5 successen van onze campagne voor klimaatplannen

Begin 2022 stuurden we een brief aan 29 grote vervuilende bedrijven, met een dringende oproep om met een goed klimaatplan te komen. Dit heeft heel veel in beweging gezet. En met succes! Deze 5 voorbeelden delen we graag met je.

1. Alle 29 bedrijven doen mee

We hadden het wel gehoopt, maar niet verwacht. Alle 29 bedrijven hebben hun klimaatplan met ons gedeeld. Deze plannen zijn doorgerekend door het onafhankelijke NewClimate Institute. De resultaten zijn gepresenteerd in de Klimaatcrisis-Index.

2. Albert Heijn zet een stap in de goede richting

Binnen 1 jaar na de brief, zetten de eerste bedrijven grote stappen. Albert Heijn was de eerste . Op 15 november kondigde Nederlands grootste supermarkt aan, dat haar uitstoot in 2030 is verminderd met 45%. Eerst was dat maar 15%.

Nu moederbedrijf Ahold Delhaize nog!

Milieudefensie Jong voert actie met hamster voor Albert Heijn in Amsterdam.

3. ABP presenteert het eerste goede klimaatplan

Op 16 december kwam pensioenfonds ABP met een beter klimaatplan. Het doel van ABP: de helft minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 (ten opzichte van 2019) via bedrijven waarin het investeert. Zet ABP hiermee de toon?

4. Boekhouders zijn het met ons eens

In september hebben we ook een dringende brief naar de 4 grootste accountantskantoren gestuurd. Onze oproep: neem klimaatrisico's op in controles en rapportages. Een succesvolle actie! Kort na ontvangst lieten de accountantskantoren en branchevereniging NBA weten dat ze het met ons eens zijn en actie gaan ondernemen.

5. Klimaatplan leeft

Sinds de brief aan de bedrijven is het begrip "klimaatplan" breed gaan leven. De pers heeft onze oproep overgenomen en heeft het inmiddels  ook over klimaatplannen wanneer bedrijven hun jaarcijfers presenteren. Dit was een jaar geleden nog ondenkbaar!

We horen in de wandelgangen ook dat het klimaatplan een belangrijk gespreksonderwerp is bij de bedrijven zelf, zowel in de boardroom als op de werkvloer. Zolang deze bedrijven nog geen plannen hebben die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs, blijven wij de druk opvoeren.

Doe je mee?

Wil je het volledige overzicht zien van onze campagne voor klimaatplannen?

Veelgestelde vragen over de laatste aanmoediging

Milieudefensie moedigt grote vervuilende bedrijven nog 1 keer aan om in actie te komen voor het klimaat. Maar waarom zijn we deze campagne begonnen? En hoe kan jij meedoen? Hier vind je de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen.

Loading...