Zonder regenkleding op pad gaan is al maanden vragen om moeilijkheden. En dan regent het vaak ook nog keihard. Maar het werd toch juist warmer en droger door klimaatverandering? Hoe dat zit, lees je hier.
Persoonlijk begin ik echt genoeg te krijgen van die regen. Ik fiets vaak 30 kilometer om op mijn werk te komen (en weer terug) en ik heb een hekel aan regenkleding. Zeker als het wat warmer wordt. Dan is een regenpak net een plastic zak; de regen blijft buiten, maar je zweet je een ongeluk. Als jij net zo'n hekel hebt aan regen als ik, heb ik slecht nieuws voor je: het wordt door klimaatverandering natter in Nederland.
Maar dat is maar de helft van het verhaal. Want het wordt door klimaatverandering ook droger in Nederland. Dat hebben we de afgelopen jaren ook kunnen zien. Hoe kan dat?
Dit staat ons volgens het KNMI te wachten:
1. In de zomer gaat er gemiddeld minder regen vallen.
2. In de zomer neemt de kans op veel regen in korte tijd toe.
3. In de winter gaat er gemiddeld meer regen vallen.
Onze zomercampagne haakt in op de gevolgen van klimaatverandering
Het is een prikkelende campagne die je uitnodigt om even stil te staan bij wat we om ons heen zien gebeuren. En die je uitnodigt om je bij ons aan te sluiten. Deze zomer vooral online en in grotere steden te zien.
Klimaatmodellen laten gemiddeld een afname zien in de zomerneerslag naarmate de aarde verder opwarmt. Dit zijn de oorzaken:
Hoeveel minder regen we krijgen is onzeker. Dat komt omdat Nederland precies op de grens ligt van waar het droger wordt in de zomer (Zuid-Europa) en waar er juist meer neerslag valt in de zomer (Noord-Europa).
In de zomer valt de regen vaak in hevige, kortdurende buien. Dat komt omdat de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer toeneemt in een warmer klimaat. Warme lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koude lucht. Als het dan gaat regenen, regent het harder. Dus, hoewel de gemiddelde neerslag (de hoeveelheid regen die gemiddeld over een jaar gemeten valt) afneemt, neemt de kans op veel regen in korte tijd toe. Zo kan het dat het in de zomer dus droger en natter tegelijk wordt.
Ook in de winter neemt de hoeveelheid waterdamp in de lucht toe in een warmer klimaat. Als depressies ons land passeren (lage drukgebieden met regen en wind), valt er daardoor meer neerslag. En hoe warmer het wordt, hoe meer regen er valt. En alsof dat nog niet genoeg is, neemt ook het aantal depressies dat ons land bereikt waarschijnlijk toe door klimaatverandering.
>Lees meer over de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland.
>Lees meer over het verschil tussen weer en klimaat.
>Lees meer over klimaatverandering, de oorzaken, de gevolgen en oplossingen.
Droger en natter geldt dus voor de zomer, de winter wordt alleen maar natter. Leuker kan ik het niet maken. Maar met z'n allen kunnen we er wel wat aan doen. Door grote vervuilende bedrijven aan te sporen om in actie te komen, want juist die bedrijven dragen veel bij aan de klimaatcrisis. Doe je mee?
>Lees meer over weer en klimaat op de website van het KNMI
Afbeelding bovenin: fragment uit 1 van de advertenties waarmee Milieudefensie de komende weken zichtbaar is, in dit geval van een kikker met een paraplu in de regen.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.