english

Waarom banken en verzekeraars klimaatverandering niet serieus nemen

Ben jij klant bij ABN AMRO, ING of Rabobank? Dan hebben zij jouw geld de afgelopen jaren wel 10 keer meer in olie-, gas- en kolenbedrijven gestopt dan in duurzame energie. Gelukkig kunnen wij hier samen wat aan doen.

Stuur jouw bank en verzekeraar een klacht

Banken zoals de Volksbank (waaronder ASN Bank) en Triodos Bank investeren 100% in duurzame energiebedrijven. Zij laten zien dat het kan. Nu is het tijd voor de andere banken en verzekeraars om hun mooie beloftes waar te gaan maken. Het nieuwe rapport van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer houdt hen een spiegel voor: neem klimaatverandering serieus. Banken en verzekeraars moeten echt stappen gaan zetten. 

Banken en verzekeraars ondermijnen Klimaatakkoord

Banken en verzekeraars stoppen 10 keer meer geld in olie- gas en kolen dan in duurzame energie. Dat staat in het rapport dat vandaag is verschenen. Met deze investeringen ondermijnen zij niet alleen het Klimaatakkoord van Parijs maar ook de toekomst van hun klanten. 
> Lees de meest opvallende feitjes uit het rapport
> Lees hier het hele rapport

Evert Hassink, woordvoerder van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer, is teleurgesteld: 'We horen de laatste tijd veel mooie verhalen over de groene voornemens van banken en verzekeraars. Maar als zij klimaatverandering echt serieus willen nemen, moeten ze die verhouding drastisch en snel omkeren.'

Banken: verontrustende resultaten 

De 7 onderzochte banken staken 74% van het geld van hun klanten in fossiele bedrijven, tegenover een magere 26% in duurzame bedrijven. ABN AMRO, ING en Rabobank, zijn zelfs klimaatonvriendelijker geworden en staken 2 keer meer geld in fossiele energiebedrijven. 
> Bekijk nu snel de score van jouw bank

Verzekeraars: eerste meting teleurstellend

De Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer onderzocht dit jaar verzekeraars voor het eerst. De onderzochte verzekeraars hebben in totaal 12.4 miljard euro in olie-, gas-, en kolenbedrijven belegd. In duurzame energiebedrijven nog geen 10%! De grote investeerders in fossiele bedrijven zijn AEGON, Allianz, Achmea, APG (Loyalis) en de NN Group. Zij belegden grofweg 95% in fossiele energiebedrijven en slechts 5% in duurzame bedrijven. 
> Bekijk nu snel de score van jouw verzekeraar

Hoe geef jij onze aarde door?

Hoe geef jij onze aarde door? Dat is dé vraag bij de verkiezingen in maart. Laten we deze keer niet voor onszelf stemmen, maar voor onze kinderen en hun toekomst. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Teken de oproep en laat zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.

Loading...