De vraag die we nu het meest krijgen, is: hoe nu verder na de uitspraak in het hoger beroep van Shell? Het korte antwoord: We gaan door tot alle vervuilers groen zijn. Waarom, wat en hoe? We vertellen het je graag.
De uitspraak in het Hoger Beroep – zo zit het
1. De rechter bevestigt dat Shell gevaarlijke klimaatverandering moet tegengaan en daarvoor zijn CO2-uitstoot moet beperken.
2. Het hof gaf aan dat het geen concreet reductiepercentage kon bepalen voor Shell.
3. Nieuwe olie- en gasvelden in gebruik nemen, staat op gespannen voet staan met het klimaatakkoord van Parijs.
4. Bescherming tegen klimaatverandering is een mensenrecht, waar bedrijven zoals Shell zich aan hebben te houden.
De uitspraak in het hoger beroep is een tegenslag voor ons, de klimaatbeweging en miljoenen mensen over de hele wereld die zich zorgen maken. We hebben niet gewonnen, maar we hebben wél vooruitgang geboekt. Want volgens de rechter zijn Shell en alle andere grote vervuilers verplicht hun uitstoot te beperken, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.
Gelukkig betekent deze uitspraak niet dat we bij 0 hoeven te beginnen. Want vergis je niet, de Klimaatzaak heeft sinds 2021 al veel veranderd: zo is er mede dankzij die eerste uitspraak nu een Europese Klimaatzorgplicht waardoor grote bedrijven hun uitstoot sterk moeten verminderen. Wereldwijd dagen mensen grote vervuilers en overheden met succes voor de rechter. En de klimaatbeweging groeit. Stel je eens voor wat we samen nog meer voor elkaar kunnen krijgen...
We kunnen niet wachten. De klimaatcrisis loopt steeds verder uit de hand. Overstromingen, droogte en extreem weer bedreigen steeds meer mensen overal op aarde. En terwijl jij thuis je best doet voor het klimaat, gaan grote vervuilers gewoon door met vervuilen alsof er niets aan de hand is.
Toch is er dit jaar een belangrijk moment bereikt. Door de nieuwe Europese klimaatzorgplicht is duidelijk geworden dat grote vervuilers moeten stoppen met vervuilen. Dat is de nieuwe standaard. Wij - samen met ruim 300 bedrijven en organisaties- zien hierin een kans voor grote vervuilers. In onze gezamenlijke oproep ‘Keerpunt voor het klimaat’ laten we zien dat er nu helderheid is voor deze bedrijven. Ze hebben de kans om toekomstbestendig te worden, ook voor hun werknemers. Hun huidige koers is schadelijk en kan niet langer doorgaan. Dankzij de nieuwe wetgeving zullen ze op tijd van koers moeten veranderen. Als ze dit niet doen, wijzen wij ze op de risico’s. Niet alleen voor alle mensen op aarde, maar ook voor hun eigen bedrijf.
We pakken door, tot alle vervuilers groen zijn. Dat doen we dus door in onze gezamenlijke oproep naast de kansen en risico’s, een heel duidelijke eis te formuleren richting grote vervuilers: halveer je uitstoot, uiterlijk 2030. En dit najaar roepen we iedereen op om een Klimaatkaart te sturen. Met deze kaarten vragen we 4 bekende vervuilers (Unilever, ABN AMRO, Ahold Delhaize en KLM) om dit keerpunt voor het klimaat aan te grijpen als kans om versneld te vergroenen.
We roepen ook de financiers van de klimaatcrisis ter verantwoording. Daarom hebben we begin dit jaar een Klimaatzaak tegen ING aangekondigd. Als zij niet voldoen aan de eis om in 2030 Paris-proof te zijn, volgt een dagvaarding en gaat de rechtszaak officieel van start. En ook andere grote vervuilers kunnen een rechtszaak verwachten als ze geen plannen maken om hun CO2-uitstoot te halveren uiterlijk 2030. Dit betekent niet dat wij graag rechtszaken voeren. Juist niet. We zien liever dat grote vervuilers uit zichzelf aan de slag gaan. Maar als het nodig is, zullen wij rechtszaken blijven inzetten om bedrijven te vergroenen.
Vervuilers zijn sterk. Maar met z’n allen zijn we sterker dan grote vervuilers. Hoe? We geven je 3 manieren je samen met ins door kan gaan tot alle vervuilers groen zijn.
Wij gaan door, samen met jou. Maar ook samen met organisaties en bedrijven die laten zien dat het anders kan. Daarom lanceerden wij, samen met ruim 300 bedrijven en organisaties op 15 november een oproep aan grote bedrijven: Keerpunt voor het klimaat. Met een heldere eis aan de grote vervuilers: halveer je uitstoot, uiterlijk 2030. De komende tijd roepen we ook andere bedrijven en organisaties op deze oproep te ondertekenen.
> Kijk hier hoe jouw organisatie/bedrijf kan meedoen.
Jij kan ook zelf een boodschap sturen aan enkele bekende vervuilers. Samen laten we aan deze bedrijven zien dat heel veel mensen willen dat zij snel vergroenen. Want als mensen thuis hun best doen voor het klimaat, mag je van grote bedrijven verwachten dat zij dat ook doen. Maar uit zichzelf doen ze dat niet. Doe daarom mee aan onze kaartenactie en zorg dat ABN Amro, Ahold Delhaize, KLM en Unilever een klimaatkaart krijgen.
> Verstuur nu een klimaatkaart.
ING is de bankier van de klimaatcrisis. Daarom hebben wij begin dit jaar aangekondigd dat we een rechtszaak zullen starten tegen ING als die niet snel zijn beleid omgooit. We hebben de uitspraak van de Shell-zaak bestudeerd en zien hierin een stevige basis voor de Klimaatzaak tegen ING. Dus: we gaan door! Dit doen we samen met héél véél mensen: inmiddels hebben al ruim 22.000 mensen zich aangemeld als mede-eiser.
> Steun je ook onze Klimaatzaak tegen ING?
> Lees meer over kansen van de uitspraak van de rechter voor de Klimaatzaak tegen ING.
We gaan dus door tot alle vervuilers groen zijn: op de aandeelhoudersvergaderingen, voor hoofdkantoren, op straat, via de media en op heel veel andere manieren. Doe je mee? Want vervuilers zijn sterk, maar met z’n allen zijn we sterker. We kunnen niet wachten.
Foto bovenaan: ©Edo Landwehr / Milieudefensie.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?