Duizenden Argentijnen protesteren élke maand tegen de boorplannen van Shell

Shell en andere grote fossiele bedrijven willen nieuwe olie- en gasprojecten starten langs de Argentijnse kust. Middenin de klimaatcrisis. Hier wordt elke maand tegen geprotesteerd. Stel je voor! Ik ging langs om me te laten inspireren en de lokale activisten te steunen.

Het is de vierde van de maand. Ik sta met mijn team op het San Martin plein in Mar del Plata, een stad aan de Argentijnse kust. Er druppelen steeds meer mensen samen. Er hangt een enthousiaste en gemoedelijke sfeer in de lucht. "Het is belangrijk om samen te komen. Onze zorgen met elkaar te delen, maar ook onze strijd. We ondersteunen elkaar," legt een Argentijnse vader met zijn dochter op de arm uit.

Vrijwel alle demonstranten hebben protestborden meegenomen. Vrolijk geverfde bordjes met teksten als "Aqua vida" (water is leven) en "Petroleras en el mar... Nunca mas!" (Olie en gas op zee... Nooit meer) wandelen voorbij. Een vrouw draagt een bordje met daarop de uitleg: "La economia de las ciudades costeras depende especialmente del turisme. Este actividad require de un mar saludabe." Dat betekent: "De economie van de kuststeden is vooral afhankelijk van toerisme. Daar hebben we een gezonde zee voor nodig." Je hoeft geen Spaans te spreken om de bordjes met een dikke rode streep door het Shell-logo te begrijpen.

Foto 1_Shell bordjes_Florencia Aversa.jpg
Protestbordjes tegen Shell. Foto: Florencia Aversa 

Elkaar versterken

Een aantal van de demonstranten ontmoette ik de afgelopen dagen hier in Argentinië. Mijn team wordt hartelijk ontvangen – iedereen is blij dat we komen filmen. "We vinden het belangrijk om onze zee te beschermen en te protesteren tegen de fossiele bedrijven die hier willen boren. Een volgende onmisbare stap in dit werk is dat de hele wereld te zien krijgt wat we doen. Laten we van elkaar leren, en elkaar steunen. Ik vind het zo belangrijk dat we op internationaal niveau met elkaar meekijken en elkaar versterken," zegt Esteban, een voormalige mechanisch ingenieur die biologische boer is geworden.

Esteban is 1 van de geïnterviewden in de korte videoserie die wij hier maken over het internationale verzet tegen Shell. Deze zomer komt de serie uit. Hieronder kun je alvast de eerste video zien. Lees hier ook mijn vorige blog.

Goed georganiseerd

We beginnen met lopen. De klimaatmars loopt van het plein door de levendige straten van Mar del Plata. Hier is goed over nagedacht. En dat moet ook wel, want het verkeer is hartstikke druk. Er is een team met gekleurde hesjes dat de demonstranten met lijnen veilig bij elkaar houdt. Voor- en achteraan de stoet rijden fietsers om het drukke verkeer op afstand te houden. Je kan zien dat Argentinië een echte demonstratiecultuur heeft, want de auto's, bussen en taxi's wachten geduldig tot we voorbij zijn.

Foto 2_Man met surfbord_Florencia Aversa.jpg
Een surfer heeft van zijn surfplank een protestbord gemaakt: "FUERA PETROLERAS" staat erop. Weg met olie. Foto: Florencia Aversa

Olie en gas zijn hier niet welkom

De stoet bestaat uit mensen van alle leeftijden en achtergronden. Bezorgde moeders, docenten, studenten, kunstenaars, advocaten, en bewoners van de Inheemse gemeenschap ten zuiden van Mar del Plata. Allemaal geven ze om het gebied waar ze zijn opgegroeid: de Argentijnse kust. De stranden en kliffen van Mar del Plata. "Olie en gas zijn hier niet welkom".

Iedereen heeft een eigen rol in het organiseren, faciliteren en regelen van de demonstraties die elke vierde van de maand door de stad plaatsvinden. De organisatie is heel handig onderverdeeld in verschillende commissies: Veiligheid, Communicatie en bijvoorbeeld Samenwerking. En er zijn juridische ondersteuners en advocaten die samenwerken. Er wordt langs de hele kust met elkaar samengewerkt, want Mar del Plata is niet de enige kustplaats die door de vervuilende projecten van Shell, YPF, Equinor en andere bedrijven getroffen wordt. "Van Buenos Aires tot Tierra Fuego werken we met elkaar samen," zegt de gedreven activist Evelyn (30). "We zijn niet met slechts enkele tientallen in elk dorp," zegt PhD student Ali die ook in de demonstratie meeloopt en een spandoek vasthoudt. "We zijn met honderden, met duizenden, in elke plaats langs de Argentijnse kust."

Onze handen zorgen voor de zee. En de jouwe?

De demonstratie eindigt bij Gran Hotel Provincial, waar de eerder genoemde fossiele bedrijven vaak vergaderen. Een goede plek dus voor een laatste boodschap aan Shell, YPF, Equinor en de politieke leiders. Er vindt een kort theaterstuk plaats. Demonstranten verkleed als vissers rollen terneergeslagen over de grond. "Olievervuiling doodt onze vissen, en velen van ons hier in Mar del Plata leven van visserij," legt één van de demonstranten uit. De logo's van de fossiele bedrijven zijn op stukken karton geschilderd en worden verbrand. Ondertussen wordt er op de stoep geschilderd "Nuestras manos cuidan el mar. Y las tuyas". Onze handen zorgen voor de zee. En de jouwe?

Foto bovenin: beeld van de maandelijkse demonstratie in Mar del Plata, Argentinië. Florencia Aversa.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...