4 redenen waarom we moeten stoppen met voedsel als brandstof

Wist je dat een deel van de biobrandstof die wij tanken uit voedsel komt? En dat dat helemaal niet duurzaam is? Ik geef je hier de 4 belangrijkste redenen waarom we moeten stoppen met voedsel als brandstof.

Wat is biobrandstof uit voedsel? Van voedselgewassen zoals palmolie, soja, koolzaad, maïs, tarwe, suikerriet en suikerbiet wordt brandstof (in de vorm van biodiesel of bio-ethanol) gemaakt. In 2018 verdween er 1,3 miljoen ton aan voedsel in de Nederlandse tank. Biobrandstoffen zijn bedoeld om diesel en benzine te vervangen. Zij zouden namelijk duurzamer zijn. Maar niks is minder waar.

1. Het veroorzaakt ontbossing 

Voor de productie van voedselgewassen voor biobrandstoffen is enorm veel landbouwgrond nodig. Maar er is nauwelijks nog landbouwgrond te vinden. En dus wordt er uniek tropisch regenwoud gekapt en omgezet in nieuwe landbouwgrond. Tot nu toe is er al naar schatting 1 miljoen hectare regenwoud gekapt in Zuidoost-Azië voor de aanleg van nieuwe palmolieplantages. Door ontbossing verdwijnt het leefgebied van zeldzame diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger.

Ontbossing in Maleisië

2. Het is schadelijk voor het klimaat 

Ontbossing zorgt niet alleen voor het uitsterven van zeldzame dieren. Het is ook slecht voor het klimaat. Als je de uitstoot door ontbossing en verlies van veengebieden meerekent, is het gebruik van biobrandstof uit voedsel slechter voor het klimaat dan fossiele brandstof. Biodiesel uit palmolie is de allerslechtste soort biodiesel: het geeft 3 keer meer uitstoot van broeikasgassen dan gewone diesel. 

3. Het veroorzaakt honger

De aanleg van plantages en akkerland om te voldoen aan de toenemende vraag naar biobrandstoffen leidt tot mensenrechtenschendingen in het mondiale Zuiden. Mensen die leven van landbouw en bosproducten worden, vaak met intimidatie en geweld, van hun land gejaagd. Zij verliezen daarmee ook hun inkomen. De speciale rapporteurs van de Verenigde Naties voor het Recht op Voedsel hebben meerdere malen gewaarschuwd. Het gebruik van biobrandstof uit voedsel schaadt het recht op voedsel. Het leidt tot meer schommelingen in de voedselprijzen op de wereldmarkt. Dat raakt vooral de allerarmsten.

Dorp omringd door palmolieplantages in Indonesie

4. Het vertraagt de omschakeling naar duurzaam vervoer

Het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen is een valse oplossing die de overstap naar duurzaam vervoer alleen maar afremt. Toch blijft Nederland het gebruik van biobrandstof uit voedsel stimuleren. Terwijl er genoeg duurzame oplossingen zijn. Waarom geeft de overheid niet meer ruimte aan duurzaam vervoer, zoals fietsen, wandelen, schoon ov en elektrische deelauto’s? Dan worden onze steden gezonder, duurzamer en leefbaarder. Voor iedereen. Het is juist nu belangrijk dat de Nederlandse regering inzet op echte oplossingen voor duurzaam vervoer.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...