De zittingsdagen van deze week zitten erop. Vandaag was het onze beurt. Ons betoog: Shell mag de rekening van de klimaatcrisis niet bij toekomstige generaties neerleggen. Meer weten over de inhoud van het hoger beroep? Kom 12 april naar Milieudefensie on Tour in Rotterdam.
Onze advocaten maakten duidelijk dat Shell zich nergens meer kan verstoppen. Niet achter de overheid. Niet achter zijn klanten. Niet achter andere landen of bedrijven. Feit is dat Shell 1 van de allergrootste en machtigste olie- en gasbedrijven ter wereld is. Maar 4 landen in de wereld verbranden meer olie en gas dan Shell. Met zo’n grote uitstoot kan Shell niet doen alsof de wereld er niks mee opschiet als Shell zijn uitstoot vermindert. Het is de enige manier om te voorkomen dat de rekening van de klimaatcrisis bij volgende generaties komt te liggen.
Team Klimaatzaak Shell voor het gerechtshof in Den Haag. Fotograaf: Muzi Ndiweni.
De CO2-uitstoot omlaag brengen is voor Shell niet een kwestie van kunnen maar een kwestie van willen. Shells uitstoot is vele malen hoger dan die van de meeste landen ter wereld. En heeft dus ook controle over veel meer CO2-uitstoot dan de meeste landen. Zoals de advocaat van Milieudefensie in het pleidooi zegt:
“Milieudefensie vraagt niet dat Shell zichzelf morgen opheft of dat niemand morgen meer olie en gas mag gebruiken. Milieudefensie vraagt van Shell mee te bewegen in een energietransitie die noodzakelijk en haalbaar is."
Vandaag hebben wij de rechters de meest opvallendste punten uit het falende klimaatbeleid van Shell laten zien:
Shell kan, en moet zijn CO2-uitstoot verminderen. Het is de enige manier om de ergste gevolgen van klimaatverandering nog te voorkomen.
Wij hebben vandaag laten zien waar experts het over eens zijn: een verplichting voor Shell om zijn CO2-uitstoot omlaag te brengen is nodig om gevaarlijke klimaatverandering te beperken.
Het vonnis uit 2021 dwingt niet alleen Shell zijn uitstoot te verlagen. Het geeft ook een signaal af naar andere grote vervuilers. Zij lopen ook het risico om aangeklaagd te worden.
Het hoger beroep is verdeeld over 4 dagen. Op 12 april is de laatste zittingsdag. Dan presenteren alle partijen hun slotpleidooien. Een spannende dag! Want dit is de laatste kans om de rechter te overtuigen.
Foto bovenaan: advocaat Roger Cox, campagneleider Nine de Pater en hoofdonderzoeker Sjoukje van Oosterhout voor het gerechtshof in Den Haag.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?