Waarom Groningers en Schiedammers de handen ineenslaan

De uitbreidingsplannen van de grote staalharderij Dominial brengt Groningers en Schiedammers bij elkaar. Ze hebben elkaar gevonden in hun verzet tegen de plannen. Lees hier waarom.

Wat Groningers en Schiedammers bindt

Een groep Groningers steunt inwoners van Schiedam. Samen proberen ze de uitbreiding van Staalharderij Dominial tegen te houden. Dit bedrijf wil 4 grote gasovens gaan gebruiken. Ovens, die draaien op gas uit Groningen. Gas, waardoor de huizen van veel Groningers onbewoonbaar zijn geworden.

Meer gas betekent meer CO2

De regering wil stoppen met gas. Dat lijkt aan Schiedam voorbij te zijn gegaan. Door de staalharderij een vergunning te geven, gaan het gasverbruik én de CO2-uitstoot fors omhoog. Vreemde keuze voor een gemeente die zegt te gaan voor 30% minder CO2-uitstoot in 2030.

Wat gaat er gebeuren?

Inwoners van Schiedam dienen samen met hun Groningse vrienden een zienswijze in. Een zienswijze is een reactie op een voorlopig besluit. Daarin leggen ze uit dat de plannen van Dominial slecht zijn voor het klimaat en de veiligheid van Groningers. Woonhuizen, scholen en kantoren worden al niet meer aangesloten op gas. Waarom deze fabriek dan wel?

Daarna is de gemeente aan zet. Die komt met een reactie op de zienswijze. Als de plannen toch doorgaan, overwegen de initiatiefnemers om naar de rechter te stappen.

Waarom Nederland van het gas af moet

Om klimaatverandering te stoppen is duurzame energie en energiebesparing noodzakelijk. Gelukkig heeft Nederland de technische en financiële middelen om van olie, gas en kolen over te stappen op duurzame energie. Zonnepanelen, warmtepompen en andere groene oplossingen zijn prima vervangers.

Maar we moeten het wel samen doen. Burgers én bedrijven. Dat betekent ook dat grote vervuilende bedrijven meer moeten gaan doen en meer moeten gaan betalen. En dat mensen met een kleine portemonnee worden geholpen. Jij doet toch ook mee?

Kijk hoe jij kunt helpen Nederland gasvrij te maken

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...