Amsterdam, 2 juli 2018 - ABN AMRO, ING en de Rabobank zijn structureel verwikkeld in schandalen door de kap van regenwoud en landroof van lokale bevolking in Azië en Afrika. Dit blijkt uit twee nieuwe rapporten van Milieudefensie. De banken beloven al jaren beterschap maar deze verbeteringen blijven steeds uit. Milieudefensie roept de banken op om al hun financiering van de industriële palmoliesector te staken.
"ABN AMRO, ING en de Rabobank slagen er niet in misstanden te voorkomen", zegt Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie. "Met de financiering van palmoliebedrijven staan deze banken aan de basis van ernstige mensenrechtenschendingen. Duizenden mensen verloren hun huis, de lokale bevolking is geïntimideerd of gevangen gezet, en grote stukken bos zijn gekapt of platgebrand. Banken moeten hun beloftes van duurzaam bankieren nakomen en zo snel mogelijk hun geld terugtrekken uit de grootschalige palmolie-industrie."
Milieudefensie zette ruim honderd schandalen op een rij bij bedrijven waar de Nederlandse banken bij betrokken zijn of zijn geweest in het zwartboek Draw the Line. Milieudefensie brengt hiermee voor het eerst de enorme omvang in beeld: 118 schandalen van veertien palmoliebedrijven in negen landen. Aanvankelijk speelde het probleem vooral in Azië. Maar door de enorme vraag en doordat in Maleisië en Indonesië al veel land in gebruik is, breiden palmoliebedrijven nu ook uit naar Zuid-Amerika en Afrika.
Milieudefensie onderzocht ook de palmolie-industrie en de betrokkenheid van Nederlandse banken in Liberia. Dat deed zij samen met haar zusterorganisatie Sustainable Development Institute (Friends of the Earth Liberia). Dit resulteerde in het rapport High Risks in the Rainforest. De ABN AMRO en Rabobank blijken onderdelen te financieren van Golden Agri-Resources. Dit is een Aziatisch palmoliebedrijf dat nu met investeringen in Golden Veroleum Liberia (GVL) uitbreidt naar Afrika. De onderzoekers stuitten op schokkende verhalen. In Liberia blijkt dat GVL het land met dwang afpakt van de lokale bevolking. "Met geweren in de hand dwong de politie ons om toestemming te geven voor het inpikken van ons land", zegt Ricky Kwanswea uit Liberia. Het bedrijf negeert een beslissing van de palmolie-organisatie Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO) om haar werkzaamheden op de omstreden stukken land te staken, en zet de kap voort.
"In de bossen van Liberia geldt het recht van de sterkste", zegt James Otto van Sustainable Development Institute (SDI). "De lokale mensen worden onder de voet gelopen door grote palmoliebedrijven, en de overheid steekt geen vinger uit om hen te beschermen. GVL laat zich door niemand een strobreed in de weg leggen." James Otto is deze week in Nederland om aan de bel te trekken bij de Nederlandse banken en de politiek.
Milieudefensie spreekt de drie banken al sinds 2001 aan op de misstanden in de palmoliesector. De banken weigeren echter de structurele aard van de problemen in deze schandaalsector onder ogen te zien. Rolf Schipper: "Banken weten al ruim vijftien jaar wat er aan de hand is. Tóch blijven ze geld steken in deze dubieuze bedrijven."
Rolf Schipper roept klanten op bij hun bank aan te kloppen met de ansichtkaart "Dit moet stoppen". En hij wil dat de Nederlandse overheid zich hard maakt voor strengere regelgeving op Europees en internationaal niveau.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?