zou denken dat geen land het in zijn hoofd haalt om mee te doen met dit verdrag. Toch deden 50 landen dat. In de jaren 90 kwam onze premier Lubbers zelfs met het idee!

Nederland en de andere landen onderhandelen dit jaar over ‘modernisering’ van het Energy Charter Treaty. Maar er hoeft maar één land tegen te stemmen of elke verbetering van het verdrag verdwijnt weer in een la. Terwijl niemand voorstelt dat vervuilende bedrijven geen bescherming verdienen.

Stop het Energy Charter Treaty

We kunnen niet wachten op eindeloze onderhandelingen die nergens toe leiden. Het is de hoogste tijd om uit dit verdrag te stappen. Samen met zoveel mogelijk andere landen trekken we de stekker eruit!

Doe mee. Roep Nederland op om uit het Energy Charter Treaty te stappen.

Zet Klimaat op 1 - Doe mee aan de advertentie-actie

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...