4 weetjes over Earth Overshoot Day

Wist je dat we ieder jaar meer van de aarde nemen dan dat ze kan geven? De dag waarop dit gebeurt noemen we Earth Overshoot Day. Dit jaar valt hij op 22 augustus. Ik geef je 4 weetjes over deze dag.

1. Earth Overshoot Day 2020

Het Global Footprint Netwerk berekent elk jaar Earth Overshoot Day. Op deze dag is de opbrengst van de aarde verbruikt die de aarde in 1 jaar tijd opnieuw aan kan maken. Wereldwijd valt deze dag in 2020 op 22 augustus. 

De datum verschilt echter per land. Voor Nederland viel Earth Overshoot Day dit jaar bijvoorbeeld al op 3 mei! Terwijl voor een land als Indonesië dit pas op 18 december is. Dit betekent dat Nederland sneller de draagkracht van de aarde overschrijdt.

pexels-akil-mazumder-1072824 (1).jpg

2. Onze voetafdruk: we hebben meerdere aardes nodig

De belasting van de aarde is momenteel te groot. We putten de natuurlijke bronnen uit.  Dit doen we om aan de alsmaar groeiende vraag van de mens te blijven voldoen. Hierdoor bouwen we een schuld op bij de aarde die we moeilijk kunnen aflossen.

Onze vraag wordt ook wel de ecologische voetafdruk genoemd. Hoe groter de voetafdruk van een land, hoe eerder in het jaar Earth Overshoot Day valt.

Gemiddeld genomen is de voetafdruk van landen in het mondiale zuiden lager dan de voetafdruk van de landen in het Westen. Dit is niet eerlijk. De landen met de kleinste voetafdruk zijn vaak ook de landen die als eerste getroffen worden door het veranderende klimaat. Denk daarbij aan verergerde droogte en bosbranden, grote overstromingen en oceanen zonder leven. 

Wil jij weten wat jouw persoonlijke voetafdruk is? Bereken het hier!

3. Corona lijkt invloed te hebben

Dit jaar lag de wereld even stil. Er werd minder gevlogen en veel mensen werkten vanuit huis. Op internet circuleerden foto’s van luchten zonder smog en kraakhelder water in Venetië. Wat voor effect had dit op Earth Overshoot Day?

Het jaar 1970 was de laatste keer dat we de draagkracht van de aarde níet overschreden. Sindsdien valt Earth Overshoot day elk jaar eerder. Maar in 2020 is er wel degelijk iets veranderd: voor het eerst in 5 jaar valt de datum nu een maand láter dan het jaar ervoor.

Toevallig? Misschien. Maar aan een verband wordt gedacht. Uit recent onderzoek blijkt dat de voetafdruk dit jaar kleiner is geworden. Met name op het gebied van CO2 en bosbouw. 

pexels-anna-shvets-4167544 (1) (1).jpg

4. Broeikasgassen als grootste factor

Door onze voetafdruk te verkleinen, kunnen we Earth Overshoot Day terugdringen. De afdruk is opgebouwd uit verschillende factoren. Broeikasgassen hebben hierin het grootste aandeel. Wel zo’n 60%! Hier valt dus veel te winnen.

Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen is erg belangrijk. Niet alleen wijzelf, maar ook de overheid heeft hierin een grote verantwoordelijkheid. Wist je dat onze overheid vervuilende bedrijven met  8,3 miljard euro per jaar steunt? Dit is absurd! 

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we binnen de draagkracht van de aarde blijven. Dat lukt alleen als ook de overheid en bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Dit is hét moment om over te schakelen naar een eerlijke en groenere toekomst voor iedereen.

Daarom vragen wij de overheid om geen geld meer te stoppen in vervuilende bedrijven (door middel van bijvoorbeeld subsidies). Maar wél in groene en eerlijke oplossingen voor iedereen.

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...