english

Hoe overleef ik de Klimaatmars? Tips voor als je niet van mensenmassa’s houdt

Wil jij eigenlijk wel naar de Klimaatmars komen, maar houd je niet van grote groepen en drukte? Bijvoorbeeld omdat je herstellende bent van een burn-out, erg introvert bent of snel overprikkeld? Dan ben je niet de enige.

Ik verzamelde wat tips tegen stress en overprikkeling die jou kunnen helpen om op 6 november goed voorbereid naar Amsterdam te komen.

Tip 1: vertrek op tijd

Word je zenuwachtig van reizen met het openbaar vervoer? Vertrek dan wat vroeger, zodat je de drukte richting Amsterdam voor bent. En omdat je dan ruim op tijd bent kun je nog even tot rust komen voordat de Klimaatmars begint. Drink op je gemak nog een kop thee ergens in de buurt van de startlocatie. 

Tip 2: kom (te) laat

Later aansluiten kan ook.  Als je achteraan aansluit in de mars scheelt dat drukte en lawaai. Bovendien is het makkelijker om er tussenuit te gaan, mocht het je toch te veel worden. Je kan er dus ook voor kiezen om alleen bij het einde aan te sluiten. Wil je als eerste weten hoe laat en waar de Klimaatmars begint (of eindigt?) Meld je dan aan en ontvang updates over de route in je mailbox.

Tip 3: ken de route

Het kan prettig zijn om van tevoren te weten welke route er gelopen wordt. Loop de route na via Google Maps en check op welke punten in de route je er tussenuit kan knijpen. Die punten komen wellicht bij tip 4 van pas!

Tip 4: ga even uit de drukte

Even rust nodig? Duik een (voorafgeplande) zijstraat in. Loop een stukje door een straat die parallel ligt aan de route en kom even op adem. Wil je toch liever naar huis? De route van de Klimaatmars is niet lang, je bent zo weer terug op Amsterdam Centraal, of raadpleeg de reisplanner van stadsvervoerder GVB.

Tip 5: neem je vrienden mee

Gezellig natuurlijk, maar vooral ook heel prettig voor jou. Deel met hen dat je je onprettig voelt bij grote mensenmassa’s. Alleen al het uitspreken van je zorgen kan opluchting geven. Spreek af dat jij aangeeft als je weg wilt, en dat er dan iemand met je meegaat. Misschien weet je van jezelf wat je signalen zijn als je overprikkeld raakt. Als je dit kan, geef deze dan aan, zodat je vrienden daar ook op kunnen letten. 

Tip 6: bescherm je oren

Minder geluid betekent minder prikkels. Ik heb daarom standaard oordoppen bij me. Gehoorbescherming heb je in allerlei vormen. Je kan gehoorbescherming kiezen die al het geluid dempt, zoals een noise cancelling koptelefoon. Of oordoppen die alleen bepaalde geluiden filteren. Je kunt ze op maat laten maken, of goedkope herriestoppers voor € 2 bij een drogisterij kopen. Sommige mensen vinden het ook prettig om een pet en/of zonnebril op te zetten, om zo visuele prikkels te beperken.

bescherm je oren tijdens een demonstratie
Foto: Eelco Schouten

Tip 7: loop aan de zijkant

Loop zoveel mogelijk aan de zijkant van de optocht. Dan hoef je je niet eerst nog door een grote groep mensen te worstelen als je eruit wilt. Kom je toch in het midden terecht en is het heel druk? Loop schuin met de tocht mee, langzaam richting de buitenkant. Dat is makkelijker uitvoegen dan abrupt 90 graden draaien.

Bonustip: creëer je eigen ruimte met een creatieve outfit

Als je niet bang bent om op te vallen kan je er ook voor kiezen om een creatieve outfit aan te trekken. Ga verkleed als boom, draag een opgeblazen rubberboot of doe een zwemband om je middel. Maak je meteen een statement over het stijgende zeeniveau, én je creëert wat ruimte voor jezelf!

Mensenmassa's zijn best oké

Grote groepen mensen kunnen misschien intimiderend zijn, maar meedoen aan een demonstratie kan ook een hele mooie ervaring zijn. Samen lopen met gelijkgestemden voor iets wat je belangrijk vindt kan je ook veel energie geven, of bijzondere nieuwe contacten opleveren.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat menigtes vaak lief zijn voor elkaar?
"Een massa mensen heeft een ontzettend groot zelf-organiserend vermogen, waardoor het meestal vanzelf goed gaat. Bij grote drukte zie je dat mensen elkaar eerder helpen dan tegenwerken, en soms zelfs naar heroïsch gedrag neigen als de omstandigheden daarom vragen." [1]

Doe wat je kan

Onthoud dat je uiteindelijk zelf het beste kan inschatten of je er goed aan doet om naar de Klimaatmars te gaan. Luister naar je gevoel. Besluit je om niet te gaan? Voel je daar dan ook niet schuldig over. Je kan ook op andere manieren bijdragen:

  • Laat tijdens de Klimaatmars je support zien op social media met de hashtag #Klimaatmars
  • Vraag andere mensen om wél te gaan. Sponsor ze eventueel met een aanbod om (een deel van) de reiskosten te betalen, of in ruil voor een avondje koken.
  • Sluit je aan bij een Operatie Klimaatgroep bij jou in de buurt en help mobiliseren voor de Klimaatmars in jouw woonplaats.


De Klimaatmars wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking tussen 11 organisaties: Milieudefensie, Fridays for Future Nederland, Code Rood, Grootouders voor Klimaat, Fossielvrij NL, FNV,  Extinction Rebellion, Greenpeace, de Goede Zaak, en Oxfam Novib.

Headerfoto: LingMuse, Flickr
[1] Bron: Natalie Hanssen, Wat moet je als je bang bent voor een massa?, Volkskrant online

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...