english

Kap van het regenwoud, mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO

Jeffrey, bewoner van district Merauke in Papoea, Indonesië, heeft een slecht gevoel over zijn toekomst. Hij ziet het Indonesische palmolie- bedrijf PT Bio Inti Agrindo (PT BIA) steeds meer van zijn regenwoud kappen. Hij vertelt:

"We maken ons grote zorgen om de grondstoffen in onze regio. De vertegenwoordigers van ons land hebben een overeenkomst met deze bedrijven getekend om hierheen te komen, maar het levert de lokale bevolking niks op. Er zijn geen banen bijgekomen, maar ons regenwoud verdwijnt wel. Wat houden we hier nog over?"
- Jeffrey

Jeffrey maakt zich terecht zorgen. Vanuit de lucht is duidelijk te zien dat dit bijzondere regenwoud in rap tempo wordt gekapt. Satellietbeelden tonen dat er tussen 2012 en 2017 een schokkende 27.000 hectare aan kostbaar regenwoud is gekapt, een oppervlakte groter dan de gemeente Amsterdam. En PT BIA is nog lang niet van plan te stoppen met kappen. Tussen november 2017 en januari 2018 kapte PT BIA nog eens 2.300 extra hectare van dit regenwoud.

Kap van het regenwoud, mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO. In mei 2018 kwam pensioenfonds ABP in opspraak vanwege haar investeringen in dit bedrijf. Maar ook de ABN AMRO doet een duit in het zakje. Dit schandalig verwoesten van uniek regenwoud wordt mogelijk gemaakt door geld van ABN AMRO. Zo kocht ABN AMRO moederbedrijf van POSCO Daewoo, het bedrijf dat voor 85 procent eigenaar is van PT BIA.

Eén van de belangrijkste bossen ter wereld

Het Wereld Natuur Fonds heeft dit regenwoud van Nieuw- Guinea, waar de Indonesische provincie Papoea onderdeel van is, uitgeroepen tot één van de belangrijkste bossen ter wereld. Op dit eiland is namelijk vijf procent van alle dieren ter wereld te vinden, waarvan tweederde alleen op dit eiland leven. Bijzondere dieren als de grondkoeskoes, de kasuarisvogel en de paradijsvogel worden door de komst van palmolieplantages met uitsterven bedreigd. Zo is de goudmantelboomkangoeroe al een schokkende 99 procent van zijn leefgebied verloren.

Papoea

Lokale bevolking verjaagd van hun eigen land

Voordat PT BIA naar Papoea kwam, werd het land door gemeen- schappen zoals de Merind, Mandobo en Yeinan gebruikt. Zij zijn door het palmoliebedrijf verjaagd van hun eigen land. Een palmoliebedrijf is verplicht de bewoners goed te informeren over de plannen en hen in volledige vrijheid te laten beslissen over de mogelijkheid hun land te verkopen. Doordat dit niet is gebeurd, hebben mensen zoals Jeffrey al meer dan driekwart van hun land zonder hun toestemming zien verdwijnen. Door de kap van het regenwoud kunnen zij nu geen brandhout meer verzamelen. Ze kunnen niet meer jagen op wilde zwijnen en herten in het bos. En omdat er geen dieren meer zijn, kunnen zij deze ook niet meer verkopen op de markt. Hierdoor is hun inkomen verloren gegaan.

Onomkeerbare schade aan het regenwoud

Alsof kappen nog niet genoeg is, verbrandt PT BIA ook nog stukken regenwoud. Dit is een gevaarlijke en vervuilende methode om het land klaar te maken voor het planten van oliepalmen. Deze methode is verboden in Indonesië. Maar daar trekt PT BIA zich niks van aan. In 2015 werden er meer dan 158 illegale brandhaarden op de plantage gesignaleerd.

 

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...