Shell verjaagt mensen van hun land in Mozambique

Voor de kust van Tanzania en Mozambique is een van de grootste gasvoorraden ter wereld ontdekt. Bedrijven als Shell en de Amerikaanse oliemaatschappij Anadarko staan te popelen om dit leeg te pompen. Om ruimte te maken voor de gasindustrie worden bewoners van hun land verjaagd.

Shell blijft zoeken naar olie en gas

Om te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graad opwarmt moet zoveel mogelijk olie en gas in de grond blijven. Dit was een van de uitkomsten van het Klimaatakkoord van Parijs. Shell zegt in de media keer op keer dat het dit Klimaatakkoord omarmt. Maar in de praktijk blijkt daar weinig van. Shell dringt niet alleen zijn de bestaande olie- en gasproductie niet terug. Shell blijft ook op zoek gaan naar nieuwe olie- en gasvelden. Zo dus ook in Mozambique en Tanzania.

Vissers en dorpelingen verjaagd van zee en land

Door de vondst van gas wordt een groot gedeelte van de zee verboden gebied voor de plaatselijke vissers. Visser Abibu Nivsiami woont aan de kust. De Amerikaanse oliemaatschappij Anadarko heeft hem laten weten dat hij straks met zijn boot de zee niet meer op mag, omdat het bedrijf daar gaat boren.

"Ik leef van de visserij. Ik betaal er de school van mijn kinderen van. Als ik straks de zee niet meer op kan, hoe ga ik mijn gezin dan onderhouden?" Nivsiami, visser

Ook Shell verjaagt mensen van hun land. Vlak naast het dorpje Senga wil Shell een raffinaderij bouwen. Deze raffinaderij is gepland op de grond waar de bewoners van Senga nu hun akkers hebben. Een deel van deze grond is al jaren in bezit van de familie van Christina.

"Ik leef van deze grond. Hoe moet ik aan mijn eten komen als Shell hier een raffinaderij gaat bouwen?" Christina

Help de Mozambikanen: stap samen met ons naar de rechter

In april van dit jaar zijn wij een rechtszaak gestart tegen Shell. Wij willen dat een rechter Shell dwingt zich aan het Klimaatakkoord te houden. Als dit lukt mag Shell niet langer op zoek gaan naar nieuwe olie-en gasvelden. En worden onschuldige mensen als Christina en Abibu niet langer van hun land verjaagd.

Wil je ons steunen met een gift, of meer lezen? Ga dan naar milieudefensie.nl/klimaatzaakshell

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...