Wat vind jij belangrijk als het over jouw eten gaat? Wij zetten ons in voor gezond eten, gemaakt met oog voor mens, dier, natuur en milieu. Duurzaam en betaalbaar voor iedereen. En met een eerlijke prijs voor de boer. Dit is daarvoor nodig.
Zoveel mogelijk eten produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Daar is onze landbouw nu op ingericht. En dat lukt alleen met veel hulpmiddelen. Bijvoorbeeld door kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken of krachtvoer, dat vaak van de andere kant van de wereld komt.
Deze manier van landbouw is niet vol te houden. We lopen tegen grenzen aan: de grond raakt uitgeput en de leefomgeving van mensen en dieren vervuilt. Bij de productie van met name vlees en zuivel komen bovendien veel broeikasgassen vrij. Onder meer omdat regenwoud wordt gekapt om voor Nederland veevoer te kunnen verbouwen. En onze boeren? Zij kunnen nauwelijks nog rondkomen door de veel te lage prijzen. Veel boeren zitten klem tussen supermarkten, voedselindustrie en banken.
De productie van vlees en zuivel trekt een zware wissel op het milieu en het klimaat. Dat kunnen we tegengaan als we afscheid nemen van de intensieve veehouderij. Eerlijke en gezonde landbouw of biologische kringlooplandbouw heeft de toekomst. Wat is daarvoor nodig?
Het kan: duurzaam en gezond eten voor iedereen. Zo kan de overheid regels maken die de grote vervuilende voedselbedrijven laat betalen voor de schade die ze aanrichten. Met de opbrengsten kan de overheid lokale en milieuvriendelijke manier van werken belonen. Bijvoorbeeld met belastingvoordelen en subsidies voor boeren die duurzaam werken. Zo maken we het aantrekkelijker om anders te werken.
Nu is ongezond eten vaak goedkoper en mensen kiezen toch vaak met hun portemonnee. Maar als we dat eens zouden omdraaien? Waarom maken we groente, fruit en peulvruchten niet goedkoper, en vlees juist duurder. Dan kan iedereen kiezen voor duurzaam en gezond eten. Dan worden vleesvervangers en andere duurzame en gezonde alternatieven bereikbaar voor iedereen.