In 2021 wonnen we samen met meer dan 17.000 mede-eisers onze Klimaatzaak van Shell. Een zaak die de wereld veranderde. Hieronder 4 redenen waarom onze tweede Klimaatzaak tegen ING net zo'n succes gaat worden.
De uitspraak van de rechter in onze Klimaatzaak tegen Shell in 2021 zette de deur open voor Klimaatzaken tegen vervuilende bedrijven. De rechter oordeelde in de Klimaatzaak tegen Shell, dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% moet hebben teruggebracht. Bovendien moet Shell daar direct mee beginnen. Dit is een rechterlijk bevel, waar Shell meteen mee moest beginnen.
De Klimaatzaak tegen ING is op hetzelfde juridische principe gebouwd als de Klimaatzaak tegen Shell. Wij verwijten ING, net als Shell, dat het zijn zogenoemde ‘zorgplicht schendt’. Die zorgplicht houdt in dat de bank een verplichting heeft om zijn bijdrage aan gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. De bank wist al sinds 2007 dat hij een belangrijke invloed had op de klimaatcrisis. Toch kiest ING er bewust voor niet in actie te komen.
Samen veranderen we dit. ING moet stoppen met het mede-veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Daarvoor moet ING zijn uitstoot halveren en de samenwerking stoppen met bedrijven die blijven vervuilen.
We zijn er zeker van dat deze juridische formule net zo succesvol zal uitpakken als tijdens onze Klimaatzaak tegen Shell.
>> Lees hier wat wij precies eisen van ING in onze Klimaatzaak
>> Lees hier hoe het zit met uitstoot van banken
Ook dit keer staan we schouder aan schouder met advocaat Roger Cox en zijn team in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING. Wist je dat Roger Cox in de top 100 van meest invloedrijke personen van 2021 stond? Roger Cox noemt de Klimaatzaak tegen ING een logische stap na onze overwinning in de Klimaatzaak tegen Shell in een interview met Follow the Money:
“Het klimaatprobleem draait om de energietransitie en die draait in de kern om het verleggen van geldstromen: van niet-duurzame naar duurzame investeringen. Dan kom je vanzelf uit bij de grotere banken die samen voor honderden miljarden in sectoren zitten die zeer vervuilend zijn en zeer vervuilend blijven. De toevoer van geld naar olie, gas en kolen moet dus drastisch omlaag.”
De overwinning op Shell inspireerde niet alleen onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING. Wereldwijd zijn er ruim 2.300 klimaatzaken aangespannen tegen overheden en bedrijven. Al deze zaken helpen de wereld veranderen.
>> Lees hier hoe klimaatzaken wereldwijd de wereld gaan veranderen
Zonder klimaatrechtszaken zouden overheden en bedrijven blijven treuzelen of zelfs actief klimaatbeleid blijven tegenwerken. Rechters doen niets meer of minder dan tegen bedrijven en overheden zeggen dat zij zich aan wetten, regels en afspraken moeten houden. Dat begint steeds meer effect te hebben. En als grote vervuilers in beweging komen, maken we een grotere kans om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. De Klimaatzaak tegen ING helpt ons een flinke stap dichterbij dit doel te komen.
ING en andere grote vervuilers hebben misschien veel geld. Maar wij zijn met meer. Samen zorgen we ervoor dat jouw stem, en die van mensen net als jij, wel wordt gehoord. Zodat we niet meer genegeerd kunnen worden. Niet door de politiek. Niet door vervuilende bedrijven. Winnen doen we samen. Dus jij bent nodig. Help je ons winnen?
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?