Heb jij het weerbericht van de toekomst al gehoord? Online en op de radio voorspelt weervrouw Margot Ribberink hoge temperaturen, overstromingen en orkaanwinden. Hier geven wij een kijkje achter de schermen én leggen we het verschil uit tussen weer en klimaat.
Temperaturen tot wel 43 graden. Onmiddellijk gevolgd door overstromingen en orkaanwinden. Margot Ribberink schetst in een radiospotje en online video het onberekenbare weer van de toekomst. Maar deze zomer komt die voorspelling ineens al heel dichtbij. In onderstaande video vertelt Margot waarom zij meewerkt aan onze campagne.
Wij krijgen bij Milieudefensie vaak vragen over het weer. Wat is eigenlijk het verschil tussen weer en klimaat? En waarom hebben jullie het zo vaak over 1,5 graad opwarming? Hieronder leggen we het graag uit.
Het klimaat gaat over de lange termijn. Het weer gaat over vandaag of morgen. Het weer is grillig en maar een paar dagen vooruit te voorspellen. In het klimaat zijn patronen zichtbaar. Zoals de hete zomers van de afgelopen 10 jaar. Die waren warmer dan de 10 zomers daarvoor.
Soms is het ene jaar iets kouder dan het andere. Kijk je naar een reeks van jaren, dan zie je dat de temperatuur steeds meer en steeds sneller stijgt. Het klimaat verandert dus, en dat heeft weer invloed op ons weer. Het wordt droger en heter, maar we hebben ook te maken met wateroverlast door langdurige regenval. Zoals in 2021 in Limburg, België en Duitsland.
Door alle extra CO2 die is uitgestoten sinds het begin van de industriële revolutie, is de aarde al 1,1 graad opgewarmd. In het Klimaatakkoord van Parijs en tijdens de klimaattop in Glasgow hebben bijna alle landen van de wereld met elkaar afgesproken om de klimaatopwarming onder de 2 graden te houden. Het streven is 1,5 graad, want uit onderzoek blijkt dat 2 graden rampzalige gevolgen heeft voor mens, dier en natuur.
Het verschil tussen 1,5 graad en 2 graden is vooral de onomkeerbaarheid. Bij 2 graden bereiken we een kantelpunt: er worden processen in gang gezet die het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde nog terug te draaien. Het ijs rond de Noordpool zal compleet smelten, koraalriffen verbleken en ecosystemen zijn voor altijd verwoest.
Lees hier wat de gevolgen van klimaatopwarming zijn voor Nederland.
Als de wereldwijde temperatuur meer dan 1,5 graad stijgt, wordt het leven op aarde heel onaangenaam. We merkten het in 2021 al met de overstromingen in Limburg. Of met de extreme hitte in de zomers daarvoor. De eerste 2 dagen gaat iedereen ‘lekker naar het strand‘, maar daarna wordt het al snel vervelend. Eerst slapeloze nachten en verdroogde parken. Daarna ook drinkwaterschaarste, voedseltekorten en hogere sterftecijfers.
De gevolgen zijn voor kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië nog veel erger dan voor de bevolking van bijvoorbeeld Europa. Terwijl vooral de rijke, geïndustrialiseerde landen het probleem veroorzaken, door hun enorme CO2-uitstoot. Klimaatverandering is dus niet alleen gevaarlijk, maar ook heel oneerlijk.
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van het verschil tussen een opwarming van 1,5 en 2 graden. Wat opvalt is dat de gevolgen bij 1,5 graad al extreem verontrustend zijn. Bij 2 graden zijn de gevolgen nog veel extremer. Zo betekent 50 cm zeespiegelstijging (bij 2 graden opwarming) in plaats van 40 cm (bij 1,5 graad), dat 10 miljoen mensen hun huis verliezen.
Als we de CO2-uitstoot niet snel weten te minimaliseren, koersen we af op een wereldwijde temperatuurstijging van minstens 2,4 graden in 2100. Er gebeurt dus nog veel te weinig. En de tijd dringt. Want de gevolgen van klimaatverandering zijn niet meer alleen voor volgende generaties. Op veel plekken maakt de klimaatcrisis nu al slachtoffers, zoals in Zuidoost-Azië en Afrika. De klimaatcrisis is hier en nu.
Dit is geen vrolijk verhaal. We zitten met een groot probleem en we doen nog veel te weinig om het op te lossen. Maar het kán wel! In de historische Klimaatzaak bepaalde de rechter dat een bedrijf als Shell niet willens en wetens gevaarlijke klimaatverandering mag veroorzaken. Met die uitspraak in de hand stapten we naar 29 andere grote vervuilers in Nederland. We hebben hun klimaatplannen laten onderzoeken en gerangschikt in de Klimaatcrisis-Index. Geen van deze bedrijven scoorde een voldoende. Tijd om deze bedrijven aan te pakken.
>Hier lees je meer over de Klimaatcrisis-Index.
Grote vervuilers en treuzelende politici doen nog lang niet genoeg om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Wij werken er elke dag aan om bedrijven en politici hun verantwoordelijkheid te laten nemen. Doe je met ons mee?
Bekijk hoe jij kan helpen als vrijwilliger of word lid.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?