6 manieren waarop Shell ons verslaafd houdt aan olie en gas

Shell is een commercieel bedrijf en verdient geld door te voldoen aan een vraag zegt Shell-baas Ben van Beurden. Maar jammer genoeg is dat niet het hele verhaal. Want Shell werkt er actief aan om te zorgen dat de vraag naar olie en gas hoog blijft en de vraag naar alternatieven laag. Hieronder een overzicht van 6 manieren waarop ze dat doen.

Shell is een van de grootste vervuilers ter wereld. Het bedrijf stoot 2 keer zoveel CO2 uit als heel Nederland bij elkaar. Om te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graad opwarmt, zullen bedrijven als Shell moeten veranderen. Helaas gaat dat niet vanzelf. Daarom zijn we een rechtszaak gestart. In december staan we voor het eerst tegenover Shell in de rechtbank. Help  jij ons het op te nemen tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld? Steun ons dan met een donatie

1. Shell leert kinderen dat we nog lang niet zonder olie en gas kunnen

Fossiele energiebedrijven waaronder Shell, maken zelf lesmateriaal voor scholen waarin ze vertellen dat de energietransitie nog heel lang gaat duren. Gas is een deel van de oplossing voor het klimaatprobleem en we gaan nog lang afhankelijk blijven van olie en gas. Dat er juist een einde moet komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen, verzwijgt dit lesmateriaal.

Tijdens een door Shell georganiseerd (en de door de Gemeente Den Haag gesubsidieerd!) festival, Generation Discover, maken ze kinderen met een legpuzzel wijs dat de energiemix in 2050 nog voor tenminste 70% uit olie, kolen en gas zal bestaan. Ook hebben ze sterke banden met universiteit.

2. Shell zet zijn invloed in om klimaatbeleid tegen te werken

Shell legt vaak het initiatief bij overheden en zegt dat zij met regels moeten komen. Maar achter de schermen doen Shell en brancheorganisaties waar het bedrijf bij aangesloten is er alles aan om klimaatbeleid tegen te werken of af te zwakken. Dit is bijvoorbeeld een aantal voorstellen van de Europese Commissie waar het zich tegen verzet:

  • Voorstel om de emissies van transportbrandstoffen terug te brengen
  • Efficiëntie-eisen voor raffinaderijen
  • Beperking van de emissies van het affakkelen van gas
  • EU-brede, niet-sectorspecifieke emissiereducties
  • Landenspecifieke (post-2020) EU-doelen voor de groei van duurzame energie en meer energie-efficiency

Tegelijkertijd heeft Shell samen met andere oliebedrijven zwaar gelobbyd om aardgas de brandstof voor de toekomst te laten worden. Shell staat zodoende zelfs in de top 5 van olie en gasbedrijven die via hun brancheorganisaties de grootste negatieve invloed hebben op klimaatbeleid.

shell-tegenwerken.jpg

3. Shell blijft investeren in nieuwe olie- en gasinfrastructuur

Door te blijven investeren in nieuwe olie- en gasinfrastructuur zorgt Shell ervoor dat we langer verslaafd blijven aan olie- en gas. De levensduur van olie- en gasinfrastructuur is immers vaak meer dan 30 jaar, dus de nieuwe infrastructuren die Shell aanlegt (vaak met flinke subsidies), zal daarom lang benut moeten worden om het geïnvesteerde geld terug te verdienen.

Shell geeft zelfs toe dat zijn investeringen in fossiele brandstofinfrastructuren het kostbaarder maken om snel over te schakelen op duurzame initiatieven. Maar nog steeds gaat 95% van de investeringen van het bedrijf naar olie en gas.

4. Shell prijst zijn niet-duurzame olie en gas aan als duurzaam

Al verschillende keren is Shell op de vingers getikt vanwege misleidende reclame. In 2008 berispte de Engelse reclamecodecommissie Shell voor een misleidende reclame in de Financial Times, waarin Shell suggereert dat investeren in teerzandolie een duurzame toekomst verzekert en helpt bij de klimaatbestrijding.

Een jaar eerder kreeg Shell op zijn kop vanwege zowel de Engelse als de Nederlandse reclamecodecommissie voor misleidende milieuclaims over het hergebruik van CO2. In 2011 volgde een berisping voor een misleidende reclame waarin Shell claimt dat aardgas schoon is. Het bedrijf maakt het zo bont dat een voormalige PR-manager van Shell in een stuk in Vrij Nederland zegt dat het reclamebeleid van Shell door objectieve analisten “een parade van leugens en halve waarheden” wordt genoemd.

En leren doet Shell niet: in 2017 zei Maarten Wetselaar, hoofd van Shells wereldwijde gas- en hernieuwbare energietak, maar weer eens dat de fossiele industrie ervoor moet zorgen dat gas wordt gezien als onderdeel van de oplossing voor het klimaatprobleem en niet als onderdeel van het probleem.

5. Shell beïnvloedt met eigen scenario's de vraag naar olie en gas

Shell doet haar investeringen op basis van scenario’s die uitgaan van een zeer grote groei in de vraag naar olie en gas - veel groter dan andere organisaties voorzien. Shells scenario gaat er ook uit van dat we in de toekomst met nog grotendeels onbewezen technologieën op grote schaal CO2 uit de lucht kunnen halen. Shell oefent ook invloed uit op de scenario's van het Internationaal Energie-Agentschap. Shell betaalde niet voor niks twee auteurs van de meest recente 'World Energy Outlook' van het Internationaal Energie-Agentschap. 

6. Shell lobbyt voor subsidies en belastingvoordeel voor olie- en gas

Door te lobbyen voor subsidies en belastingvoordeel voor fossiele brandstoffen, zorgt Shell ervoor dat het met belastinggeld kan investeren en meer kan profiteren van zijn investeringen in olie- en gas. De staatssteun die Shell ontvangt gaat zelfs zover dat het bedrijf in Duitsland in 2017 netto geen belasting hoefden te betalen, maar belasting terugkreeg (!).

In Nederland bedraagt de overheidssteun aan fossiele brandstoffen ongeveer 7,6 miljard per jaar. De kosten van klimaatverandering en milieuvervuiling worden bovendien niet door Shell gedragen. Olie en gas lijkt daarom  goedkoop, maar een groot deel van de rekening - die voor het milieu, gezondheid en klimaat – komt bij de belastingbetaler terecht.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Wij vragen aan de rechter om Shell te dwingen zich ook te houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Als dat lukt, betekent dat een enorme opsteker voor de aanpak van de klimaatcrisis. Maar een rechtszaak tegen een miljardenbedrijf als Shell kost veel geld. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Steun ons dan met een gift.

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...