milieudefensie jaarverslag 2023
Klimaatzaak: we houden druk op Shell

Hoewel de rechter vaststelde dat Shell verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn rol in gevaarlijke klimaatverandering, bleef de grote vervuiler in 2023 doorgaan op de oude weg. Het bedrijf wil ons graag anders doen geloven maar daar prikten wij doorheen: in 2023 publiceerden we onze monitor over wat Shell écht doet. Zo voerden we de druk op, om Shell te bewegen om zich wel aan het vonnis van de Klimaatzaak te houden.

Niet alleen wij, maar mensen over de hele wereld verzetten zich tegen de olie- en gasprojecten van Shell. Een communicatiemedewerker van Milieudefensie interviewde mensen en ondersteunde groepen in Australië, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk die zich verzetten tegen de vervuilende praktijken van Shell in hun omgeving.


Wat hebben we bereikt?

  • We lieten zien dat Shell in 2023 doorging op de oude weg en voerden de druk op om Shell te bewegen zich te houden aan het vonnis in de klimaatzaak.
  • Door goed samen te werken met activisten uit andere landen, gaven we hun verhalen een platform. Zo lieten we de stemmen horen van mensen die zijn ondervertegenwoordigd in de klimaatbeweging. We leerden daarbij veel over inclusief samenwerken.
  • Onze veranderaars maakten kennis met (de verhalen van) activisten van over de hele wereld en konden hun solidariteit betuigen aan hun strijd.
  • We lieten zien dat Shell wereldwijd systematisch het klimaat vernietigt en zetten het bedrijf hiermee onder druk.

Wat ging er minder goed?

Het opbouwen van relaties met groepen in het buitenland vroeg een lange voorbereidingstijd. Daardoor konden we uit minder landen verhalen vertellen dan we vooraf hadden ingeschat.


Hoeveel mensen deden mee?

Maar liefst 37.750 mensen stuurden een persoonlijke boodschap naar de bestuursleden van Shell.


Wat zijn onze vervolgstappen?

  • In mei 2021 wonnen wij de Klimaatzaak die we aanspanden tegen Shell. Shell ging vervolgens in hoger beroep tegen dit vonnis. Op 2, 3, 4 en 12 april 2024 vinden de hoorzittingen van dit hoger beroep plaats. Met een team van onderzoekers van Milieudefensie en advocaten van Paulussen Advocaten bereiden we deze hoorzittingen degelijk voor. Met het gevonden bewijsmateriaal en stevige argumenten hebben we er vertrouwen in dat we ook het hoger beroep gaan winnen.