Koop een broodje kroket bij Shell en help de energietransitie

Zin om iets goed te doen voor het klimaat? Koop een broodje kroket bij een tankstation van Shell. Dan draag je bij aan de overgang naar duurzame energie. Althans, als je de jaarcijfers van het bedrijf moet geloven.

De broodjes kroket van Shell

Dit klinkt misschien bizar. En dat is het ook. Volgens de jaarcijfers van Shell (2022) investeerde het bedrijf 14% van zijn budget in de zogenaamde ‘Renewables and Energy Solutions’, oftewel de energietransitie. Hiermee bedoelt Shell de overgang naar duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Shell noemt zichzelf een koploper. Maar onder de 14% die Shell investeert in die energietransitie, rekent het bedrijf óók:

  • de verkoop van chemische producten zoals antivries en smeerolie;
  • de verkoop van broodjes kroket, snoep en bosjes bloemen bij zijn tankstations;
  • de productie en verkoop van ‘fossiele’ elektriciteit (dit maakt Shell door gas te verbranden om er elektriciteit of waterstof van te maken);
  • het planten van sprookjesbossen om daarmee zijn CO2-uitstoot te compenseren.

Het duurzame broodje kroket van Shell is niet meer dan een broodje aap, verzonnen dus.

piechart social-NL-960.png

Houdt Shell zich aan het vonnis?

Shell moet van de rechter 45% minder CO2 uitstoten in 2030, ten opzichte van 2019. Door te sjoemelen met cijfers probeert Shell zich groener voor te doen dan het bedrijf echt is. Daarom onderzoeken wij elk jaar wat Shell zegt te doen om groener te worden, en wat het bedrijf écht doet. Hiermee houden we bij of Shell zich wel aan het vonnis van de Klimaatzaak houdt. De resultaten publiceren wij in onze jaarlijkse monitor.

Even een opfrisser. Wat stond er ook alweer in het vonnis van onze Klimaatzaak tegen Shell?

- Shell veroorzaakt met zijn enorme CO2-uitstoot gevaarlijke klimaatverandering, en brengt daarmee wereldwijd mensenlevens in gevaar.
- Het bedrijf is verantwoordelijk voor de eigen CO2-uitstoot én die van zijn klanten.
- Shell moet van de rechter 45% minder CO2 uitstoten in 2030, in absolute zin en over de gehele keten, ten opzichte van 2019. En het bedrijf moest daar in 2021 bovendien direct mee beginnen.

Belangrijkste resultaten uit de monitor 2023

  • Shell stelt geen absoluut doel om de uitstoot van zijn klanten naar beneden te krijgen, de zogeheten Scope 3. Dit gaat over 95% van de CO2-uitstoot van het bedrijf.
  • Sterker nog, Shell zegt in 2030 precies 0% daling van zijn CO2-uitstoot te verwachten.
  • Volgens de cijfers investeert Shell14% van zijn budget in de energietransitie. Maar er gaat daadwerkelijk slechts 8% naar zonne- en windenergie. De rest wordt besteed aan broodjes kroket en andere greenwashing praktijken.

Kortom, Shell heeft zijn klimaatambities niet bijgesteld. Het bedrijf gaat door met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Dit is een gevaar voor mensenlevens en een gevaar voor het vonnis. Download voor alle resultaten onze jaarlijkse monitor.

Slecht nieuws voor aandeelhouders

Ook aandeelhouders van Shell zouden zich zorgen moeten maken over deze resultaten. Want toekomstbestendige bedrijven zijn duurzame bedrijven. Daarom gaan we op 23 mei naar de aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen. Daar stellen we Shell de volgende vraag, om het zeker te weten: 

Gaat Shell in 2030 minimaal 45% minder CO2 uitstoten, in absolute zin, in de hele keten, (dus Scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019?

Het antwoord van het bedrijf gebruiken we in de voorbereiding van het hoger beroep van de Klimaatzaak.

Beeld bovenaan: Een broodje kroket bij een tankstation van Shell

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...