Shell zet volop in op olie en gas

Terwijl de klimaatcrisis voortdendert blijft Shell nieuwe olie- en gasvelden aanboren. Shell wil, naast boren in de Wadden, nóg ruim 700 projecten starten. Nieuw data-onderzoek laat zien dat Shell op grote schaal blijft investeren in olie en gas.

Wat is Shell van plan?

Shell wil 10 nieuwe grote olie- en gasvelden ontwikkelen. Als Shell die verbrandt komt er 325 miljoen ton CO2 vrij. Daarnaast is Shell ook (mede) eigenaar van meer dan 750 onaangeboorde olie- en gasvelden. Als Shell die aanboort, dan komt er nog eens 4,3 miljard ton extra CO2. in de lucht. Dit is 30 keer meer CO2 dan heel Nederland in totaal in 2021 uitstootte. 

>> Lees hier het hele rapport over de plannen van Shell
>> Lees de veelgestelde vragen over dit rapport

Wereldwijd verzet tegen Shell 

Als dit rapport iets duidelijk maakt is het dat Shell helemaal niet van plan is om de uitspraak van de rechter serieus te nemen. De hoeveelheden CO2 waar Shell verantwoordelijk voor is nemen alleen maar toe. En de opwarming van de aarde dus ook. Shell heeft de afgelopen maanden groen licht gegeven om 1,5 miljard dollar te investeren voor boringen in onder andere Argentinië, Australië en Brazilië. Lokale groepen verzetten zich hier actief tegen. In Zuid-Afrika zet activist Avena Jacklin zich in tegen nieuwe olie- en gasprojecten van Shell: 

"Shell verergert de klimaatcrisis. En Afrika is bijzonder kwetsbaar. De Nigerdelta in Nigeria is veranderd in een woestijn met dorre landbouwgronden en verlaten vissersdorpen die ooit afhankelijk waren van het water.

De bestuursleden en aandeelhouders van Shell houden zich niet aan hun verplichtingen. Ze maken enorme winsten door te profiteren van olie en gas in landen in het Zuiden. En Shell laat lokale inwoners lijden onder de lasten van conflicten, ongelijkheid en milieucrises."

RS68934_DSCF2438-lpr.jpg
Foto: demonstratie in Zuid-Afrika tegen olie- en gasprojecten van Shell aan de kust. Fotograaf: Jonas Hegmann.  

Shell neemt een eerlijke overgang naar duurzaam niet serieus

Cam Walker, woordvoerder Friends of the Earth Australië:

"Shell negeert de wetenschap en gaat door met zijn plannen om het Crux gasveld te ontwikkelen voor de kust van West-Australië. Dit is onderdeel van een plan van Shell om gas te ontwikkelen in afgelegen gebieden. Dit is slecht voor het klimaat en slecht voor het lokale omgeving.

Shell blijft ook beweren dat gas een 'overgangsbrandstof' is die sommige landen zal helpen om van kolen op gas over te stappen. Nu er veel schone hernieuwbare energie alternatieven zijn, is het overgangs-argument compleet achterhaald.”

Bedankt voor jouw sms

Met jouw sms naar Shell help je groepen wereldwijd in hun strijd tegen olie- en gasprojecten. Dankjewel hiervoor! Samen laten we Shell weten dat er geen ruimte is voor gaswinning onder de Wadden.

Deze actie is tot stand gekomen in samenwerking met de WaddenverenigingLogo_Waddenvereniging_FC_tekst (1).gif

Loading...