Wat we van kinderen kunnen leren

Als het om het klimaat gaat, zijn kinderen vaak slimmer dan volwassenen. Zij snappen dat een nieuwe biomassacentrale bij Diemen nergens goed voor is. Hout verbranden is ouderwets en vervuilend. Er is toch genoeg schone energie? Daarom gaan ze protesteren. Wij steunen ze van harte.

Nationale Kindermars

Vandaag zijn het wéér kinderen die de handschoen oppakken waar volwassenen hem laten vallen. Vanuit het Theo van Goghpark in Amsterdam organiseert achtste groeper Cain Swart (12) de Nationale Kindermars. Doel: het tegenhouden van de nieuwe biomassacentrales die overal in Nederland zijn gepland. Daaronder de giga houtkachel van Nuon naast de gascentrale in Diemen.

Niemand heeft trek in die centrale, behalve Nuon zelf. Nuon strijkt dankzij biomassa jaarlijks 300 miljoen euro aan overheidssubsidie op. Volwassen laten zich ringeloren door overlegstructuren, goed klinkende convenanten en verraderlijke afleidingsmanoeuvres. Dat lukt bij kinderen niet. Zij snappen oprecht niet waarom volwassenen hiermee akkoord zouden gaan.

Bomen zijn te waardevol om te verbranden

Wetenschappers hebben allang vastgesteld dat het op grote schaal opstoken van bossen een averechts effect heeft. Dat is op korte termijn juist een aanjager van klimaatverandering, door de grote hoeveelheden CO2 die vrijkomen. Het duurt decennia voordat nieuw aangeplante bossen die CO2 weer hebben opgenomen. Daarbij levert het verstoken van hout fijnstof en andere uitstoot op die slecht is voor de luchtkwaliteit. Bomen en planten zijn te waardevol voor de verbrandingsoven, is de nuchtere conclusie van deze kinderen.

Alleen verandering helpt

Ze hebben uiteraard volkomen gelijk. Dat weten wij volwassenen ook wel. We zijn druk, druk, druk met andere zaken. We hopen maar dat anderen de problemen oplossen, of dat ze zich vanzelf oplossen. Maar als het gaat om de klimaatcrisis, de vergiftiging van onze omgeving en de toekomst van onze kinderen, gaat die vlieger niet op.

Tientallen jaren zijn verloren gegaan omdat we met zijn allen ons hoofd in het zand hebben gestoken. Er is geen tijd meer over. In 2030 moet de wereldwijde uitstoot gehalveerd zijn ten opzichte van begin jaren negentig. Een duizelingwekkende opdracht. En de uitstoot neemt op dit moment nog niet eens af, maar blijft stijgen.

Verandering is de enige remedie. Kinderen voelen dat feilloos aan en zijn bereid hun schouders onder een probleem te zetten dat zij niet hebben veroorzaakt. Alles wat ze willen is dat we gaan luisteren naar de wetenschap en aan de slag gaan om de problemen op te lossen. Om Pippie Langkous te citeren: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

We geven ons geld uit aan de verkeerde dingen

Dat is naïef, vinden sommige volwassenen. De wereld zit nu eenmaal niet logisch in elkaar. Maar als dat al zo is, wie zegt dan dat we ons daarbij neer moeten leggen? Nederland is een van meest rijke, innovatieve landen ter wereld. En een van de landen die het meest te vrezen heeft van de zeespiegelstijging. De techniek is er, het geld ook. We geven het alleen uit aan de verkeerde dingen.

Zoals miljarden euro’s subsidie voor biomassacentrales die het probleem niet oplossen. Het argument dat er alleen resthout gebruikt wordt, gaat niet meer op. Al het snoeiafval uit de wijde omgeving wordt al gebruikt voor de bestaande biomassacentrales.

De kinderen die op 3 juli een protestmars lopen en bomen planten, proberen de ramkoers van de huidige generatie volwassenen te keren. Laten we naar ze luisteren en geen nieuwe biomassacentrales meer toestaan. Ze zien met hun kinderblik de zaken helderder dan wij.

Kom jij ons versterken?

Wil je ons werk steunen en meewerken aan verandering?

Sluit je bij ons aan en word lid

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...