english

Groene belastingen kunnen verlies aardgasbaten compenseren

Groene belastingen kunnen het verlies aan aardgasbaten compenseren als de Groningse gaskraan dichtgedraaid wordt.

Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau SEO, dat gemaakt werd in opdracht van Milieudefensie. SEO noemt vier pakketten van groene belastingen, die allemaal meer opbrengen dan de huidige aardgasbaten. Milieudefensie wil dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een plan maakt om de kosten van de energietransitie op te vangen. Hiervoor zouden de vier pakketten uit het onderzoek een goede basis kunnen zijn.

Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: “Met de voorgestelde groene belastingen uit het rapport zou de regering twee vliegen in een klap slaan: het verlies aan aardgasbaten wordt gecompenseerd en de economie wordt duurzamer.”

Groene belastingopbrengsten veel groter dan verwacht verlies aardgasbaten

SEO heeft in het onderzoek vier pakketten van groene belastingen samengesteld, allen met een andere politieke focus. Er is een pakket dat uitgaat van maximale uitvoerbaarheid en een pakket met maximale zekerheid van inkomsten. Bij de andere twee pakketten zorgt de een voor de grootste milieuwinst en de ander voor een eerlijke lastenverdeling. Volgens het rapport geeft het aantal mogelijke pakketten aan dat de groene belastingopbrengsten vele malen groter zijn dan het verwachte verlies van aardgasbaten.

Onlangs stemde het kabinet in met een nieuw winningsplan voor het Groningse aardgas: de komende vijf jaar 24 miljard kuub per jaar. Groningers voelen zich daardoor buiten spel gezet. Milieudefensie wil een halvering van de gasproductie in Groningen van 24 naar 12 miljard kuub per jaar en een afbouw naar nul in 2030.

 

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...