Allemaal Lokaal

Zou het niet mooi zijn als onze zuivel en eieren duurzaam en lokaal geproduceerd worden? Vanuit die gedachte zijn we gestart met het project Allemaal Lokaal. En met resultaat: dankzij Allemaal Lokaal verkopen de grootste supermarkten straks alleen nog duurzame zuivel. De Nationale Postcodeloterij maakte het project mogelijk. Zo hebben we de omschakeling naar een duurzame manier van eten produceren dichterbij gebracht.

Doel

Ons menu wordt steeds internationaler. Ook alledaagse producten als melk en eieren zijn allang niet meer 100% Nederlands. Onze koeien en kippen eten namelijk soja dat van de andere kant van de wereld komt. Voor het verbouwen van deze soja is op grote schaal regenwoud gekapt. Allemaal Lokaal had tot doel dat we voor de productie van onze zuivel en eieren geen Zuid-Amerikaanse soja meer gebruiken. Hoe? Door onze kippen en koeien voer uit eigen land of Europa te geven.

Activiteiten en resultaten

Samen met Nederlandse boeren heeft Milieudefensie de afgelopen jaren gewerkt aan het verminderen van de hoeveelheid Zuid-Amerikaanse soja in veevoer. We adviseerden en hielpen boeren die voor hun kippen en koeien eigen veevoer willen telen. Het resultaat: de lancering van 3 producten: het Gijs ei, de Aurora kaas en het Boomgaard ei. Dit was een proefproject van Milieudefensie, 11 veehouders en diverse akkerbouwers.

In een serie bijeenkomsten spraken boeren, wetenschappers, politici, supermarkten en zakenlui over lokaal veevoer.

Ruim 54.000 mensen spraken hun steun uit voor regionale productie van voer voor kippen en koeien. Daarnaast steunden nog eens 55.000 boeren en consumenten onze eis aan supermarkten om over te stappen op duurzame melk. Dit was onze eis:

  • De koeien lopen zoveel mogelijk in de wei;
  • De koeien krijgen voer dat lokaal verbouwd wordt;
  • De boer houdt rekening met de weidevogels op zijn land;
  • De boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn inspanningen.

En met overweldigend succes: Jumbo, Aldi en Albert Heijn (samen goed voor 60% van alle supermarkten) gingen overstag. Binnenkort zetten zij alleen nog duurzame melk in de schappen.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...