Kaas en eieren van eigen bodem

Nederland heeft een grote veestapel. Het voer voor dit vee bevat veel soja. Veel van die soja komt uit Zuid-Amerika. Daar worden grote stukken oerwoud gekapt om sojaplanten te kunnen verbouwen. Door deze ontbossing warmt de aarde op. Dat moet anders.

Samen met Nederlandse boeren heeft Milieudefensie daarom de afgelopen jaren gewerkt aan soja uit Europa. We adviseren en helpen boeren die hun eigen veevoer willen telen om daarmee hun koeien of kippen te voeren. Dat is goed voor het milieu en de boeren in Europa en Zuid-Amerika.

Boeren en Milieudefensie werken dus samen aan duurzaam eten. En met succes! Lees hier een paar voorbeelden:

Oer-Hollandse lentekaas

Boer Gerjo - copyright Remo Wormmeester

Boer Gerjo Koskamp maakt lentekaas met melk van koeien die 100% lokaal veevoer hebben gegeten. Samen met drie collega’s krijgt hij het voor elkaar om zijn koeien alleen veevoer te geven met ingrediënten uit de buurt. Voor de kaas van boer Koskamp wordt geen oerwoud gekapt in verre landen. Dat is goed om opwarming van de aarde tegen te gaan. Het veevoer hoeft ook niet over de hele wereld te worden gesleept maar groeit ‘om de hoek’. Ook beter voor het milieu. Koskamp: “Als je echt iets moois wilt, moet je aan de slag. “

Kijk op www.boerderijruimzicht.nl om te zien waar Koskamp met zijn koeien werkt. Wil je de 100% lokale kaas zelf proeven, bestel dan hier

Duurzame winterkaas

John Arink - copyright Erik van der Horst

Het boerenbedrijf van John Arink is helemaal zelfvoorzienend. Zijn 60 koeien eten alleen veevoer dat van zijn eigen land komt. Arink:"Ik wil graag laten zien dat we kaas maken die duurzaam is en daarmee goed voor mens, dier en het milieu. Daar ben ik heel trots op."

Arink is blij dat hij niet meer meewerkt aan ontbossing. “Als je satellietfoto’s ziet van ontbossing in Zuid-Amerika, dan springen de tranen je in de ogen. Er is heel, heel veel bos verdwenen. Het oerwoud maakte plaats voor soja die wij dan weer verwerken tot veevoer. Dat hoeft niet. We kunnen ons eigen veevoer verbouwen.

Milieudefensie helpt met advies. Helemaal zelfvoorzienend worden is geen makkelijk proces, maar het voordeel is dat we alle milieuregels ver vooruit zijn."

Neem een kijkje op Eko Boerderij Arink. Wil je Aurora-kaas zelf proeven, bestel dan hier.

Een oerwoudvrij ei

Boer David Janssen

De kippen van boer David Janssen eten geen Zuid-Amerikaanse soja, maar voer uit Europa. Dat is beter voor het milieu omdat voor veevoer uit Europa niet op grote schaal wordt ontbost. De eieren die de kippen van boer Janssen leggen, zijn te koop bij PLUS Supermarkt onder de naam ‘GIJS-ei’.

Janssen: "Het kappen van oerwoud voor soja om er diervoer van te maken, vind ik onlogisch, onverantwoord en onpraktisch. Het is goed mogelijk om Europees veevoer te gebruiken. Dat past bij mijn manier van boeren." Boer Janssen nam ook maatregelen voor meer dierenwelzijn. Hij heeft het 3-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Nu is hij ook overgestapt op regionaal veevoer om het oerwoud te sparen en dat voelt goed.

Wil je de eieren proeven? Ga naar PLUS Supermarkt en koop het GIJS-ei. Of neem een kijkje op de boerderij van boer Janssen.

De proefprojecten en samenwerking van Milieudefensie en de boeren werden mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Milieudefensie blijft actief als het om ons eten gaat. Op dit moment brengen we boeren en consumenten dichter bij elkaar. We laten zien hoe je eten wordt gemaakt. Zo zullen boeren en consumenten meer naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar. En dat is nodig want alleen samen kunnen we voor verandering zorgen. Daarom zijn vrijwilligers de afgelopen periode van erf tot erf langs gegaan bij boeren in het hele land.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...