Waarom Duitse huizen dikkere muren hebben

In Nederland hebben we te lang gewacht met goede isolatie van onze huizen. In dit blog neemt Willem Wiskerke je mee naar de oorzaken. En hij vertelt hoe ons plan voor een warmtefonds daar snel verandering in kan brengen.

Is het je wel eens opgevallen als je in Duitsland bent? De huizen zijn er veel steviger dan in Nederland, met dikkere muren. Dat zie je ook terug in het energieverbruik. Het energieverbruik van gebouwen en woningen is in Duitsland een stuk lager dan in Nederland.

Het Groningse gas maakte Nederland kortzichtig

Maar waarom zijn de Duitse huizen steviger? Een belangrijke reden daarvoor is het Groningse aardgas. De gedachte was: we hebben in Nederland oneindig en goedkoop aardgas. Waarom zouden we dan duurdere, goed geïsoleerde huizen bouwen?

Voor die kortzichtigheid betalen we nu de rekening. De gasboringen hebben veel kapot gemaakt. Denk maar aan de aardbevingen die Groningers steeds harder raken. Maar ook aan de klimaatschade. De overheid heeft, onder druk van de Groningse bevolking en Milieudefensie, besloten de gaskraan dicht te draaien. Goed nieuws! Maar het probleem van slecht geïsoleerde huizen is daarmee nog niet opgelost.

Energie besparen? Dan eerst isoleren!

Het eerste wat we moeten doen, is het verlagen van onze energiebehoefte, door betere isolatie. Maar waarom isoleren bewoners dan niet gewoon hun eigen huizen? De belangrijkste reden is dat isoleren het veel geld kost. Zo’n ingrijpende verbouwing is voor veel mensen geen aantrekkelijke optie. Vooral voor mensen met een lager inkomen. De overheid kan helpen door isoleren voor woningeigenaren zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Dan zal de regering de klimaatcrisis wel serieus moeten gaan nemen. Dat is nodig om Nederland in korte tijd grondig te verbouwen. En ja, dat mag wat kosten. Gelukkig is er geld genoeg, het gaat erom het te halen waar het zit.

Warmtefonds - Dit is ons voorstel
Het warmtefonds stelt huiseigenaren in staat om hun huis te isoleren. Mensen met een lager inkomen betalen geen cent extra en profiteren wel van deze oplossing.  We hebben het warmtefonds laten doorrekenen door onderzoeksbureau CE Delft. Het warmtefonds levert tienduizenden groene banen op en een flinke daling van de uitstoot van CO2. En wie gaat dat betalen? Door een energiebelasting voor grote bedrijven in te voeren, betalen zij voortaan ook voor hun vervuiling. Dat doen ze nu namelijk nog niet. De opbrengsten van deze energiebelasting worden ingezet voor dit warmtefonds. Wel zo eerlijk!

De industrie betaalt

In ons plan wordt dit warmtefonds betaald door de industrie energiebelasting te laten betalen. Tot nu toe zijn de chemische- en staalindustrie vrijgesteld van die belasting. Voor andere grote bedrijven geldt dat ze heel weinig energiebelasting betalen. Als deze kortingen en vrijstellingen worden afgeschaft, komt er 115 miljoen euro per jaar vrij.

Dankzij dat geld kunnen mensen met een lager inkomen hun huis isoleren. Een grondige isolatie (vloer, muren, ramen, dak) kan bij een oud en tochtig huis al snel in de tienduizenden euro's lopen. Lagere inkomens betalen alleen maandelijks terug wat ze besparen op de energierekening. De rest wordt vergoed. Er wordt geen rente in rekening gebracht en mensen hoeven niet kredietwaardig te zijn. Op die manier krijgen we de grote verbouwing van Nederland echt van de grond.

Warmtefonds zorgt voor extra werkgelegenheid

Ons plan voor het warmtefonds zorgt voor veel extra banen. Onderzoeksbureau CE Delft heeft voor ons uitgerekend dat er in de komende 10 jaar tot 60.000 mensen nodig zijn om 2 miljoen woningen te isoleren. Dat bespaart 1,6 miljoen ton CO2. Maar hoe komen we aan al die extra arbeidskrachten?

De afgelopen jaren was de werkloosheid laag, maar was er juist een groot tekort aan personeel bij bedrijven die zonnepanelen installeren en huizen isoleren. Nu door de economische crisis de komende tijd veel mensen hun baan zullen verliezen, is het de uitdaging om uit deze groep voldoende mensen om te scholen. Zodat zij kunnen helpen bij deze mooie klus: miljoenen mensen op weg helpen naar een warm en betaalbaar duurzaam huis.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...