Waar is de lucht ongezond?

In Nederland is de lucht bijna overal ongezond. Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer. Op de kaart hieronder zie je de plekken met de meeste luchtvervuiling. Op die plekken adem je te veel stikstofdioxide of fijnstof in. Je kan hierdoor kortademig worden, of last krijgen van astma of een hartaanval. Luchtvervuiling is extra slecht voor kinderen en ouderen.

De WHO heeft op 22-9-2021 de advieswaarden aangepast op basis van jaren wetenschappelijk onderzoek. Deze waarden zijn veel lager (strenger) dan de advieswaarden van daarvoor, in 2005. De lucht is volgens de WHO dus op veel meer plekken ongezond dan we eerder dachten.

Nieuwe advieswaarden
NO2 10 (was 40)
PM2,5 5 (was 10)
PM10 15 (was 20)

Woon of werk jij op een plek waar de lucht erg ongezond is? 

Plekken met veel fijnstof (PM10 en PM2,5) en stikstofdioxide
Op de kaart hieronder vind je alle punten in Nederland waar de gemiddelde concentraties aan fijnstof (PM10 en PM2,5) en stikstofdioxide zijn berekend in 2020. Op veel plekken wordt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet gehaald.

Milieudefensie vindt de Europese wet voor luchtkwaliteit nog steeds te slap. De Gezondheidsraad heeft bevestigd dat de Europese normen onze gezondheid niet voldoende beschermen. Ook bij lagere concentraties fijnstof komt onze gezondheid in gevaar. Jaarlijks overlijden 12.000 mensen vroegtijdig en zijn tienduizenden langdurig ziek door de vervuilde lucht.

Kijk op de kaart!

De kaart is het best te gebruiken op desktop.

Op de kaart kun je verschillende functies aan en uit zetten. Je kunt ook in- en uitzoomen. Zo kom je precies te weten waar de lucht het meest ongezond is. Hoe is het bij jou in de buurt? Het is makkelijk en snel te checken!

Wil je meer informatie over de verschillende stoffen in de lucht? Hier vind je een korte uitleg.

Deze kaart is gemaakt door Atlas Leefomgeving, een samenwerking tussen overheden.

Word lid

Wil je dat we ons kunnen blijven inzetten voor belangrijke onderwerpen als luchtvervuiling? Word dan lid.  Milieudefensie is al meer dan 50 jaar succesvol. En nu staan we samen voor de grootste uitdaging: klimaatverandering stoppen. Help je mee?

Dit zeggen onze Luchtwachters

"Heel veel mensen worden ziek door luchtvervuiling. Mijn moeder is bijna overleden aan een longontsteking. Daarom wil ik mensen bewust maken hoe erg luchtvervuiling is. Want dan kunnen we er iets aan doen. Als Luchtwachter help ik mee de lucht gezonder te maken."
Loading...