english

Veelgestelde vragen ledencongres (ALV)

Heb je een vraag over het ledencongres (ALV) dat wij op 11 juni 2022 organiseren? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de Servicelijn.

1. Wanneer is het ledencongres (ALV)?
2. Waarom een hybride ledencongres (ALV)?
3. Is een hybride ledencongres (ALV)? rechtsgeldig?
4. Is dit eenmalig of het nieuwe normaal?
5. Waarom zou ik mee doen/is het belangrijk mee te doen?
6. Hoe kan ik me aanmelden voor de digitale ALV?
7. Wanneer kan ik stemmen voor moties/agendapunten?
8. Kan ik ook op papier stemmen?
9. Hoe kan ik inloggen voor de digitale ALV?
10. Welk online programma wordt gebruikt voor de ALV?
11. Welk online programma wordt gebruikt voor het stemproces?
12. Hoe kan ik vragen stellen aan een motie-indiener of het bestuur over moties/agendapunten?
13. Hoe kan ik een actuele motie indienen?
14. Wanneer krijg ik de stukken toegestuurd?
15. Mogen ook niet-leden deelnemen?
16. Waar vind ik de stukken en eventuele toelichtingen?
17. Ik heb de link of code ontvangen om te stemmen maar het lukt mij niet, wat nu?
18. Wat maakt het ledencongres van 11 juni feestelijk?


1. Wanneer is het ledencongres (ALV)?

Een regulier ledencongres (ALV) heeft een aantal verschillende onderdelen:

  • Er worden beslissingen genomen die belangrijk zijn voor de vereniging,
  • leden kunnen met elkaar en het bestuur in gesprek en in discussie over verschillende onderwerpen,
  • en er vinden verkiezingen plaats voor o.a. bestuur, presidium en geschillencommissie.

Om alle onderdelen alsnog mee te nemen in de hybride opzet, hebben wij ervoor gekozen om het uit elkaar te trekken.

Praktisch betekent dat het volgende: Vanaf 28 mei is het mogelijk om online te stemmen via een beveiligde stempagina. Tijdens de algemene ledenvergadering zelf kan je ook nog online stemmen of met een papieren stembiljet. 
Op 11 juni van 10.00 -15.30 uur organiseren wij een hybride ledencongres (ALV), waar we de uitslagen bekend maken. 

2. Waarom een hybride ledencongres (ALV)?

Door corona hebben wij een aantal ledencongressen (ALV) online moeten organiseren. Deze waren vooral wat betreft het deelnemersaantal een groot succes. Met rond 200 deelnemers die online meededen en altijd rond 1100 leden die hun stem uitbrachten, waren het de grootste ledencongressen ooit. Wel willen wij graag, nu het weer kan, leden die graag op locatie aanwezig willen zijn de mogelijkheid geven dat te doen.

3. Is een hybride ledencongres (ALV) rechtsgeldig?

Sinds december 2020 heeft Milieudefensie online vergaderen en stemmen verankerd in de statuten. Vandaar dat het mogelijk is om het ledencongres (ALV) hybride te organiseren.

4. Is dit eenmalig of het nieuwe normaal?

Vanaf nu willen wij graag altijd de ledencongressen hybride organiseren, zodat mensen die graag vanuit huis deel willen nemen of niet op locatie aanwezig kunnen zijn, online meedoen. Zo wordt de deelname laagdrempelig en hopen wij meer leden te kunnen betrekken. Het is de bedoeling dat voor iedereen die wél bij de ALV op locatie wil zijn, dit vanaf nu weer mogelijk is.

5. Waarom zou ik mee doen/is het belangrijk mee te doen?

Tijdens het ledencongres (ALV) worden beslissingen genomen over de koers van Milieudefensie. Als lid heb je de mogelijkheid hieraan bij te dragen door je stem uit te brengen. Verder kom je als lid meer te weten over de activiteiten en campagnes van Milieudefensie. Ook bieden wij sessies aan waar je in gesprek gaat met het bestuur en andere leden.

6. Hoe kan ik me aanmelden voor de ALV?

Via de aanmeldpagina op de website van Milieudefensie. 

7. Wanneer kan ik stemmen voor agendapunten?

Je kan vanaf 2 weken van tevoren online stemmen en tijdens de algemene ledenvergadering zelf online of met een papieren stembiljet. De uitslagen worden op de vergadering van 11 juni bekend gemaakt. 

8. Kan ik ook op papier stemmen?

Wil je liever op papier stemmen, of is jouw e-mailadres niet bekend bij Milieudefensie? Neem dan contact op met onze Servicelijn. Je kan dan als lid een papieren stembiljet aanvragen.

9. Hoe kan ik inloggen voor het online ledencongres (ALV)?

Ieder lid dat zich heeft aangemeld om online deel te nemen aan het ledencongres (ALV), krijgt via e-mail de link voor de vergadering op 11 juni. Registratie is noodzakelijk omdat op basis van het aantal deelnemers de capaciteit van het platform wordt opgeschaald waarmee een probleemloze uitzending kan plaatsvinden.

10. Welk online programma wordt gebruikt voor het ledencongres?

Voor het streamen van het ledencongres (ALV) wordt er gebruik gemaakt van de betaalde versie van Zoom Webinars. Het voordeel van Zoom Webinar is dat het heel gebruikersvriendelijk is en veel mensen sinds Covid-19 gewend zijn geraakt aan het gebruik ervan. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om tijdens de vergadering meerdere co-sprekers toe te voegen en kan er ook via bijvoorbeeld YouTube live gestreamd worden. Mochten er onverhoopt toch nog beveiligings-issues worden vastgesteld dan kunnen we overstappen op Webinar Geek. Klik hier voor de privacypagina van Zoom.

11. Welk online programma wordt gebruikt voor het stemproces?

Het  digitaal stemmen  wordt uitgevoerd door bureau Effectmeting.nl. Zij maken hiervoor gebruik van software van Sogosurvey.com die aan de hoogste veiligheidseisen voldoet. Voor het stemmen ontvangen de leden waarvan een e-mailadres bekend is een uitnodiging per e-mail waarin een unieke link vermeld staat waarmee 1x via een beveiligde pagina gestemd kan worden. 

Voor degene die per post en niet via internet willen stemmen, is er de mogelijkheid dat men de stemkeuzes ook per post naar Effectmeting kan insturen. Neem hierover contact op met de Servicelijn. Effectmeting volgt de richtlijnen van de AVG en garandeert de anonimiteit van de stemmer. Er is voor uitwisseling van persoonsgegevens een verwerkersovereenkomst afgesloten.

12. Hoe kan ik vragen stellen aan een motie-indiener of het bestuur over moties/agendapunten?

In de 2 weken voor de ALV hebben motie-indieners de mogelijkheid om hun motie toe te lichten. Dat geldt ook voor andere agendapunten. Hiervoor organiseren wij een online vragenuur (via Zoom). Verder kan je via het online veranderaarsplatform van Milieudefensie vragen stellen en discussiëren. De link naar het platform staat ook in de informatie die aan alle leden gestuurd wordt. 

13. Hoe kan ik een actuele motie indienen?

Om technische redenen kan vanaf de dag dat de stemming open gaat (op 28 mei) geen onderwerp meer toegevoegd worden aan het stemproces. Echter moet een actuele motie aan bepaalde criteria voldoen: het onderwerp moet spoedeisend zijn, zodat het niet kan wachten op behandeling tot de volgende ALV. Bovendien moet het onderwerp 2 maanden voor de ALV nog niet bekend zijn geweest.

14. Wanneer krijg ik de stukken toegestuurd?

De ALV stukken staan vanaf 28 mei online op het Veranderaarsplatform van Milieudefensie. Door een account aan te maken kun je reacties plaatsen en online meepraten over de verschillende agendapunten, en aangeven aan welke live online discussie-sessies je graag deelneemt. Amendeerbare stukken staan vanaf 9 april op het veranderaarsplatform.

15. Mogen ook niet-leden deelnemen?

De hybride ALV is net zoals iedere ALV openbaar, en dus ook toegankelijk voor geïnteresseerden. Niet-leden kunnen niet stemmen.

16. Waar vind ik de stukken en eventuele toelichtingen?

Vanaf 28 mei op het Veranderaarsplatform van Milieudefensie. Amendeerbare stukken vanaf 9 april.

17. Ik heb de link of code ontvangen om te stemmen maar het lukt mij niet, wat nu?

Stuur een e-mail naar Effectmeting: contact@effectmeting.nl en vermeldt hierin je telefoonnummer en e-mailadres. Effectmeting neemt zo snel mogelijk contact met je op om je te helpen.

18. Wat maakt het ledencongres van 11 juni feestelijk?

Dit jaar bestaat vereniging Milieudefensie 50 jaar en dat vieren we graag samen met jou. Voor iedereen die naar Utrecht komt is er na de lunch een interactief programma en heffen we met elkaar het glas op 50 jaar Milieudefensie. 

 

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...