Grootaandeelhouders graaien zich rijk ten koste van de aarde - en de mensen die er wonen

Het verdienmodel van grote, vervuilende bedrijven? Grootaandeelhouders nóg rijker maken, ten koste van mens en planeet. Dat blijkt uit harde cijfers van ons laatste onderzoek 'Hun winst, ons verlies'.

Het onderzoek toont de klimaatschade veroorzaakt door 20 bedrijven, zoals Ahold, Unilever en ING. En de winstuitkeringen van deze bedrijven aan hun aandeelhouders. In cijfers: deze bedrijven zijn goed voor 761 miljard euro aan klimaatschade, maar besteden hun winsten niet om daar wat aan te doen. Sterker nog, sinds het klimaatakkoord van Parijs maakten deze bedrijven gezamenlijk 317 miljard euro winst. Winst die bijna volledig werd doorgesluisd naar grootaandeelhouders.

>Lees het hele onderzoek hier

Wat is klimaatschade – en wat kost het?

De uitstoot van deze bedrijven veroorzaakt opwarming van de aarde. Die opwarming leidt tot steeds extremere weersomstandigheden. Verwoestende bosbranden, overstromingen en extreme droogte. Verlies en onomkeerbare schade die ontstaat door klimaatverandering, noemen we klimaatschade. Onafhankelijk onderzoeksinstituut Profundo heeft berekend wat het kost om de klimaatschade die deze bedrijven veroorzaken te voorkomen. Op basis van cijfers voor het jaar 2022 komt dit neer op 761 miljard euro.

Rijken worden rijker, klimaatplannen blijven uit

De 20 onderzochte bedrijven hebben sinds het klimaatakkoord van Parijs 92% van alle winst doorgesluisd naar aandeelhouders. Denk daarbij aan grootaandeelhouders zoals vermogensbeheerders Black Rock en Vanguard die maar één doel hebben: hun superrijke klanten nóg rijker maken. Zij zien liever dat bedrijven maximale winst uitkeren, dan dat dit naar verduurzaming gaat. Oftewel: hun winst is ons verlies.

Ondertussen claimen grote vervuilende bedrijven bij de overheid dat ze niet genoeg geld hebben om te verduurzamen. Zo strijken ze jaarlijks tientallen miljarden euro’s belastinggeld op. Bedrijven waarvan het overgrote deel géén klimaatplan heeft dat in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs.

Grootaandeelhouders graaien zich rijk ten koste van de aarde - en de mensen die er wonen. Wij vinden het oneerlijk dat deze multimiljonairs nog rijker worden met geld dat ook kan worden gebruikt voor het verduurzamen van bedrijven. En voor het betalen van fatsoenlijke lonen. Een leefbare toekomst voor ons allemaal, boven de winst van enkelen.

Word mede-eiser

Grote vervuilende bedrijven komen uit zichzelf niet in beweging. Daarom zet Milieudefensie ze onder druk om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. Doen ze dat niet dan riskeren ze een rechtszaak. Zoals ING heeft gemerkt. Steun ons door mede-eiser te worden. Want: vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn wij sterker.

 

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...