3 redenen waarom ik demonstraties in Argentinië vastleg

Veel Argentijnen maken zich zorgen om hun geliefde zee. Shell is van plan om er meer olie en gas te winnen. Dit heeft een enorme impact op hun levens én op de klimaatcrisis. 3 redenen waarom ik Argentijnse veranderaars spreek en demonstraties vastleg.

1. Blootleggen activiteiten Shell

Ik ben in Mar del Plata om de aandacht te vestigen op Shell's geplande olie en gasprojecten langs de kust van Argentinië. Grote hoeveelheden olie en gas winnen gaat tegen het klimaatakkoord van Parijs in. Het verergert de klimaatcrisis.

De rechter besloot in onze klimaatzaak in mei 2021 dat Shell zijn CO2-uitstoot met 45% moet reduceren in 2030 ten opzichte van 2019. Ondertussen heeft Shell maar liefst 750 nieuwe olie- en gasprojecten gepland, ook in Argentinië. Dit is niet in lijn met de uitspraak van de rechter. Hier laten we Shell toch niet zomaar mee weg komen?

Chaja met team in Argentinië om Arhentijnse veranderaars te interviewen
Foto: Florencia Aversa @Flore.Aversa

2. Lokale verhalen van verzet delen

Sinds januari 2022 zijn er elke 4e van de maand grote demonstraties langs de Argentijnse kust. Tienduizenden mensen protesteren tegen nieuwe olie- en gasprojecten. Kan je het je voorstellen? Elke maand vindt hier een complete klimaatmars plaats! Voor het beschermen van de Argentijnse zee.

Deze beweging staat bekend als 'Por un Mar Libre de Petroleras' (olievrije zee) en wordt op een unieke wijze georganiseerd, die typerend is voor Argentinië. Namelijk door 'asamblea's'; publieke zelforganisatie in de vorm van bijeenkomsten. Soms vinden deze plaats op grote pleinen in de stad.

Dit bijzondere en massale verzet ga ik op 4 april volgen. Ik zal op  instagram verhalen van de Argentijnse demonstranten delen, in de vorm van foto's en video's. Versterk hun protest door hun verhalen te verspreiden.

Chaja interviewt een Argentijnse veranderaar
Foto: Florencia Aversa @Flore.Aversa

3. Versterken internationale beweging

De klimaatcrisis gaat over landsgrenzen heen. En de samenwerkingen van Milieudefensie ook. Over heel de wereld protesteren mensen tegen fossiele brandstoffen. Van Nederland tot Argentinië, tot Australië en weer terug. Wij slaan graag de handen ineen om elkaar te ondersteunen en te versterken.

Daarom bezoek ik namens Milieudefensie in Argentinië 3 lokale organisaties. En steunt Milieudefensie hen met campagnemateriaal:

  • De Argentijnse klimaatjournalistieke organisatie OPSur (Observatorio Petrolero Sur), die actief projecten van Shell en andere olie- en gasbedrijven blootlegt.
  • De Latijns-Amerikaanse klimaatorganisatie AIDA (Asociación Interamericana para la Defensa del Ambiente).
  • En natuurlijk de strijdvaardige klimaathelden van de grassroots beweging Asamblea por un Mar Libre de Petroleras.  

Groetjes uit Argentinië

Juist grote vervuilers als Shell kunnen met hun beslissingen echt verschil maken voor het klimaat. Maar de bestuursleden van Shell nemen hun verantwoordelijkheid nog niet. Spreek ze daarom persoonlijk aan en stuur ze vandaag nog een kaartje, met de groetjes uit Argentinië. Zorg dat jouw kaart ertussen zit!

Stuur jouw kaartje

Foto bovenaan: demonstratie in Mar del Plata, Argentinië.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...