Wil jij eigenlijk wel naar de Klimaatmars komen, maar houd je niet van grote groepen en drukte? Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een burn-out, erg introvert bent of snel overprikkeld? Dan ben je niet de enige.
Word je zenuwachtig van reizen met het openbaar vervoer? Vertrek dan wat vroeger, zodat je de drukte richting Amsterdam Zuid voor bent. En omdat je dan ruim op tijd bent kan je nog even tot rust komen voordat de Klimaatmars begint. Drink op je gemak nog een kop thee ergens in de buurt van het Gustav Mahlerplein, de startlocatie van de Klimaatmars.
Let op: plan je route van tevoren met behulp van de NS-reisplanner.
Later aansluiten kan ook. Het verzamelen op het Gustav Mahlerplein begint om 13.30, en vanaf 14:00 gaan we een rondje lopen over de Zuidas. Het duurt waarschijnlijk minstens een kwartier voordat iedereen is vertrokken.
Als je achteraan aansluit in de mars scheelt dat drukte en lawaai. Daar kan je trouwens ook de mensen vinden die meelopen met het prikkelarme blok, zie tip 8!
Je kan er ook voor kiezen om alleen bij het podiumprogramma aanwezig te zijn op het Gustav Mahlerplein. Dat begint om 15.30 uur en duurt tot 16.00.
Het kan prettig zijn om van tevoren te weten welke route er gelopen wordt. Loop de route na via Google Maps en check op welke punten in de route je er tussenuit kan knijpen. Die punten komen wellicht bij tip 4 van pas!
Routebeschrijving:
Even rust nodig? Duik een (voorafgeplande) zijstraat in. Loop een stukje door een straat die parallel ligt aan de route en kom even op adem. Wil je toch liever naar huis? De route van de mars is niet lang, je bent zo weer terug op Amsterdam Zuid. Raadpleeg de reisplanner van 9292.nl, de NS of die van stadsvervoerder GVB.
Gezellig natuurlijk, maar vooral ook heel prettig voor jou. Deel met hen dat je je onprettig voelt bij grote mensenmassa’s. Alleen al het uitspreken van je zorgen kan opluchting geven. Spreek af dat jij aangeeft als je weg wilt, en dat er dan iemand met je meegaat. Misschien weet je van jezelf wat je signalen zijn als je overprikkeld raakt. Als je dit kan, geef deze dan aan, zodat je vrienden daar ook op kunnen letten.
Minder geluid betekent minder prikkels. Ik heb meestal mijn noise cancelling koptelefoon bij me, maar sowieso ook standaard een paar oordoppen die in een kokertje aan mijn sleutelbos hangen. Je kan ook gehoorbescherming op maat laten maken die bepaalde geluiden filtert. Deze zorgen bovendien voor een perfecte pasvorm. Een goedkopere optie is een paar oordoppen van schuim of wax. Deze kun je vanaf € 2 bij elke drogisterij kopen.
Sommige mensen vinden het prettig om een pet en/of zonnebril op te zetten, om zo ook visuele prikkels te beperken.
Foto: Eelco Schouten
Loop zoveel mogelijk aan de zijkant van de optocht. Dan hoef je je niet eerst nog door een grote groep mensen te worstelen als je eruit wilt. Kom je toch in het midden terecht en is het heel druk? Loop schuin met de tocht mee, langzaam richting de buitenkant. Dat is makkelijker uitvoegen dan abrupt 90 graden draaien.
Dit jaar wordt er weer een prikkelarm blok georganiseerd voor de mars. In dat gedeelte is het minder druk en is er bijvoorbeeld geen harde muziek.
Het prikkelarme blok verzamelt om 14:10 op de hoek van de Albert Heijn: de Peter Schatstraat 65. Dit plein ligt aan de zuidkant van station Amsterdam Zuid.
Tip: loop via de Arnold Schönberglaan richting het verzamelpunt zodat je niet door/langs het drukke Gustav Mahlerplein hoeft te lopen. Zie hier de route naar het verzamelpunt vanaf Station Amsterdam Zuid.
Als je niet bang bent om op te vallen kan je er ook voor kiezen om een creatieve outfit aan te trekken. Ga verkleed als boom, draag een opgeblazen rubberboot of doe een zwemband om je middel. Maak je meteen een statement over het stijgende zeeniveau, én je creëert wat ruimte voor jezelf!
De route van de mars (zie tip 3) is rolstoeltoegankelijk. Er zijn toiletten aanwezig langs de route en op het Gustav Mahlerplein, een deel daarvan is rolstoeltoegankelijk. Tijdens het programma is een gebarentolk aanwezig, die ook te zien is op de grote videoschermen.
Grote groepen mensen kunnen misschien intimiderend zijn, maar meedoen aan een demonstratie kan ook een hele mooie ervaring zijn. Samen lopen met gelijkgestemden voor iets wat je belangrijk vindt kan je ook veel energie geven, of bijzondere nieuwe contacten opleveren.
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat menigtes vaak lief zijn voor elkaar?
"Een massa mensen heeft een ontzettend groot zelf-organiserend vermogen, waardoor het meestal vanzelf goed gaat. Bij grote drukte zie je dat mensen elkaar eerder helpen dan tegenwerken, en soms zelfs naar heroïsch gedrag neigen als de omstandigheden daarom vragen." (Bron: Natalie Hanssen, Volkskrant online)
Onthoud dat je uiteindelijk zelf het beste kan inschatten of je er goed aan doet om naar de Klimaatmars te gaan. Luister naar je gevoel. Besluit je om niet te gaan? Voel je daar dan ook niet schuldig over. Je kan ook op andere manieren bijdragen:
Gebruik je Instagram? Dan kun je vrijdag 31 mei de Klimaatmars ook live online volgen via @klimaatmars.
De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van Milieudefensie, Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, DeGoedeZaak en TNI.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?