english

Milieudefensie start klimaatzaak tegen Shell

Amsterdam, 4 april 2018 – Met een klimaatzaak eist Milieudefensie van Royal Dutch Shell dat de multinational stopt met het aanrichten van wereldwijde klimaatschade. Via klimaatzaakshell.nl kan iedere Nederlander mede-eiser worden. Shell wil nog voor lange tijd inzetten op olie en gas, terwijl het al meer dan 30 jaar weet dat dit leidt tot gevaarlijke klimaatverandering. Voor de zaak neemt Milieudefensie Roger Cox in de arm, de advocaat die in 2015 de klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid voerde en won.

Unieke zaak

Milieudefensie deed deze aankondiging zojuist tijdens een persconferentie in de A’DAM Toren in Amsterdam, het oude hoofdkantoor van Shell. Shell heeft acht weken om een rechtszaak te voorkomen, door aan de eisen van Milieudefensie te voldoen. Het is voor het eerst dat van een bedrijf een koerswijziging geëist wordt vanwege klimaatverandering. Donald Pols, directeur van Milieudefensie: "We doen allemaal ons best om het klimaatprobleem te stoppen. Ondertussen blijft Shell investeren in schadelijke olie- en gasbronnen. Juist een bedrijf met een grote impact als Shell heeft de verantwoordelijkheid om, net als iedereen, om te schakelen naar een duurzame toekomst."

Investeringen in olie en gas afbouwen

Om aan de eisen van Milieudefensie tegemoet te komen, is het nodig dat Shell zijn beleid in lijn brengt met de klimaatdoelen van het Parijsakkoord. Het afbouwen van investeringen in olie en gas is daarvoor noodzakelijk. "Investeringen in olie- en gasinfrastructuur gaan 30 á 40 jaar mee. Als het bedrijf nu niet afbouwt, zijn we ook na 2050 nog geketend aan olie en gas", aldus Pols.

Iedereen kan Shell aansprakelijk stellen

Iedere Nederlander die ook vindt dat Shell verantwoordelijkheid moet nemen voor klimaatverandering kan zich aansluiten als mede-eiser bij de zaak van Milieudefensie. Duurzaam ondernemer Lynn Zebeda is mede-eiser: "We hebben nog zo veel te doen en nog zo weinig tijd om het tij te keren. Schade door klimaatverandering is in veel landen al een dagelijks probleem. Met deze zaak zetten we een grote stap richting de oplossing."

Ook acteur Ruben van der Meer sluit zich aan als mede-eiser in deze zaak: "We kunnen allemaal ons steentje bijdragen, maar Shell kan een hele grote steen bijdragen."

Roger Cox: “Shell ligt op ramkoers“

Roger Cox is de advocaat in de zaak van Milieudefensie. Eerder won Cox met Urgenda een klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid. Roger Cox: "Het huidige beleid van Shell ligt op ramkoers met de Parijsafspraken. Het lijkt of Shell de klimaatschade die zij daardoor aanricht beschouwt als een jammerlijk maar noodzakelijk kwaad. Het recht verzet zich echter tegen deze gemakzuchtige houding van Shell. In de vandaag verzonden juridische aansprakelijkstelling is daarom aan Shell verduidelijkt dat het bedrijf een wettelijke zorgplicht heeft om het beleid in lijn te brengen met de klimaatafspraken van Parijs."

Daden Shell niet zo groen als de woorden

Shell doet te weinig om klimaatverandering te stoppen. Uit de plannen van Shell blijkt dat het de komende jaren slechts zo'n 5% in de oplossing (duurzame energie) wil steken en 95% in het probleem; nog meer olie en gas. Pols: "Shell weet al meer dan dertig jaar welke rampzalige gevolgen zijn activiteiten hebben. Toch blijft het bedrijf olie en gas oppompen."

In de media geeft Shell aan dat het de afspraken uit het klimaatakkoord ondersteunt. Pols: "Helaas blijft het bij groene woorden, de duurzame daden blijven achterwege. Shell neemt geen verantwoordelijkheid, daarom doen wij dat nu wel."

Steeds meer rechtszaken voor klimaatactie bedrijven

Het unieke aan de klimaatzaak van Milieudefensie is dat het gaat om het toekomstig beleid van een bedrijf in lijn te brengen met klimaatdoelen. Wereldwijd lopen er al meerdere rechtszaken om fossiele bedrijven verantwoordelijk te houden voor reeds veroorzaakte schade door hun bijdrage aan klimaatverandering.

In januari stapte de stad New York naar de rechter om schadevergoeding te eisen van de vijf grootste oliebedrijven voor de gevolgen van klimaatverandering, waaronder Shell. Verschillende steden in Californië deden hetzelfde. Een inwoner van Peru klaagde RWE (een Duits energiebedrijf) aan voor de bijdrage van dit bedrijf aan het smelten van gletsjers boven zijn dorp.

Milieudefensie roept alle Nederlanders op om zich als mede-eiser aan te sluiten bij de rechtszaak. Zij kunnen zich aanmelden via klimaatzaakshell.nl.

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...