Shell is overal, maar activisten ook - dit zijn hun verhalen

Aardbevingen, bosbranden, kusterosie. Boze en verdrietige bewoners. Gevolgen van de klimaatcrisis veroorzaakt door de onstilbare honger van Shell naar olie en gas. Wij bezochten lokale groepen die zich verzetten tegen de oliereus. Dit zijn hun verhalen.

We nemen je mee op reis, langs 3 grote vervuilende projecten van Shell. In Argentinië, Engeland en Australië. 

Argentinië – Shell bedreigt het leven aan zee

We zijn in Mar del Plata. In dit kuststadje leven mensen letterlijk van de zee. Toerisme en visserij zijn hun belangrijkste bron van inkomsten. Shell is van plan 300 kilometer van de kust te gaan boren naar olie en gas. Vissen zullen sterven door olievervuiling in het zeewater, en welke toerist zal haar handdoekje nog uitrollen op een oliestrand? Maar de Argentijnen geven zich niet zo maar gewonnen. Elke 4de van de maand organiseren zij demonstraties tegen de plannen van Shell. Met spandoeken, kunst en theater roepen zij het bedrijf en hun overheid op: wij willen een olievrije zee!


Duizenden Argentijnen verzetten zich tegen Shell: "Wat Shell doet, mag niet!"


Argentijns verzet tegen boorplannen Shell: "We hebben hier nu al last van de klimaatcrisis"


Zij werken samen om de zee te redden - de strijd tegen Shell in Argentinië

Engeland – Meer dan 100 Shell-projecten

Het Shell hoofdkantoor is verhuisd naar Londen. En de Londenaars zijn boos: "Dit is onze stad. En een groot vervuilend bedrijf als Shell, dat wereldwijd mensenlevens bedreigt willen wij hier niet". Ook bezoeken we het Noorden van Engeland, waar de kust steeds sneller afbrokkelt door de gevolgen van de klimaatcrisis. De huizen in het dorpje Hemsby vallen letterlijk in zee. Lokale groep Save Hemsby Coastline probeert hun dorpje aan zee te beschermen.


Shell in het Verenigd Koninkrijk: "Het maakt me boos op manier dat ik terug wil vechten"


Het hoofdkantoor van Shell is naar Engeland verhuisd. Daar voeren ze bijna dagelijks actie. "Samen kunnen we Shell stoppen"

Australië – Bosbranden en andere klimaatrampen volgen elkaar op

We doorkruisen Australië. In het Noordwesten heeft Shell nieuwe projecten gepland die met name de levens van Inheemse groepen bedreigen. Maar waar je ook gaat in Australië, niemand ontkomt aan de gevolgen van de oliehonger van Shell. We struikelen over de bosbranden, overstromingen en ook hier kust-erosie. De Australiërs maken zich niet voor niets zorgen. Met campagnes en demonstraties zetten zij alles op alles om Shell te stoppen.


Australië staat letterlijk in brand. Dit is de situatie nu. Maar zij geven niet op.


Australiërs roepen op: "Wij zijn als een stortvloed. Samen stoppen wij olie- en gasbedrijven."

Draai de geldkraan van Shell dicht

De rechter was duidelijk: Shell moet zijn CO2-uitstoot met 45% verminderen. En onze aarde is ook duidelijk: de gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds extremer. Je zou zeggen dat Shell dan in elk geval geen nieuwe olie- en gasprojecten meer plant. Maar helaas. Shell gaat willens en wetens door met het zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden, zo blijkt uit ons nieuwe rapport 'Shell vs. The Climate: Expanding Oil and Gas, Fueling the Climate Crisis' (Shell tegen het klimaat: uitbreiding olie en gas, aanwakkeren van de klimaatcrisis).

Met z'n allen zijn wij sterker

Shell verergert de klimaatcrisis en dat bedreigt mensenlevens over de hele wereld. Ondertussen verdient het bedrijf hiermee miljarden en gaat het ook de komende jaren gewoon door met nieuwe olie- en gasbronnen aanboren. Meer je meer weten over onze Klimaatzaak Shell? Kom naar de nazitting op 12 april in Rotterdam

Foto bovenin: een achtergelaten autowrak, ergens in Australië.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...