Veelgestelde vragen over werken bij Milieudefensie

Grote veranderingen voor een beter milieu en gezond klimaat lukken alleen als veel mensen daar samen aan werken. Bij Milieudefensie doen we dat in een informele en professionele werksfeer. Aan de hand van een aantal veel gestelde vragen laten we zien wat je kan verwachten als je bij ons komt werken.

  1. Hoe is het om bij Milieudefensie te werken?
  2. Kan ik met de auto komen?
  3. Moet ik mijn eigen lunch meenemen?
  4. Waar kan ik mijn fiets kwijt?
  5. Moet ik ‘u’ zeggen?
  6. Moet ik nette kleren aan?
  7. Moet ik klokslag 9 uur achter mijn bureau zitten?
  8. Mag ik vanuit huis werken?
  9. Hoe zit het eigenlijk met de arbeidsvoorwaarden?
  10. Waarom hebben jullie eigenlijk een plat loongebouw?
  11. Wat voor feestdagen hebben jullie?
  12. Wat doen jullie aan diversiteit en inclusiviteit?

 

1. Hoe is het om bij Milieudefensie te werken?

Bij Milieudefensie hangt een bijzondere sfeer. Dit is geen gewoon kantoor. We werken hard en zijn bevlogen. Maar er wordt ook veel gelachen. We hebben een platte organisatie en een informele werkcultuur, maar we werken professioneel en resultaatgericht. Samen veranderen we Nederland en iedereen draagt bij aan de successen. En daar zijn we best een beetje trots op.

Veel verantwoordelijkheid
Je krijgt bij Milieudefensie direct veel verantwoordelijkheid. Ga het maar doen. Heb je een goed idee? Probeer het uit. Fouten maken mag, want van fouten leer je. Daar worden we weer beter van.

Werken met vrijwilligers
Grote veranderingen lukken alleen als veel mensen daar samen aan werken. Milieudefensie bouwt aan een sterke beweging van mensen die aan de slag gaan voor een duurzaam en eerlijk Nederland. We bouwen aan die beweging met betaalde mensen op ons kantoor in Amsterdam en met onze leden en vrijwilligers. Er zijn honderden vrijwilligers actief in campagnes, maar ook op ons kantoor. Ook vrijwilligers krijgen veel verantwoordelijkheid. Zonder vrijwilligers zouden we veel minder voor elkaar krijgen.

Successen vieren
Successen moet je vieren en dat doen we dan ook vaak, meestal met taart en vaak met een presentatie tijdens de lunch. Zo delen we allemaal in het succes. De buzz na een geslaagde actie is heerlijk. We vinden het belangrijk om samen stil te staan bij onze mijlpalen, hoe groot of klein ook. Als er even niks te vieren is, maken we het op andere manieren gezellig. Zo is er iedere maand wel een inspiratielezing, filmavond of afdelingsborrel waar iedereen welkom is. 

Samenwerken
Milieudefensie is succesvol. Dat kan alleen door goed samen te werken. Door de verschillende kwaliteiten van mensen te zien en optimaal te benutten. Iedereen draagt bij aan onze successen. En samen krijgen we veel voor elkaar. Samen proberen we nieuwe manieren van werken uit en worden we beter in wat we doen. We leren van elkaar en met elkaar. Dat maakt werken bij Milieudefensie best bijzonder.

^ Terug omhoog

2. Moet ik mijn eigen lunch meenemen?

Dat hoeft niet altijd. Op dinsdag en donderdag kan je je inschrijven voor een heerlijke, vegan lunch! Hiervoor vragen we een eigen bijdrage van € 2,50 per keer. Voor vrijwilligers en stagiairs is de lunch gratis.

De lunch wordt gemaakt door Erik Wilschut, cateraar van Vekologisch en kok van Zaal100 in Amsterdam. Het menu  is altijd een verrassing. Je kan natuurlijk ook altijd  je eigen lunch meenemen. Verder staat er op iedere verdieping  een koffieautomaat, waar je koffie met of zonder havermelk kan halen, espresso, warme chocolademelk en heet water voor thee. 

^ Terug omhoog

3. Kan ik met de auto komen?

Met de auto komen is natuurlijk niet goed voor het klimaat. Tenzij het om een elektrische auto gaat. Toch raden we je af om met de auto te komen. Ons kantoor zit middenin de Amsterdamse binnenstad. Met de auto zijn we minder goed bereikbaar. Parkeren in de buurt kan wel, maar is duur. Wij adviseren je om met de fiets of het openbaar vervoer te komen, net als de rest van je collega’s. 

^ Terug omhoog

4. Waar kan ik mijn fiets kwijt?

Je fiets kan je kwijt in de fietsenkelder onder ons kantoor. Ben je er maar even en zo weer weg, dan zijn er ook een paar plekjes buiten voor de deur.

Je elektrische fiets laad je gemakkelijk op, want voor ons kantoor is een laadpunt voor elektrische fietsen aanwezig.

^ Terug omhoog

5. Moet ik ‘u’ zeggen ?

Nee, liever niet :-). We gaan informeel met elkaar om. We spreken elkaar aan met ‘je,’ ‘jou’ en je voornaam.

^ Terug omhoog

6. Moet ik nette kleren aan?

Bij Milieudefensie gaan we informeel met elkaar om en dat zie je ook terug in de kleding. Daar ben je volledig vrij in.  Het zal je niet verbazen dat een driedelig pak hier zeldzaam is. Maar als jij je prettig voelt in een pak of een jasje, houdt niemand je tegen. Kom gewoon in kleding waarin jij je prettig voelt. Kijk niet verbaasd als je in de zomer korte broeken en slippers of zelfs blote voeten op kantoor ziet ;-). 

^ Terug omhoog

7. Moet ik klokslag 9 uur achter mijn bureau zitten?

Dat mag. Eerder ook, als je dat wil. Onze werktijden zijn flexibel. Dat betekent dat de meeste mensen ergens tussen half 9 en 10 uur beginnen. Maar misschien zit je vandaag wel helemaal niet achter je bureau, omdat je ergens in het land moet zijn. Je werk brengt je soms naar de gekste plekken. Of je werkt gewoon vanuit huis, want ook dat doen we tegenwoordig steeds vaker.

^ Terug omhoog

8. Mag ik vanuit huis werken?

Wij vinden het prettig en goed voor de samenwerking om elkaar regelmatig te zien. Dat is vaak ook makkelijker. Toch kan je veel werk prima thuis doen. Ook dat heeft voordelen. Daarom werken veel collega’s sowieso regelmatig thuis.

Dus ja, thuiswerken mag en is hier heel gewoon. Op je eerste werkdag ontvang je een eigen laptop, die je altijd mee naar huis neemt.  Je krijgt je eigen inloggegevens en kan altijd bij al je bestanden. Dit maakt flexibel werken heel gemakkelijk.

^ Terug omhoog

9. Hoe zit het eigenlijk met de arbeidsvoorwaarden?

Onze arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend. We hebben bijvoorbeeld een prima verlofregeling voor ouders en een goede reiskostenvergoeding. Bijscholing en deskundigheidsbevordering zijn goed geregeld, zowel individueel als voor teams of soms zelfs de hele organisatie. 

^ Terug omhoog

10. Waarom hebben jullie een plat loongebouw?

Milieudefensie gelooft in de gelijkwaardigheid van mensen. Daarom hebben we een relatief plat loongebouw. Aan de onderkant van het loongebouw waarderen we relatief hoog en aan de bovenkant relatief laag.

Zo kijken wij ook naar de wereld. Er is maar 1 aarde en iedereen heeft recht op een eerlijk aandeel in de rijkdom van de aarde. Niet alleen wij die nu leven, maar ook de generaties die na ons komen. Dat zie je ook terug in onze kernwaarden: eerlijk, verbonden, verantwoordelijk en inspirerend.

^ Terug omhoog

11. Wat voor feestdagen hebben jullie?

In principe ben je bij Milieudefensie vrij tijdens Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Maar het zijn niet voor iedereen feestdagen.  Je mag ze dan ook gerust ruilen voor andere religieuze feestdagen zoals bijvoorbeeld Eid al-Fitr, Pesach of Divali. En wist je dat je bij Milieudefensie ook altijd vrij bent op 1 mei, de Dag van de Arbeid?

^ Terug omhoog

12. Wat doen jullie aan diversiteit en inclusiviteit?

Wij vinden dat verschil ertoe doet en bijdraagt aan de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering. Daarom streven we bijvoorbeeld naar een diverse samenstelling van ons personeel. En we willen een organisatie zijn waar iedereen zich welkom voelt. Daar is het inruilen van je vrije Christelijke feestdagen voor andere religieuze feestdagen een voorbeeld van. Op deze pagina lees je meer over diversiteit en inclusiviteit. We leggen uit wat die begrippen precies betekenen.

^ Terug omhoog

Foto bovenaan: presentatie in de kantine van Milieudefensie. © Manon Carboni, Blij je te zien

Meer informatie

Laat je inspireren

"Ik laat jongeren gratis kennis maken met verschillende klimaatbewuste projecten, zodat zij sneller kunnen ontdekken waar hun passie en kracht ligt. Het klimaat boosten en jongeren motiveren in een! Ik zit helemaal op mijn plek!"
"Bij Milieudefensie (Jong) werk ik elke dag samen met mensen die dezelfde gedrevenheid en passie hebben als ik om zich in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid. Dat geeft mij enorm veel energie!"
"Ik vind het geweldig dat ik bij Milieudefensie mijn vaardigheden kan inzetten voor klimaatrechtvaardigheid. En dat samen met de gezelligste en meest enthousiaste collega's!"
"Bij Milieudefensie zetten we ons allemaal in voor het klimaat en het milieu. Ik, als administrateur, draag daar met enthousiasme en daadkracht aan bij om het zo optimaal mogelijk te kunnen laten verlopen."
"Dankzij mijn ervaren HR collega's en de mogelijkheden die Milieudefensie mij biedt, kan ik me verder ontwikkelen als HR adviseur. En dat ik in deze ondersteunende rol bijdraag aan de doelen van Milieudefensie, maakt mij extra tevreden."
“Bij Milieudefensie pakken we de problemen echt bij de wortel aan. En we zoeken naar inspirerende oplossingen die minstens zo groot zijn als de problemen waar we voor staan.”
Loading...