Dit is er nodig voor gezond en eerlijk eten

Als het er op aankomt, gaat het grote voedselbedrijven als Unilever en supermarkten als Albert Heijn om winst. Niet om jouw gezondheid, om de boeren of om het milieu. Vind jij dat wel belangrijk als het over jouw eten gaat? Lees dan verder, want het kan ook anders.

Supermarkten maken winst, de natuur verdwijnt

Grote supermarkten en voedselbedrijven willen zoveel mogelijk winst maken. Zij misbruiken hun macht en betalen boeren veel te weinig. Het gevolg? De drassige en kruidenrijke weilanden vol met insecten, ooit een eldorado voor weidevogels, zijn er bijna niet meer. 75% van de insecten die deze vogels zo lekker vinden is weg doordat het gebruik van bestrijdingsmiddelen stijgt. Weidevogels als de grutto, de kievit en de scholekster dreigen te verdwijnen.

Boeren willen wel, maar kunnen niet

De meeste boeren willen wel duurzaam werken. Maar ze hebben het geld niet. Dat komt omdat de winst niet naar boeren gaat, maar naar grote supermarkten en voedselbedrijven. Zo houden de Unilevers en Albert Heijns van deze wereld de vervuiling en gezondheidsproblemen in stand.

Jij betaalt de rekening

Ons eten kost meer dan je denkt. En daar betaal jij voor. Bijvoorbeeld voor het zuiveren van ons drinkwater, omdat er landbouwgif in zit. En wat dacht je van de forse bijdrage van de bio-industrie aan klimaatverandering? Jij betaalt mee om dat probleem op te lossen. Grote voedselbedrijven bewerken verse producten van het land tot in plastic verpakt fabrieksvoedsel. Dat zit vaak boordevol suiker, zout en vet. Ook daar betaal je uiteindelijk voor. Met je gezondheid.

Het kan anders: lokaal en duurzaam

Ongezond eten is nu goedkoper dan duurzaam en gezond eten. Zo veranderen we dat:

1. Verdeel de winst eerlijk
Als een boer meer geld voor zijn producten krijgt, kan hij rekening houden met natuur, milieu en onze gezondheid.

2. Laat vervuilers betalen voor de schade die ze aanrichten
De overheid kan regels maken die zorgen dat de voedselindustrie betaalt voor schade die ze aanricht. Dan wordt het vanzelf aantrekkelijker om anders te gaan werken.

3. Beloon de productie van gezond en eerlijk eten
De overheid kan ook regels maken, die een milieuvriendelijke manier van werken belonen. Bijvoorbeeld door de BTW op groente en fruit af te schaffen in plaats van te verhogen. Of door aan boeren die milieuvriendelijk werken belastingvoordelen en subsidies te geven.

Samen werken aan gezond en eerlijk eten

In het voorjaar van 2018 hebben boeren en burgers met elkaar gesproken over de toekomst van ons eten. Welke weg moet onze landbouw inslaan voor gezond en eerlijk eten? Dat leidde tot het Erfpact, een gezamenlijke verklaring met wensen van boeren en burgers.


EU logo.jpg

Dit is een project in het kader van het Citizens CAP Project dat wordt gefinancierd met steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.
Loading...