De overheid sponsort grote vervuilende bedrijven met 8,3 miljard euro per jaar. Voor de productie en het gebruik van olie, kolen en gas. Onbegrijpelijk. Waarom stoppen we dat geld niet in duurzame oplossingen? Lees over ons onderzoek en wat dit nieuws voor jou en de aarde betekent.
We hebben zoveel mogelijk gegevens van overheden en grote vervuilende bedrijven verzameld en onderzocht. Niet alle gegevens waren openbaar. Dus waarschijnlijk krijgen vervuilende bedrijven nog meer geld dan we nu weten. De miljarden die we vonden zijn onder te verdelen in 3 soorten overheidssteun:
Hoe kan dit? De klimaatcrisis vraagt nu om actie. Maar de overheid doet het omgekeerde. Tegen alle afspraken in. Want in 2013 beloofde Nederland om uiterlijk 2020 (dit jaar dus) geen overheidssteun meer te geven aan olie, kolen en gas. Het tegenovergestelde is helaas het geval: De overheid blijft geld pompen in grote vervuilers. Minstens 8,3 miljard euro per jaar. Dat is 8,3 miljard te veel. Het gaat nota bene om ons belastinggeld.
Je kunt geld maar 1 keer uitgeven. Alles wat in grote vervuilende bedrijven wordt gestoken, gaat dus ten koste van gewone mensen - huishoudens, zzp'ers en kleine ondernemers. Dat is oneerlijk. De luchtvaart krijgt bijvoorbeeld 2,1 miljard euro subsidie. Van dat geld kunnen we ook meer treinen laten rijden. Of we kunnen het gebruiken om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Daar hebben veel meer mensen profijt van.
Het gebruik en de productie van fossiele brandstoffen (zoals olie, kolen en gas) is de oorzaak van gevaarlijke klimaatverandering, bosbranden, overstromingen en mensenrechtenschendingen. Daar geld in stoppen is echt iets van vroeger. Laten we investeren in de toekomst. Daarom vragen wij de politiek: stop de financiële steun aan grote vervuilers en investeer in duurzaam herstel!
Je kunt nog meer doen om te helpen. Deel dit bericht via sociale media. Zo bereiken we meer mensen en voeren we de druk op!
Deel dit bericht via Whatsapp
Twitter:
😲 ABSURD NIEUWS! Nederland sponsort grote vervuilende bedrijven met 8,3 miljard euro per jaar. Dat geld is voor de productie en het gebruik van olie, kolen en gas. Onbegrijpelijk. Laten we investeren in duurzame oplossingen🌱 #DuurzaamHerstel https://t.co/RgNESWwtuA
— Milieudefensie (@milieudefensie) July 14, 2020
Facebook:
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.