Laatste zittingsdag hoger beroep: "Rechter, kies voor leven, niet winst"

Vandaag was de laatste zittingsdag van het hoger beroep in de Klimaatzaak tegen Shell. Een spannende dag. Vandaag kunnen alle partijen hun laatste argumenten presenteren aan de rechter. Wie gaat er gelijk krijgen?

Milieudefensie: “dit is waarom het vonnis moet blijven staan”

De wetenschap is het er over eens: om de gevaarlijkste gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan moet de wereldwijde uitstoot van CO2 nu omlaag. Dat lukt alleen als we snel minderen met kolen, olie, en gas. En in elk geval geen nieuwe olie- en gasprojecten starten.Daarom roepen we de rechter op om Shell, 1 van de grootste vervuilers ter wereld, te verplichten zijn CO2-uitstoot met 45% in 2030 te verminderen. Jaarlijks stoot het bedrijf 8 keer meer CO2 uit dan alle Nederlanders bij elkaar. Het tussenkomen van de rechter is het allerlaatste redmiddel. Daarom vragen wij de rechter vandaag:

"Als uw rechtbank nu niet ingrijpt, wie dan wel? En als uw rechtbank nu niet zou willen ingrijpen, wanneer dan wel?"

Door het vonnis te bevestigen zal niet alleen Shell maar ook veel andere bedrijven actiever aan de slag moeten gaan met het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering. We kunnen de schade die Shell, en andere grote vervuilers, hebben aangericht niet meer ongedaan maken. Maar de rechter kan er wel voor zorgen dat volgende generaties een kans hebben op een gezonde en leefbare wereld.

5O5A3883(1)(1).jpg

”Wij kiezen de kant van het leven”

Onze advocaat Roger Cox sloot af met de woorden van de president van Colombia tijdens de laatste VN-klimaattop:

“Vandaag staan we voor een immense confrontatie tussen fossiel kapitaal en mensenlevens. En we moeten een kant kiezen. Ieder mens weet dat we voor het leven moeten kiezen. Ik twijfel er niet aan welke positie ik moet innemen: tussen fossiel kapitaal en leven kiezen wij de kant van het leven.”

—> Lees het hele slotpleidooi van Milieudefensie

milieudefensie_zittingsdag1-31(2)(2).jpg

shell: “dit is waarom wij tegen het vonnis zijn” 

Het is duidelijk dat Shell, zonder ingrijpen van de rechter, zijn verantwoordelijkheid voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering ontwijkt. Dit blijkt uit de pleidooien van het vervuilende bedrijf de afgelopen zittingsdagen.

Shell schuift de verantwoordelijkheid voor de uitstoot van klanten van zich af. Ook vind Shell dat de overheid verantwoordelijk is om actie te ondernemen tegen klimaatverandering,. Het is niet aan de rechter om hier een uitspraak over te doen. Ondertussen besteed Shell jaarlijks gigantische bedragen aan olie en gas. Terwijl de investeringen in wind en zon omlaag zijn gegaan.

De strategie van Shell vertraagt de overgang van olie en gas naar groene energie, doordat zij maar gas en olie blijven oppompen. Shell blijft mensenlevens in in gevaar brengen.

Wat gebeurt er nu?

Dit was de laatste dag van het hoger beroep in de Klimaatzaak tegen Shell. De uitspraak zal uitgesproken worden op dinsdag 12 november 2024.

Word mede-eiser in de klimaatzaak tegen ING

De olie- en gasprojecten, zoals die van Shell, maar ook van andere bedrijven kosten veel geld. En dat geld komt vaak van grote financiële organisaties die deze projecten financieren. Zoals de grootste bank van Nederland, ING. Zij blijven, ondanks de steeds extremer wordende klimaatcrisis, geld steken in vervuilende bedrijven. 

Foto bovenaan: Donald Pols, Roger Cox en Nine de Pater voor het gerechtshof in Den Haag. © Edo Landwehr.

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...