english

Veelgestelde vragen over de Klimaatmars

Op zaterdag 6 november gaan we in Amsterdam de straat op tijdens de Klimaatmars. Maar waarom is er een Klimaatmars? Door wie wordt hij georganiseerd? En hoeveel mensen doen er eigenlijk mee? Hier vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen over de Klimaatmars.

 1. Waar en wanneer is de Klimaatmars?
 2. Waarom is er een Klimaatmars?
 3. Waarom is de Klimaatmars op 6 november?
 4. Wie organiseert de Klimaatmars?
 5. Klimaatcrisis Coalitie? Wat is dat?
 6. Hoeveel mensen doen er mee?
 7. Hoe organiseer je een veilig protest ten tijde van Corona?
 8. Kan ik ook vanuit huis meedoen?
 9. Is er in andere steden ook een demonstratie?
 10. Hoe kan ik meedoen aan een samenreis-evenement?
 11. Is de Klimaatmars toegankelijk voor dove mensen?
 12. Hoe zal de Klimaatmars eruit zien?
 13. Waarvoor gaat Milieudefensie de straat op?
 14. Wat is de boodschap van Milieudefensie tijdens de Klimaatmars?
 15. Hoe kan ik met Milieudefensie meedoen tijdens de Klimaatmars?
 16. Hoe vind ik jullie?
 17. Wat wordt er van mij verwacht als ik deelneem aan het Milieudefensie blok?
 18. Kan ik meehelpen als vrijwilliger?
 19. Wat moet ik meenemen naar de Klimaatmars?
 20. Waar kan ik meer informatie vinden over de Klimaatplicht?

1. Waar en wanneer is de Klimaatmars?

Op 6 november demonstreren we vanaf 13:00 uur met duizenden mensen tegelijk in het centrum van Amsterdam. Wil je als eerste op de hoogte zijn van updates, zoals de route?Meld je dan aan voor de Klimaatmars via dit aanmeldformulier.

2. Waarom is er een Klimaatmars?

In november wordt in Glasgow de volgende VN-conferentie over het klimaat gehouden, de COP26 (31 oktober – 12 november 2021). Tijdens COP26 maken landen hun klimaatdoelen bekend.

Uit het onlangs gepubliceerde alarmerende rapport van het Intergovermental Panel on Climate Change (IPCC) blijkt dat de huidige CO2-reductie doelstellingen van landen onvoldoende zijn om de uitstoot in 2030 met 45% te verlagen (ten opzichte van 2010). Dit jaar is het daarom 'erop of eronder' in de strijd tegen klimaatverandering, heeft Secretaris-Generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties gewaarschuwd.

Steeds vaker worden de gevolgen van de klimaatcrisis zichtbaar. Klimaatwetenschappers koppelen de bosbranden in Canada, Siberië en Europa en de watersnood in Limburg, Duitsland en België direct aan de opwarming van de aarde. Desondanks blijven de doelstellingen van landen te laag om gevaarlijke opwarming van de aarde te beperken. Daarom organiseert de Klimaatcrisis Coalitie de grootste klimaatmars ooit. De roep om ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid was nog nooit zo groot en urgent. We hebben ook jou nodig! Meld je hier aan om mee te doen.

3. Waarom is de Klimaatmars op 6 november?

Op zaterdag 6 november zijn er over de hele wereld massademonstraties als onderdeel van de Internationale Actiedag van COP26. Verspreid over de hele wereld gaan mensen de straat op om rechtvaardige en ambitieuze klimaatoplossingen te eisen. De Klimaatmars in Amsterdam is hier onderdeel van.

4. Wie organiseert de Klimaatmars?

Het is de hoogste tijd om de druk op de politiek op te voeren. Daarom hebben wij met 9 bevriende organisaties de Klimaatcrisis Coalitie opgericht. Samen organiseren wij op 6 november 2021 de grootste Klimaatmars die Nederland ooit gezien heeft.

5. Klimaatcrisis Coalitie? Wat is dat?

De Klimaatcrisis Coalitie is een groep van 10 organisaties die het initiatief hebben genomen om de Klimaatmars te organiseren: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.

Maar de Klimaatmars is van iedereen. In het hele land vormen mensen met allemaal verschillende achtergronden lokale klimaatcoalities om de druk op de politiek op te voeren.

6. Hoeveel mensen doen er mee?

Het is ons doel om de stem van tienduizenden Nederlanders te laten horen. Doe je mee? Samen maken we er de grootste Klimaatmars ooit van. Dus zet 6 november alvast in je agenda en meld je aan.

7. Hoe organiseer je een veilig protest ten tijde van Corona?

Bij het organiseren van de Klimaatmars houden we ons aan de richtlijnen van de overheid. De Klimaatmars vindt plaats op een grote locatie in de buitenlucht. Doordat we lopend van de startlocatie naar de eindlocatie gaan is er ook ruimte om voldoende afstand te houden tot elkaar.

8. Kan ik ook vanuit huis meedoen?

Op zaterdag 6 november staan wij klaar om zoveel mogelijk updates en beeldmateriaal via de social media kanalen van Milieudefensie te delen. Je kan vanuit huis meedoen door deze berichten weer zoveel mogelijk via je eigen social media te delen met de hashtag #Klimaatmars en #Klimaatplicht. Zo wordt onze Klimaatplicht eis niet alleen zichtbaar op straat, maar ook online.

9. Is er in andere steden ook een demonstratie?

De Klimaatmars op zaterdag 6 november is een landelijke demonstratie en vindt alleen in Amsterdam plaats. Met een grote mensenmassa eisen we rechtvaardig klimaatbeleid. Vanuit verschillende plekken worden samenreis-evenementen georganiseerd, zodat je met een grote groep gelijkgestemden kunt afreizen naar Amsterdam. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van de Klimaatmars. Is het voor jou geen optie om naar Amsterdam te komen? Lees dan vooral de bovenstaande vraag ‘Hoe kan ik vanuit huis meedoen?’ en houdt onze website in de gaten voor toekomstige acties.

10. Hoe kan ik meedoen aan een samenreis-evenement?

Vanuit de Klimaatcrisis Coalitie worden verschillende samenreis-evenementen georganiseerd voor mensen die samen naar Amsterdam willen komen. Sluit je aan bij een groep in jouw eigen stad of regio. Is er nog geen samenreis-evenement bij jou in de buurt? Begin er dan zelf 1

11. Is de Klimaatmars toegankelijk voor dove mensen?

Ja, bij de Klimaatmars is een tolk aanwezig gedurende het podiumprogramma op zowel de startlocatie als de eindlocatie.

12. Hoe zal de Klimaatmars eruit zien?

Op zaterdag 6 november hopen we de grootste Klimaatmars ooit te organiseren in Amsterdam. Dat betekent dat we met meer dan 40.000 mensen de straat op moeten om klimaatrechtvaardigheid te eisen in aanloop naar de COP26 onderhandelingen. Individueel meedoen kan, maar samenlopen is leuker. Dus sluit je aan bij ons aan! Samen met een grote groep gelijkgestemde veranderaars, herkenbaar aan vlaggen, spandoeken en borden, eisen we dat er een klimaatplicht komt voor Nederlandse multinationals. Doe je met ons mee?

13. Waarvoor gaat Milieudefensie de straat op?

Dit najaar voert Milieudefensie campagne voor een wettelijke klimaatplicht voor grote vervuilende bedrijven. Zo worden na Shell alle Nederlandse vervuilende bedrijven verplicht om wereldwijd gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. In de Tweede Kamer zijn 4 partijen al bezig met een wet waarmee dit kan. Samen zorgen we ervoor dat hij wordt aangenomen én dat er een klimaatplicht in komt.
De Klimaatmars is op zichzelf al een moment waar veel media-aandacht naar toe gaat en is daardoor ook zichtbaar voor de politiek. Daarom is dit ook voor ons een goed moment om onze eis en het draagvlak voor een klimaatplicht zichtbaar te maken.

14. Wat is de boodschap van Milieudefensie tijdens de Klimaatmars?

Het lijkt zo logisch, grote Nederlandse bedrijven leven het Klimaatakkoord van Parijs na om gevaarlijke klimaatverandering wereldwijd te voorkomen. Maar in de Klimaatzaak moest de rechter Shell dwingen de CO2-uitstoot te verlagen. Daarom vragen wij onze overheid nu: schrijf samen met ons geschiedenis en leg alle grote vervuilers per wet een klimaatplicht op.

15. Hoe kan ik met Milieudefensie meedoen tijdens de Klimaatmars?

Om onze eis zichtbaar te maken is het belangrijk om een groot Milieudefensie blok te vormen tijdens de Klimaatmars. Doe je met ons mee? Laat het ons weten en meld je aan! Wij sturen je de laatste informatie over meereis-mogelijkheden, het verzamelpunt en de route.

16. Hoe vind ik jullie?

Je herkent ons aan de grijze Milieudefensie jassen en groene Milieudefensie vlaggen. Kan je ons niet vinden? Volg dan je oren, want wij zorgen voor vrolijke muziek. Meld je aan en ontvang alle laatste informatie over meereismogelijkheden, het verzamelpunt en de route.

17. Wat wordt er van mij verwacht als ik deelneem aan de Klimaatmars?

Je kan meelopen met het Milieudefensie blok zonder dat je iets extra hoeft te doen. Voor de deelnemers die het leuk vinden zijn er wel mogelijkheden om een groot spandoek of kleiner protestbord te dragen. Deze delen we op zaterdag 6 november uit aan de aanwezige deelnemers.

18. Kan ik meehelpen als vrijwilliger?

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om te helpen met sfeerbeheer, het dragen van het kopspandoek en het duwen van de kar. Zin om te helpen? Stuur een mail naar doe.mee@milieudefensie.nl onder vermelding van "Vrijwilliger Klimaatmars".

19. Wat moet ik meenemen naar de Klimaatmars?

Je hoeft niets mee te nemen, maar je kan ervoor kiezen om een spandoek te maken en mee te nemen. Is dat niet handig of heb je geen tijd? Wij delen ook bordjes uit onder de aanwezigen. Hou ook de weersvoorspellingen goed in de gaten. Op een regenachtige dag kan een poncho of paraplu handig zijn.

20. Waar kan ik meer informatie vinden over de Klimaatplicht?

Veelgestelde vragen over IMVO en klimaatplicht vind je hier.

 

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...