english

Hoe overleef ik de Klimaatmars? Tips voor mensen die niet van mensenmassa’s houden

Wil jij eigenlijk wel naar de Klimaatmars komen, maar houd je niet van grote groepen en drukte? Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een burn-out, erg introvert bent of hoogsensitief? Dan ben je niet de enige. Ik verzamelde wat tips tegen stress en overprikkeling die jou kunnen helpen om op 10 maart goed voorbereid naar Amsterdam te komen.

Tip 1: vertrek op tijd

Word je zenuwachtig van reizen met het openbaar vervoer? Vertrek dan wat vroeger, zodat je de topdrukte richting Amsterdam voor bent. En omdat je dan ruim op tijd bent kun je nog even tot rust komen voordat de Klimaatmars begint. Drink op je gemak nog een kop thee ergens in de buurt van de startlocatie. Milieudefensie verzamelt vanaf 12.00 op de Dam, voor Madame Tussauds.

> Plan je reis

Tip 2: kom (te) laat

Later aansluiten kan ook. De Klimaatmars begint om 13.00 op de Dam. Na een kort programma met sprekers starten we rond 13.30/13.45 met lopen. Als je achteraan aansluit in de mars scheelt dat drukte en lawaai. Bovendien is het makkelijker om er tussenuit te gaan, mocht het je toch te veel worden. 

Tip 3: ken de route

De route van de Klimaatmars is 2,5 kilometer en loopt vanaf de Dam via het Rokin en de Vijzelstraat naar het eindpunt op Museumplein. De route loopt dus voornamelijk via breed opgezette hoofdstraten. Zo is de kans klein dat je in verdrukking raakt. Goed om te weten: de politie is bij de Klimaatmars aanwezig om de drukte in de gaten te houden. Ook lopen er 100 vrijwilligers mee om de mars te begeleiden.

Tip 4: ga even uit de drukte

Even rust nodig? Duik een zijstraat in. Loop een stukje door een straat die parallel ligt aan de route en kom even op adem. Wil je toch weg? De Klimaatmars komt langs de haltes van tram 24 en de Noord/Zuidlijn richting Amsterdam Centraal. Rondom Museumplein zijn er verschillende trams en bussen die je kunt nemen.

Tip 5: neem je vrienden mee

Gezellig natuurlijk, maar vooral ook heel prettig voor jou. Deel met hen dat je je onprettig voelt bij grote mensenmassa’s. Alleen al het uitspreken van je zorgen kan opluchting geven. Spreek af dat jij kunt aangeven wanneer je weg wilt, en dat er dan iemand met je meegaat. Misschien weet je van jezelf wat je signalen zijn als je overprikkeld raakt. Als je dit kunt, geef deze dan aan, zodat je vrienden daar ook op kunnen letten. 

Tip 6: loop mee met een blok

Je kunt ook meelopen in een zogenaamd blok. Dat is een groep mensen die aandacht vragen voor een bepaald onderwerp. Meelopen in een blok is fijn, omdat het overzichtelijk is en je er gelijkgestemden kunt ontmoeten. Loop bijvoorbeeld mee met jonge klimaatstakers, grootouders, groene kerken, boeddhisten, vegans, feministen, of zing mee met het Klimaatkoor.

Als je op Facebook zoekt naar ‘Klimaatmars’ vind je, naast het hoofd event, ook de initiatieven van de verschillende blokken. In dit overzicht met meereis-events staan ook veel blokken uitgelicht en hoe je ze kunt herkennen.

Tip 7: bescherm je oren

Minder geluid = minder prikkels. Ik heb daarom standaard oordoppen bij me. Gehoorbescherming heb je in allerlei vormen. Je kunt gehoorbescherming kiezen die al het geluid dempt, zoals een noise cancelling koptelefoon. Of oordoppen die alleen bepaalde geluiden filteren. Je kunt ze op maat laten maken, of goedkope herriestoppers voor € 2 bij een drogisterij kopen.

gehoorbescherming op tijdens demonstratie.jpg
Foto: Eelco Schouten

Tip 8: loop aan de zijkant

Loop zoveel mogelijk aan de zijkant van de mars. Dan hoef je je niet eerst nog door een grote groep mensen te worstelen als je eruit wilt. Kom je toch in het midden terecht en is het heel druk? Loop schuin met de mars mee, langzaam richting de buitenkant. Dat is makkelijker uitvoegen dan abrupt 90 graden draaien.

Bonustip: creëer je eigen ruimte met een creatieve outfit

Als je niet bang bent om op te vallen kun je er ook voor kiezen om een creatieve outfit aan te trekken. Ga verkleed als boom, draag een opgeblazen rubberboot of doe een zwemband om je middel. Maak je meteen een statement over het steigende zeeniveau, én je creëert wat ruimte voor jezelf!

Mensenmassa's zijn best oké

Grote groepen mensen kunnen misschien intimiderend zijn, maar meedoen aan een demonstratie kan ook een hele mooie ervaring zijn. Samen lopen met gelijkgestemden voor iets wat je belangrijk vindt kan je ook veel energie geven, of bijzondere nieuwe contacten opleveren.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat menigtes vaak lief zijn voor elkaar?
"Een massa mensen heeft een ontzettend groot zelf-organiserend vermogen, waardoor het meestal vanzelf goed gaat. Bij grote drukte zie je dat mensen elkaar eerder helpen dan tegenwerken, en soms zelfs naar heroïsch gedrag neigen als de omstandigheden daarom vragen." [1]

Doe wat je kunt

Onthoud dat je uiteindelijk zelf het beste kunt inschatten of je er goed aan doet om naar de Klimaatmars te gaan. Luister naar je gevoel. Besluit je om niet te gaan? Voel je daar dan ook niet schuldig over. Je kunt ook op andere manieren bijdragen:

  • Laat tijdens de Klimaatmars je support te zien op social media.
  • Vraag andere mensen om wél te gaan. Sponsor ze eventueel met een aanbod om (een deel van) de reiskosten te betalen, of in ruil voor een avondje koken.
  • Ga 20 maart stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. 

De Klimaatmars wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV,  GreenpeaceDeGoedeZaakOxfam Novib en de Woonbond

Headerfoto: LingMuse, Flickr
[1] Bron: Natalie Hanssen, Wat moet je als je bang bent voor een massa?, Volkskrant online

Stop investeringen die slecht zijn voor mens en milieu

Het lijkt zo logisch. Dat we als samenleving regels hebben om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen. Maar waarom brengen banken en pensioenfondsen dan met jouw geld mensenlevens en het milieu in gevaar? Teken de petitie, dan maken we hier een eind aan.

Loading...