Shell veroorzaakt aardbevingen van Groningen tot Argentinië

Wat we in Groningen voelen, voelen de Argentijnen ook. De aarde beeft door toedoen van bedrijven die daar ongestoord mee doorgaan. En gezinnen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Journalist en klimaatactivist Hernández Scandizzo uit Argentinië vertelt erover.

Foto bovenin: journalist en klimaatactivist Hernández Scandizzo uit Argentinië.

"De situatie in Sauzal Bonito lijkt erg op wat ik in Groningen heb gezien. Huizen die kapot zijn. Ze barsten. En zowel de overheid als de bedrijven gaan hun verantwoordelijkheid uit de weg. Ze geven halve antwoorden, een klein deel krijgt misschien een oplossing, maar het merendeel van de gedupeerden wordt in de wacht gezet. Wat in Groningen gebeurt, gebeurt ook in Argentinië."

Een ander landschap, andere huizen, maar hetzelfde getreuzel van overheden en bedrijven. 

Groninger steekt vinger in aarbevingsscheur | foto Trouw.jpeg
Een Groninger steekt zijn vinger in de door een aardbeving veroorzaakte scheur in  de muur van een woning. Foto: Trouw

Argentinië = Groningen

Er is veel gaande. In het Argentijnse dorpje Sauzal El Bonito veroorzaakt Shell al sinds 2015 aardbevingen. Huizen kraken, muren scheuren en de bewoners leven in onzekerheid. 'Zal mijn huis instorten?' is hier een normale vraag.

En de lokale overheid? Hernán zucht: "Die geeft geen gehoor. Er is nu wel een plan voor aardbevingsbestendige huizen. Maar dat is toch geen oplossing? De overheid en vervuilende bedrijven ontkennen dat de aardbevingen het gevolg zijn van het uit de grond halen van olie en gas." Door de diepte waarop de aardbevingen plaatsvinden denken wetenschappers dat het wel degelijk te maken heeft met de winning van olie en gas.

IMG_5807.jpg
Een inwoner van Sauzal El Bonito wijst naar de scheuren in zijn woning die veroorzaakt zijn door gas-en oliewinning van bedrijven,  waaronder Shell. Foto: Hernan

Shell trekt zich niets aan van het klimaat

Shell zit al meer dan 100 jaar in Argentinië. Begonnen met de handel in ruwe olie, het winnen van gas en olie, en later het produceren van brandstoffen en smeermiddelen. In Vaca Muerta in het Noorden van Patagonië heeft Shell één van de grootste olie- en gasvelden ter wereld. Shell is ook al 30 jaar actief in de Argentijnse zee.

Maar Shell wil meer. Shell is van plan om samen met Qatar Petroleum, Total, het Noorse bedrijf Equinor en het Argentijnse bedrijf YPF in de diepzee te boren. Deze bedrijven zijn nog maar net begonnen met onderzoek. Ze denken aan putten van 1700 tot 4000 meter in ultradiep water.

Hernan: "In de geschiedenis van Argentinië is deze vorm van olie- en gaswinning nog nooit eerder gedaan. Shell blijft hiermee ver weg van de klimaatdoelstellingen van Parijs en respecteert de uitspraak van de Nederlandse rechter niet. Shell neemt een groot risico door opnieuw de grenzen voor de winning van olie en gas uit te breiden."

1e benzinestation 1914 argentinie.jpeg
1914: het eerste benzinestation van Shell in Argentinië. Foto: Erenews.

Veel zorgen in Argentinië

Veel mensen in Argentinië maken zich zorgen over de plannen van Shell. "We vinden het belangrijk om juist nú onze krachten te bundelen. Zodat de verkenning van Shell niet doorgaat, omdat we weten dat als dat eenmaal gaande is, het moeilijker is om te zorgen dat deze bedrijven weer weggaan." legt Hernan uit.

De zorgen van de Argentijnen hebben ertoe geleid dat er in steden langs de hele kuststrook van de provincie Buenos Aires bijeenkomsten worden georganiseerd. "Hier komen activisten, maatschappelijke organisaties, politieke organisaties, vrouwenbewegingen en andere bezorgde burgers op af. Mensen zijn bezorgd over het effect dat de winning van olie en gas kan hebben op het leven op zee, en de lokale economie."

De organisatie waar Hernan voor werkt, OPSUR, verstrekt informatie aan deze groepen over de status van de projecten. "Ons doel is om olie en gas terug te dringen. We moedigen eerlijk en toegankelijk energiegebruik voor iedereen aan."

Demonstreren voor de oceaan

Elke 4de van de maand komen de actiegroepen bij elkaar in grote demonstraties tegen de geplande olie- en gasprojecten in Argentinië. Later werden er klimaatmarsen aan toegevoegd, tegen het gebruik van pesticiden voor de teelt van sojabonen, om ontbossing te stoppen en tegen het op steeds grotere diepte op zee boren naar olie en gas.

"Die 4de van de maand is erg belangrijk voor de sociale en de milieu- en klimaatstrijd in Argentinië. De boodschap die we geven is duidelijk. Deze strijd gaat over mensen, natuur en klimaat, verschillende thema's, verschillende gebieden, maar het is dezelfde strijd. Elke 4de van de maand demonstreren we langs de Atlantische kust, we strijden samen vóór onze Atlantische oceaan."

a41.png
Maandelijks protest in Mar de Plata, Argentinie. Foto: OPSUR.

Lees ook deel 2 van dit interview

Daarin kijken we naar de activiteiten van Shell op Inheems grondgebied, het belang van solidariteit tussen het globale Noorden en Zuiden en wat onze Klimaatzaak tegen Shell voor Argentinië betekent. 

Stuur een kaartje naar Shell

Shell maakt plannen om naar olie en gas te boren op meer dan 750 plekken wereldwijd: van de Waddenzee tot Argentinië. Daarmee laat Shell zien het vonnis van de klimaatzaak niet serieus te nemen. Geef tegengas en stuur de bestuursleden van Shell een kaartje.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...