Ze is opgeleid als milieueconoom en heeft haar sporen verdiend als bestuurder en directeur. Maar ze maakte in 2022 de overstap naar Milieudefensie om meer impact te hebben. "We kunnen de strijd tegen de klimaatcrisis niet alleen aan de politiek overlaten, we moeten in actie komen."
Laan van Staalduinen vormt samen met Donald Pols het directie-bestuur van Milieudefensie. Wij stellen haar graag aan je voor.
Laan van Staalduinen, die in 1992 afstudeerde als milieueconoom, is een ervaren bestuurder en directeur. Ze stapte vanuit de universitaire wereld over naar Milieudefensie omdat ze meer impact wil maken. “Als onderzoeker ben ik altijd bezig geweest met duurzaamheidsvraagstukken. Mijn conclusie is dat alleen de feiten kennen niet genoeg is. Hoe ouder ik word, hoe meer ik denk: we kunnen de strijd tegen de klimaatcrisis niet alleen aan de politiek overlaten, we moeten in actie komen. De missie van Milieudefensie is urgenter dan ooit.“
Van nul tot nu
1965: geboren en opgegroeid op een boerderij in een dorp vlakbij Rotterdam.
1986-1992: Wageningen Landbouwuniversiteit - Agrarische economie en Milieu-economie.
1993-1995: NAKE en Tinbergen Instituut - PhD training in econometrie, micro- en macro-economie.
1992-1995: Wageningen Landbouwuniversiteit, PhD onderzoeker.
1995-2004: Landbouw Economisch Instituut (LEI), Den Haag. Diverse functies: onderzoeker, hoofd van diverse onderzoeksgroepen en directeur Business Development.
2005: opleiding tot zeezeil-instructeur.
2006-2010: zelfstandig ondernemer en zeezeil-instructeur. Interim-management, projectmanagement van grote onderzoeksprojecten op het gebied van milieu, economie, landbouw, natuur, water, duurzaamheid.
2010-2015: Wageningen University and Research. Diverse functies: directeur bedrijfsvoering en Algemeen directeur (vergelijkbaar met decaan functie) van de Social Sciences Group.
2017-2022: Vrije Universiteit Amsterdam. Directeur Bestuurszaken / secretaris College van Bestuur.
2019: Raad van Toezicht / commissaris opleiding.
2022-Heden: directeur-bestuurder van Milieudefensie.
Nevenactiviteiten:
2020-heden: kerkrentmeester Protestantse Gemeente Durgerdam.
Bekijk ook de LinkedIn-pagina van Laan.
Milieudefensie wil een afspiegeling zijn van de samenleving en de klimaatbeweging verder verbreden, zodat meer mensen zich welkom voelen. Laan zegt daarover: “We hebben iedereen nodig om de klimaatcrisis verder tegen te gaan: mensen uit alle lagen van de bevolking en met alle achtergronden zowel in de grote stad als op het platteland. Daar ligt een grote uitdaging. Goed luisteren is belangrijk, naar elkaar en naar de feiten en daarnaar handelen met perspectief voor een ieder. Dus niet te snel oordelen maar juist nieuwsgierig zijn naar de ander en vragen blijven stellen, erachter komen wat iemand echt vindt en waarom. Daarbij ook helder zijn over je eigen grenzen, op een beschaafde manier. Verbinding maken met groepen die er anders in staan, dat is óók inclusiviteit.“
Sinds de gewonnen Klimaatzaak tegen Shell is de positie van Milieudefensie veranderd. “We denken groot en gaan voor systeemverandering. Dat vraagt om keuzes. Je kunt je tijd en en het ontvangen geld maar één keer inzetten. Daarom moeten we helder blijven over de koers. In een missiegedreven vereniging en werkorganisatie als de onze hebben heel veel mensen een mening over heel veel dingen, en daar laten ze zich niet zomaar vanaf brengen. Daarom is het zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en duidelijk te maken waarom welke keuzes uiteindelijk worden gemaakt. Dat geldt voor de werkorganisatie maar ook voor de vereniging. Mensen kunnen er net iets anders in staan en tóch moeten we focussen. (...) Zo blijven we met elkaar in verbinding en kunnen we vol gaan voor de gekozen richting: gevaarlijke klimaatverandering tegengaan en werken aan een klimaatrechtvaardige samenleving."
>Een deel van de citaten komt uit een interview met Laan in ons magazine Down to Earth.
>Lees ook dit interview met Laan in Ad rem.
Nu je hier toch bent... Wij staan samen voor de grootste uitdaging van deze tijd: klimaatverandering stoppen. Daar zijn mensen voor nodig die willen werken aan verandering. Wij noemen ze veranderaars. Doe je ook mee?
Foto bovenin: portret van Laan van Staalduinen.