Waarom de stadsverwarming van Amsterdam niet duurzaam is

Campagneleider Energie Jorien de Lege besloot haar huis van de stadsverwarming af te halen. Uit protest tegen de biomassacentrale die bij haar om de hoek gebouwd wordt. Ze vindt die centrale zo erg dat ze er op 1 januari zelfs het ijskoude water voor in duikt.

Giga houtkachels om Amsterdam warm te houden

Nuon was helaas de enige aanbieder van stadswarmte. En elektrische alternatieven zoals warmtepompen had je op dat moment nog nauwelijks. Dus koos ik voor zonnepanelen en een groen dak om te verduurzamen. Tot ik eind 2018 hoorde dat de gascentrale plaats maakt voor een biomassacentrale. 4 miljoen kilo houtkorrels per week gaat straks de oven in om de voeten van 60.000 Amsterdamse huishoudens warm te houden.

De reden? Biomassacentrales krijgen flinke subsidies. Want hout stoken is op papier CO2 neutraal en ‘goed voor het klimaat’. In de praktijk komt er allerlei ellende uit de uitlaatpijp van biomassacentrales, die niet veel meer zijn dan giga houtkachels. Fijnstof, stikstof, zwavel en 2 (!) keer zoveel CO2 als bij de huidige gascentrale. Ik kon het nauwelijks geloven: gaan we nu net als in de middeleeuwen fikkie stoken om Amsterdam warm te houden?

Samen in actie

Bij Milieudefensie werken mensen die in actie komen als ze iets onrechtvaardig, milieuonvriendelijk of gewoon gevaarlijk vinden. Ik ben daarin niet anders. Gelukkig waren er meer buurtgenoten die actie wilden. Afgelopen zomer liepen honderden kinderen en volwassenen de Kindermars voor schone lucht als protest tegen de biomassacentrale. Duizenden mensen tekenden een petitie van een bezorgde buurtgenote. Er kwamen afspraken voor filtersystemen en beloftes over schone lucht.

Maar wat we nodig hebben is afstel van het hele onzalige plan. Comite Schone Lucht besloot naar de rechter te stappen om de vergunning van de centrale vernietigd te krijgen. Er is immers een stikstofcrisis en deze biomassacentrale stoot een enorme hoeveelheid stikstof uit.

Jorien_installatiewarmtepomp.jpg

Mijn eigen kleine protest 

Toch wilde ik ook zelf wat doen. Ik wilde bewijzen dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van een groot bedrijf dat over jouw hoofd heen besluiten neemt. En dus besloot ik van het warmtenet af te gaan. Uit protest. Heel wat uitzoekwerk en een verbouwing later staat er nu een elektrische warmtepomp op mijn dak die mijn huis en mijn douchewater verwarmt. Ik ben eigen baas over mijn warmte en met 100% groene stroom uit zon en wind volledig CO2-neutraal. Dankzij de subsidie vallen de kosten mee en ben ik over een paar jaar zelfs goedkoper uit.

Duik mee  tegen de biomassacentrale

Natuurlijk blaast Nuon de biomassacentrale niet af vanwege 1 verloren klant. Maar wie weet geef ik als eerste schaap over de dam wel een belangrijk signaal af. Voor 2030 moeten 1,5 miljoen huizen van het gas af en op grote schaal biomassa verbranden voor warmtenetten is onverantwoord.

De klimaatduik op 1 januari was net zo’n signaal. Ik maak er een sponsorduik van, de opbrengst gaat naar de rechtszaak tegen de biomassacentrale. Berekoud waarschijnlijk en helemaal niet mijn hobby om met de oliebollen vers achter de kiezen het water in te springen. Maar gelukkig heb ik een lekker warm huis om mijn bevroren tenen weer op te warmen. Waar geen gas aan te pas komt en geen boom voor wordt opgestookt. Mijn voeten beginnen nu al te tintelen van plezier.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...