6 redenen waarom de Klimaatzaak tegen Shell onmisbaar is

Begin april beginnen de zittingsdagen van het hoger beroep van de Klimaatzaak tegen Shell. Hoe zat het ook al weer met deze Klimaatzaak? Lees 6 redenen waarom onze rechtszaak tegen Shell zo belangrijk is.

1. Shell vergroent niet uit zichzelf

Shell wil de komende tijd elk jaar 19 tot 22 miljard dollar gaan investeren. 80% daarvan gaat naar olie en gas. Slechts 2 tot 3 miljard zal naar duurzamere energie gaan. Ben van Beurden, de CEO van Shell, maakte bekend dat het bedrijf ook de komende 10 jaar ongeveer evenveel olie en gas wil blijven oppompen. Kortom als het aan Shell zelf ligt verandert er bijna niets.

2. Shell is 1 van de grootste vervuilers ter wereld

Shell staat in de top 10 van grootste vervuilers ter wereld en in veel lijstjes zelfs in de top 5. Jaarlijks stoot het bedrijf 9 x meer CO2 uit dan alle Nederlanders bij elkaar. Shell zegt zelf dat het wel meevalt omdat er nog grotere olie en gas bedrijven zijn. Maar zoals Roger Cox het in de rechtbank goed verwoordde: “Shell is een reus onder de reuzen”.

3. Shell misleidt ons met valse beloftes

Shell houdt ons voor dat het een groene koers is gaan varen. De presentatie van Shell ‘s klimaatambitie in februari van dit jaar zat vol met prachtige groene woorden. Maar de realiteit is helaas anders. Shell is en blijft een grote vervuiler. Shell ‘s klimaatambitie is niks meer dan een knap rekentrucje. Zo leek het alsof Shell op weg was om zijn ‘koolstofvoetafdruk’ te verkleinen maar als we kijken naar de totale CO2-uitstoot van Shell de afgelopen jaren dan zien we dat die met 5,4% is toegenomen.

Shell komt echter steeds minder makkelijk weg met zijn valse beloftes. Niet alleen in de rechtbank. Ook anderen pikken het niet langer. Zo heeft een groepje studenten in april een klacht ingediend bij de reclame-codecommissie over Shell's reclames voor CO2 compensatie.

 

Shell-kleiner-misleidende-reclame-studenten-VU-Greenpeace.jpg

4. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al te merken

Overal op de wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering al merkbaar. In Nederland zijn de zomers heet wat leidt tot grote droogte. In andere landen zijn de gevolgen vele malen ernstiger. Neem bijvoorbeeld de kleine eilandstaten in de Pacifische oceaan, zoals Tuvalu. Daar zijn regelmatig overstromingen en als de zeespiegel nog meer stijgt dan worden veel van die eilanden onbewoonbaar.

Een ander voorbeeld zijn de bosbranden in Australië, Californië en de Amazone. De droogte zorgt daar voor branden die niet te beheersen zijn. Dieren en mensen komen om in de vlammen en natuur raakt verwoest. Daarom is deze rechtszaak van groot belang. We moeten voorkomen dat het nog erger wordt. Voor de toekomst van onze kinderen.

5. De wetenschap is duidelijk, actie is nu nodig

De belangrijkste klimaatwetenschappers ter wereld kregen van de Verenigde Naties de opdracht om uit te zoeken wat de gevolgen zullen zijn als de aarde meer dan 1,5 graden opwarmt en wat er moet gebeuren om dat te voorkomen. De conclusie was overduidelijk. Willen we de opwarming beperken tot 1,5 graden dan moeten we nu in actie komen. De uitstoot van CO2 moet dan in 2030, wereldwijd, met 45% zijn afgenomen en naar 0 in 2050. Dat lukt alleen als de grootste vervuilers hun verantwoordelijkheid nemen.

1192_1309_consensus-graphic-2015-768px.jpg

6. De hele wereld kijkt mee

Deze rechtszaak is uniek. Het is voor het eerst dat een bedrijf wordt aangeklaagd om zijn CO2 uitstoot te verminderen. Maar Shell is natuurlijk niet de enige grote vervuiler, er zijn nog meer olie-, gas- en kolenbedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Als Milieudefensie deze rechtszaak wint dan zullen oliebedrijven over de hele wereld het risico lopen ook aangeklaagd te worden, als ze niet verduurzamen.

Zorg dat we deze zaak winnen!

Een zaak tegen Shell, een van de machtigste miljardenbedrijven ter wereld, start je niet zo maar. Wij kunnen deze zaak alleen voeren omdat duizenden mensen in Nederland ons financieel steunen. Wil jij ook dat Shell verantwoordelijk wordt gehouden voor de schade die het aanricht aan onze planeet? Steun ons dan met een donatie.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...