Veelgestelde vragen over ons onthullende onderzoek naar de klimaatambitie van ING

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over ons nieuwe onderzoek. Daaruit blijkt dat het klimaatbeleid van ING ernstig tekortschiet.

  1. Wat hebben jullie onderzocht?
  2. Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport?
  3. Hoe kunnen de verschillen zo groot zijn tussen wat ING zegt en wat ING doet?
  4. Wat moet ING doen?
  5. Waarom hebben jullie dit onderzocht?
  6. Hoe kan ik helpen?

1. Wat hebben jullie onderzocht?

Wij hebben onderzoeksbureau SOMO gevraagd de financiering van ING aan vervuilende sectoren onder de loep te nemen. Onze vraag was te onderzoeken hoeveel geld ING steekt in bedrijfstakken die veel CO2 uitstoten, zoals olie- en gasbedrijven die hun projecten nog uitbreiden.

We willen zwart op wit zien of ING in lijn met het klimaatakkoord van Parijs handelt en wat het huidige beleid écht betekent voor het klimaat. 

>Bekijk hier het hele rapport

2. Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport?

Dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • ING steekt 10 keer meer geld in bedrijven die nieuwe olie- en gasvelden starten, dan ING zelf zegt.
  • ING blijft geld steken in olie- en gasbedrijven die nieuwe projecten starten, terwijl andere grote banken juist minder geld geven aan dit soort bedrijven.
  • ING heeft 45 deals met olie- en gasbedrijven die pas na 2040 eindigen. 5 van deze deals zijn in 2024 gemaakt. 1 deal eindigt zelfs pas in 2054.
  • Van alle leningen van ING aan bedrijven, gaat er in verhouding veel meer naar olie, gas en andere vervuilende sectoren dan gemiddeld  bij andere banken. 

>Lees het nieuwsbericht voor de belangrijkste resultaten uit het rapport

3. Hoe kunnen de verschillen zo groot zijn tussen wat ING zegt en wat ING doet?

Deze resultaten kwamen niet overeen met de cijfers die ING zelf communiceert. Samen met SOMO ontdekten we dat er hele grote gaten zitten in de methode die ING gebruikt om te bepalen of een bedrijf wel of niet in een vervuilende sector werkzaam is. 

  • ING is niet zorgvuldig met labels. Bijvoorbeeld: Dow is een bedrijf dat in de chemie werkt, maar ook naar olie en gas boort. ING geeft Dow dan het label ‘plastics’, waardoor het niet als fossiel bedrijf wordt meegeteld. Terwijl het bedrijf in 2023 16 miljoen vaten olie oppompte. In 2024 had het bedrijf plannen om nog 35 miljoen vaten olie op te pompen.
  • ING rapporteert vaak alleen over de leningen aan vervuilende bedrijven. ING laat hierbij een hele belangrijke manier weg voor hoe de bank  vervuilende bedrijven óók aan geld helpt: via obligaties. SOMO heeft deze wel meegerekend.

4. Wat moet ING doen?

De klimaatcrisis loopt uit de hand. Daarom moet ING nú zijn beleid aanpassen. Wij eisen dat ING zijn uitstoot halveert in 2030 en stopt met het financieren van olie- en gasbedrijven die nog nieuwe projecten starten. Het wordt tijd dat ING zijn miljarden gebruikt voor een groene toekomst.

> Bekijk hier al onze eisen

5. Waarom hebben jullie dit onderzocht?

We moeten met z'n allen zo snel mogelijk af van olie en gas. Dat onderstreept ook de rechter in zijn uitspraak in onze Klimaatzaak tegen Shell. Om dat te bereiken, moeten ook banken zoals ING stoppen met het financieren van bedrijven die nog nieuwe olie- en gasvelden starten. Het is duidelijk dat het klimaatbeleid van ING ernstig tekortschiet. Het wordt tijd dat banken hun geld gaan gebruiken om samen de klimaatcrisis een halt toe te roepen.

6. Hoe kan ik helpen?

We hebben samen al veel bereikt. En we gaan door tot alle vervuilers groen zijn. Daar ben jij juist nu heel hard bij nodig. Want: grote vervuilers zijn sterk, met z'n allen zijn wij sterker. Word nu mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...