6 redenen waarom de Klimaatzaak tegen Shell onmisbaar is

Dinsdag 2 april beginnen de zittingsdagen van het hoger beroep in de Klimaatzaak tegen Shell. Hoe zat het ook alweer? Lees 6 redenen waarom deze Klimaatzaak zo belangrijk is. Meer weten over de Klimaatzaak? Kom op 12 april naar Milieudefensie on Tour in Rotterdam.

1. Shell vergroent niet uit zichzelf

Shell wil de komende jaren miljarden investeren in nieuwe olie en gas. Uit de nieuwe strategie van Shell lijkt het bedrijf de komende jaren meer te focussen op gas. Dit terwijl de investeringen in de zon en windenergie in 2023 van 8% in 2022 is verlaagd naar 6.5% in 2023. Kortom als het aan Shell zelf ligt verandert er bijna niets.

Wat is het hoger beroep tegen Shell?
Op 26 mei 2021 wonnen wij de Klimaatzaak tegen Shell. Samen met 17.379 mede-eisers en 6 organisaties (ActionAid, Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace Nederland, Milieudefensie Jong en de Waddenvereniging). Het bedrijf moet van de rechter zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen (ten opzichte van 2019). Shell besloot in hoger beroep te gaan. De zittingsdagen van het hoger beroep vinden plaats op 2, 3, 4 en 12 april 2024.

2. Shell is 1 van de grootste vervuilers ter wereld

Shell is een van de grootste vervuilers ter wereld. Jaarlijks stoot het bedrijf 8 keer meer CO2 uit dan alle Nederlanders bij elkaar. Shell zegt zelf dat het wel meevalt omdat er nog grotere olie en gas bedrijven zijn die nog vervuilender zijn. Maar zoals onze advocaat Roger Cox het in de rechtbank in 2021 goed verwoordde: “Shell is een reus onder de reuzen.”

3. Shell misleidt ons met valse beloftes

Shell houdt ons voor dat het een groene koers vaart. Maar niets is minder waar. Shell is en blijft een grote vervuiler. De nieuwe klimaatambities wijzen erop dat Shell de verkeerde kant op gaat. Niet alleen stelt het bedrijf de koolstofintensiteitsdoelen van 2030 bij naar 15-20% (van 20%), maar Shell gaat ook 20-30% meer gas verkopen in 2030. Dit terwijl de olieproductie in dezelfde jaren op hetzelfde niveau blijft.

Shell zegt ook dat het een ambitie heeft om de uitstoot van de verkoop van olieproducten met 15-20% te verlagen in 2030. Maar Shell heeft plannen om veel meer gas te gaan verkopen. Het is dus waarschijnlijk dat in het grotere plaatje er dus niets zal veranderen of er zelfs meer uitgestoten zal worden. Bovendien is het een ambitie en geen doel. Om en om misleidend dus.  

RS66457_roger-loopt-rb-scr.JPG

Foto: onze advocaat Roger Cox loopt de rechtszaal in.

4. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al te merken

Overal op de wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering al merkbaar. In Nederland zijn onder andere de zomers heet wat leidt tot grote droogte. In andere landen zijn de gevolgen vele malen ernstiger. Neem bijvoorbeeld de kleine eilandstaten in de Pacifische oceaan, zoals Tuvalu. Daar zijn regelmatig overstromingen en als de zeespiegel nog meer stijgt dan worden veel van die eilanden onbewoonbaar.

Een ander voorbeeld zijn de bosbranden in Australië, Californië en de Amazone. De droogte zorgt daar voor branden die niet te beheersen zijn. Dieren en mensen komen om in de vlammen en natuur raakt verwoest. Daarom is deze Klimaatzaak van groot belang.

5. De wetenschap is duidelijk, actie is nu nodig

De belangrijkste klimaatwetenschappers ter wereld kregen van de Verenigde Naties de opdracht om uit te zoeken wat de gevolgen zullen zijn als de aarde meer dan 1,5 graden opwarmt en wat er moet gebeuren om dat te voorkomen. De conclusie was overduidelijk: willen we de opwarming beperken tot 1,5 graden dan moeten we nu in actie komen. De uitstoot van CO2 moet dan in 2030, wereldwijd, met minimaal 45% zijn afgenomen en naar netto 0 in 2050. Dat lukt alleen als de grootste vervuilers nu hun verantwoordelijkheid nemen.

1192_1309_consensus-graphic-2015-768px.jpg

6. De hele wereld kijkt mee

Deze rechtszaak is uniek. Dit is de eerste rechtszaak in de geschiedenis waar een rechter een bedrijf oplegde om de uitstoot te verminderen. Veel zaken volgden na ons. Maar Shell is natuurlijk niet de enige grote vervuiler, er zijn nog meer olie- en gasbedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Als Milieudefensie het hoger beroep in de Klimaatzaak wint dan zullen olie- en gasbedrijven over de hele wereld het risico lopen ook aangeklaagd te worden.

Kom naar Milieudefensie on Tour

Mis het niet! Op vrijdag 12 april gaan we dieper in op de historische Klimaatzaak tegen Shell. Wat gebeurde er precies tijdens de zittingsdagen? Tijdens een nieuwe editie van Milieudefensie On Tour in Rotterdam geven we antwoord op deze en andere vragen.

Foto bovenaan: directeur Donald Pols en team staat pers te woord bij bekendmaking van onze Klimaatzaak tegen Shell in 2021.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...