9 bespaartips om je energierekening deze winter te verlagen

Lig jij wakker van je energierekening? Of wil je energie besparen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of je nu geld hebt of juist niet, bij deze bespaartips zit altijd wel iets waarmee jij aan de slag kan.

Besparen is voor veel mensen bittere noodzaak. Steeds meer mensen komen zelfs in financiële problemen. Dan is het wel heel wrang dat veel grote energiebedrijven recordwinsten boeken door de gestegen prijzen. Zou het niet redelijk zijn als energiebedrijven hun extra winst afstaan aan de samenleving? Zodat we mensen in nood kunnen helpen. Milieudefensie vindt van wel en pleit daar ook voor bij het kabinet.

3 bespaartips die (bijna) niks kosten

De verwarming een graad lager zetten dan je gewend bent en lager zetten als je de deur uitgaat, dat wist je natuurlijk zelf al. En korter douchen of kouder doe je misschien al. Of in huis een trui dragen. Maar heb je hier al eens aan gedacht:

1. Tochtrol

Tochtrol, tochtworst, tochtstopper... Hoe je ze ook noemt, ze besparen energie want ze houden de kou buiten en de warmte binnen. Je kunt ze bijvoorbeeld bij een raam of voor deuren leggen. Ze zijn niet duur, maar als je een beetje handig bent, kan je ze prima zelf maken. Ook leuk voor de kinderkamer als gek beest met strepen, een leuke kop en een staart.

2. Gordijn achter de voordeur

Vroeger was het heel gewoon, een gordijn achter de voordeur. Als we dit allemaal doen, wordt het vanzelf weer hip. Een simpele manier om een tochtige deur aan te pakken. En dat hoeft niet duur te zijn, want met een afgeprijsde lap stof van de markt of een gordijn van de kringloopwinkel kom je er ook. Natuurlijk helpt het ook als je de gordijnen ‘s avonds sluit en de deuren in huis dichthoudt.

3. Eenpansgerechten

Gas besparen kan ook door niet op 3 of 4 pitten tegelijk te koken, maar slechts op 1. Er zijn op internet talloze recepten voor lekkere en goedkope eenpansgerechten te vinden. Het zelfde effect bereik je met een ovenschotel; alles in 1 keer klaar.

3 bespaartips die een beetje geld kosten

Niet iedereen heeft het geld voor isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Maar als een beetje geld geen probleem is, zou je eens naar deze tips kunnen kijken:

1. Radiatorventilators

Radiatorventilators zijn kleine slimme ventilators die je met magneetjes aan je radiatoren hangt. Door de ventilators wordt er meer warme lucht van je radiator (zachtjes) je kamer in geblazen. Daardoor voelt het al gauw lekker warm. De cv-ketel kan op lagere temperatuur werken wat veel gas bespaart. Combineer ze vooral met radiatorfolie. Voor ongeveer 60 euro heb je een setje.

2. Smart thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de verwarming af op jouw gedrag en is voorzien van handigheidjes die de bediening eenvoudig maken. Dat helpt jou om zonder veel moeite energie te besparen. Eenvoudige modellen kosten ongeveer 100 euro.

3. Elektrisch dekentje

Een dekentje voor op de bank is natuurlijk altijd een simpele en goedkope manier om energie te besparen, omdat de verwarming dan omlaag kan. Maar ook met een elektrisch dekentje bespaar je gas. Bijvoorbeeld als je thuiswerkt. In een werkkamer kan de radiator dan helemaal uit.

3 bespaartips die meer kosten

Natuurlijk denk je hier gelijk aan isoleren, zonnepanelen en een warmtepomp. Omdat je dat zelf al kon bedenken, hebben we gezocht naar oplossingen die wat minder voor de hand liggen.

1. Infrarood verwarmingspaneel

Centrale verwarming verwarmt de lucht in een ruimte. Dat kost veel energie. Infrarood verwarmt alleen de mensen, de meubels en de muren. Dat scheelt energie en dus geld. Vrijwel alle energie wordt omgezet in warmte. Je kan bijvoorbeeld een werkplek op die manier verwarmen als je de rest van je huis die dag niet gebruikt. Of gewoon, als je op de bank de krant leest. Dan kan de cv op een laag pitje. Een kleiner paneel kost ongeveer 250 euro, maar misschien vind je goedkopere panelen op Markplaats. Let dan wel even op het energieverbruik, want oudere apparaten zijn vaak minder zuinig.

Man leest tijdschrift naast een infrarood verwarmingspaneel
Een man zit naast een infrarood verwarmingspaneel en leest een tijdschrift.

2. Vervang energieverslindende apparaten

Oude apparaten gebruiken vaak veel meer energie dan moderne, energiezuinige apparaten. Denk aan je koelkast of wasmachine. Als zo‘n apparaat aan vervanging toe is, is het zeer de moeite waard om iets meer uit te geven voor een zuiniger exemplaar. En heb jij een slimme meter, dan kun je via de bijbehorende app precies zien wat de energieslurpers bij jou in huis zijn.

3. Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water, maar gebruikt daarvoor geen gas maar de zon. Je bespaart ongeveer de helft op je energieverbruik voor douchen en in de keuken. Een set voor 4 personen kost ongeveer 3.300 euro, daarop kun je 1.500 euro subsidie krijgen.

>Liever gelijk je hele huis duurzaam? Bekijk dan: duurzaam wonen in 4 stappen

3 Bonustips

1. Bekijk wat jouw gemeente voor je kan doen

Elke gemeente heeft subsidies, van klein tot groot. Of tegoedbonnen voor tochtstrips, radiatorfolie en andere besparingsmogelijkheden.

2. Vraag gratis advies over energiebesparing

Voor elke woonsituatie is advies te vinden. Vaak is een eerste advies gratis en voldoende om je op weg te helpen! Dit zijn handige plekken om te beginnen:

3. Vraag de eenmalige energietoeslag aan (1.300 euro)

Je komt in aanmerking voor de energietoeslag als je minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijg je de toeslag automatisch.

>Zo vraag je de energietoeslag aan

Tips van onze veranderaars
Onze leden, donateurs en andere veranderaars kwamen naar aanleiding van deze tips met nog veel meer nuttige manieren om energie en dus geld te besparen. Dit zijn een paar van hun mooie suggesties:

Zet je cv-ketel op 50 graden (staat vaak op 80), dat spaart gas en geld. En de ketel werkt ook nog eens 10% efficiënter (vanwege de volledige condensatie ontsnapt er geen warmte naar buiten).

Kook je eten kort en gebruik een hooikist of (eco-)stoof om na te garen. Ook dat spaart gas.

Wol, thermo-ondergoed, een warme trui en laagjes kleding werden ook vaak genoemd.

En schakel een energiecoach in. Verschillende gemeenten hebben energiecoaches die je helpen met gratis advies. De tip over de cv-ketel komt bijvoorbeeld van zo'n energiecoach.

Ook deze kleine actie helpt

Natuurlijk is de echte oplossing dat we allemaal zo snel mogelijk stoppen met olie, kolen en gas. Wij allemaal: burgers, de overheid en bedrijven. Dat scheelt niet alleen veel geld, maar is ook de beste manier om de klimaatcrisis te bestrijden.

Dat kan je in je eentje doen, bijvoorbeeld door energie te besparen. Maar om de klimaatcrisis op te lossen hebben we vooral de grote vervuilers nodig. Bedrijven als Shell. Uit zichzelf komt Shell niet in beweging. Maar jij kan helpen! 

Loading...